Waarom wil je dat anderen dezelfde dingen leuk vinden als jij?
“Ik wil dat je houdt van wat ik hou, geniet van wat ik geniet, en dezelfde passies deelt.” Je zou kunnen denken dat deze woorden nogal opdringerig klinken. Aan de andere kant, misschien verlang je ernaar dat je partner en vrienden dezelfde interesses hebben als jij. Om dezelfde dingen te waarderen waar jij van houdt.
Een voorbeeld hiervan is wanneer je een serie aanbeveelt en niet kunt wachten tot ze die zien, zodat je er met hen over kunt praten. Verder dwing je hen bijna om naar de bioscoop te gaan om bepaalde films te zien, sta je erop dat ze je vergezellen naar bepaalde evenementen, en probeer je zelfs het eten dat jij lekker vindt.
Dat komt omdat het delen van ervaringen het delen van sensaties betekent, en als je dat doet met belangrijke mensen in je leven, ervaar je een groter gevoel van welzijn.
Aan de basis van dit uiterst gebruikelijke (en begrijpelijke) gedrag ligt een fascinerend neurologisch mechanisme. In feite zijn wij als mensen geprogrammeerd om te willen dat anderen ideeën en smaken hebben die vergelijkbaar zijn met de onze. Dit gevoel vormt de basis van onze gemeenschap en sociale groepen. We zijn verenigd door dezelfde realiteiten, doelen en passies.
Tegenpolen kunnen elkaar aantrekken. Maar in werkelijkheid bouwen alleen degenen die dezelfde smaken, waarden en hobby’s delen stabielere relaties op.
Ik wil dat jij leuk vindt wat ik leuk vind: een gemeenschappelijk doel
Sommigen doen gewoon suggesties, terwijl anderen hun smaak aan jou opdringen. Zo heb je waarschijnlijk een vriend die je altijd bepaalde boeken, series, sporten, soorten eten en zelfs schoonheidsproducten aanraadt. Ze verwachten dat je probeert, leest, of snel kijkt naar wat zij leuk vinden omdat ze beweren dat ze op die manier veel meer van dingen genieten.
Dit kan soms vervelend zijn. De waarheid is echter dat je graag gemeenschappelijke ervaringen beleeft en sensaties deelt met de belangrijke mensen in je leven. Dat gezegd hebbende, er is altijd een grens. In sommige relaties, wanneer de ene partner wil dat de andere leuk vindt wat hij leuk vindt, kan dit bijna lijken op chantage.
Wanneer een suggestie plaats maakt voor een opdringen dat bijna een dreigement is, ontstaat er een probleem. Uiteindelijk hangt de harmonie in een relatie af van het vrijelijk en spontaan delen van een reeks affiniteiten. Dat is wat de magie maakt. Toch zijn er mensen die elk verschil in hun voorkeuren en afkeuren zien als een onontkoombaar teken dat de relatie in een crisis kan verkeren.
Gelijkenis is de basis van aantrekkingskracht tussen mensen bij het beginnen van een relatie of vriendschap. Het is altijd opwindend om iemand te ontdekken met dezelfde hobby’s, waarden en passies als wij.
Het delen van gelijksoortige smaken valideert relaties
Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Illinois State University beweert dat overeenkomsten aantrekkingskracht genereren. Met andere woorden, wanneer je iemand ontmoet die op jou lijkt of bijna dezelfde smaken, passies en hobby’s heeft, ervaar je een “emotionele verliefdheid.” Dit is een goede plek om een vriendschap of een relatie te beginnen.
Wanneer je iets interessants ontdekt dat je opwindt en verrast, moet je het ook delen met diegenen die er ook van zullen genieten. Je deelt om de relatie te versterken en te bekrachtigen en ook om:
- Breid de relatie uit door jullie gemeenschappelijke ervaringen.
- Evalueer de relatie door na te gaan of jullie blijven genieten van gelijkaardige ervaringen.
- Bevorder een positieve en verrijkende interactie.
- Deel ervaringen. Hierdoor voelt alles transcendenter aan.
Je hersenen verkiezen gelijksoortige polen boven tegengestelde polen.
Hoewel de populaire legende erop hamert dat tegenpolen elkaar aantrekken, vertelt de realiteit ons dat, zelfs als ze elkaar aantrekken, deze relaties geen stand houden. Sterker nog, om een relatie stabiel en gelukkig te houden, moet je meer overeenkomsten dan verschillen hebben.
Onderzoekers van Wellesley College en de University of Kansas (Engelse link) beweren dat in vriendschappen overeenkomsten de stabiliteit van de band bepalen.
Ze benadrukten ook dat deze overeenkomsten niet anekdotisch moeten zijn. In feite geef je de voorkeur aan mensen die op je lijken in aspecten die er voor jou echt toe doen, zoals attitudes, waarden, persoonlijkheidsstijlen, gedragingen, enz.
Het lijkt erop dat het niet genoeg is om dezelfde cinematografische of literaire smaak te hebben. Je wilt ook dat anderen van dezelfde werkelijkheden houden.
Nogmaals, dit ontmantelt het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken. In werkelijkheid zul je, hoewel je tot op zekere hoogte nieuwsgierig kunt zijn, uiteindelijk niet in staat zijn om te genieten en gemeenschappelijke doelen te stellen of samen te leven met iemand met wie je niets gemeen hebt.
Onenigheden, en ideologische en waarde botsingen zijn degenen die het meest tot vervreemding in een relatie leiden.
Ik wil dat jij leuk vindt wat ik leuk vind, maar ik weet dat het niet altijd zo zal zijn
Waargenomen gelijkenis is bevredigend. Dat komt omdat je vaak nodig hebt dat anderen dezelfde dingen leuk vinden als jij om te weten dat er nog steeds magie in een relatie zit. Ook geniet je, zoals we al eerder zeiden, veel meer van gedeelde passies.
Kleine verschillen, mits gerespecteerd, zijn slechts dat, onbeduidende onregelmatigheden die ons aan het lachen maken.
Toch zal er nooit 100 procent overeenkomst tussen jullie zijn. Bijvoorbeeld, die serie waar jij zo gek op bent, kan je partner of beste vriend tot tranen toe vervelen. Toch is dat niet het einde van de wereld. Het belangrijkste is dat jullie dezelfde waarden, doelen en levensfilosofie delen, en dat jullie een of twee passies of hobby’s gemeen hebben.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bahns, A. J., Crandall, C. S., Gillath, O., & Preacher, K. J. (2017). Similarity in relationships as niche construction: Choice, stability, and influence within dyads in a free choice environment. Journal of Personality and Social Psychology, 112(2), 329–355. https://doi.org/10.1037/pspp0000088
- Bleidorn W, Schönbrodt F, Gebauer JE, Rentfrow PJ, Potter J, Gosling SD. To Live Among Like-Minded Others: Exploring the Links Between Person-City Personality Fit and Self-Esteem. Psychol Sci. 2016 Mar;27(3):419-27. doi: 10.1177/0956797615627133. Epub 2016 Feb 3. PMID: 26842317.
- Hampton AJ, Fisher Boyd AN, Sprecher S. You’re like me and I like you: Mediators of the similarity–liking link assessed before and after a getting-acquainted social interaction. Journal of Social and Personal Relationships. 2019;36(7):2221-2244. doi:10.1177/0265407518790411