Waarom vinden sommige mensen het moeilijk om "Ik hou van je" te zeggen?

Er zijn veel mensen die het gemakkelijker vinden om te zeggen "ik vind je leuk" dan "ik hou van je." Hoewel hun gevoelens voor jou misschien diep zijn, vinden ze het zelfs moeilijk om ze hardop te uiten. Waarom is dit?
Waarom vinden sommige mensen het moeilijk om "Ik hou van je" te zeggen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 augustus, 2023

Veel mensen vinden het moeilijk om “Ik hou van je” te zeggen. Sterker nog, deze drie kleine woordjes die de inspiratie zijn geweest voor honderden liedjes, gedichten en filmscripts kunnen vaak nogal problematisch blijken te zijn. Dit soort mensen voelt het misschien wel, maar kan het gewoon niet zeggen. Het lijkt erop dat hun angsten of onzekerheden grenzen en barrières opwerpen.

Zelfs als die woorden niet gezegd worden, moeten ze wel gedemonstreerd worden. Er zijn immers oneindig veel manieren om diepe gevoelens te onthullen. Maar uiteindelijk vinden we het allemaal fijn om te horen dat we geliefd zijn. Het is een manier om je gevalideerd te voelen… een emotionele streling.

Sommigen suggereren dat, in deze tijden van vloeibare liefde en fragiele banden, de woorden “Ik hou van je” bijna nooit worden gezegd.

Dat komt omdat het een bereidheid aangeeft om een verbintenis aan te gaan die sommige mensen gewoon niet willen aangaan. Daarom is het makkelijker, eenvoudiger en zelfs minder schadelijk om je toevlucht te nemen tot de klassieke “Ik vind je leuk”…

Zeggen “Ik hou van je” is voor niemand gemakkelijk, maar sommige mensen hebben extreme moeite om uit te drukken wat ze voelen.

Man troost trieste vrouw

Waarom vinden sommige mensen het moeilijk om “Ik hou van je” te zeggen?

Het is niet altijd nodig om gevoelens hardop uit te drukken, want je voelt vaak wel aan wanneer iemand zich tot je aangetrokken voelt of diepere emoties koestert.

Ze kunnen het gewoon op verschillende manieren laten zien. Maar uiteindelijk verlang je er toch naar om hardop te horen dat ze van je houden. Aan de andere kant van de schaal zijn er mensen die deze drie woorden overdadig gebruiken en ze zo vaak herhalen dat ze bijna hun betekenis verliezen.

Toch geeft echt liefhebben zonder twijfel betekenis aan je leven. Er zijn maar weinig dingen die je gelukkiger maken dan je geliefd voelen.

Maar is het echt zo belangrijk om hardop te horen dat er van je gehouden wordt? Het wordt zeker vaak beschouwd als de meest oprechte uiting van liefde. Misschien moeten we rekening houden met het feit dat mensen die het moeilijk vinden om “Ik hou van je” te zeggen, meestal unieke psychologische kenmerken hebben. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Onze opvoedingspatronen kunnen ons op veel manieren bepalen. Als niemand ons ooit heeft verteld dat hij van ons houdt, wordt het heel moeilijk voor ons om het hardop te zeggen.

De manier waarop we zijn opgevoed

Er zijn mensen die nooit een “Ik hou van je” van hun ouders hebben gehoord. Het is zelfs zo dat veel kinderen worden opgevoed in een omgeving die tekortschiet op het gebied van emotionele communicatie. In deze situaties worden hun emoties niet gevalideerd en worden hun gevoelens voortdurend onderdrukt en ingehouden.

Een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van North Carolina (VS) benadrukte dit feit. Dit onderzoek suggereerde dat de sociaal-emotionele vaardigheden van ouders bepalen of een kind meer of minder bedreven is in het herkennen en uiten van hun emoties.

Daarom zal het altijd gemakkelijker zijn om uit te drukken wat we voelen als we het al doen sinds we klein waren en onze ouders ons eraan hebben laten wennen.

Angst om kwetsbaar te zijn (onzekerheid)

Veel mensen die het moeilijk vinden om “Ik hou van je” te zeggen, geloven dat het uiten van deze woorden kwetsbaarheid (Engelse link) betekent. Ze gaan ervan uit dat hardop zeggen wat ze voelen hen kwetsbaar maakt. Ze zijn ook vaak onzeker en denken dat het nogal overhaast zou zijn om te zeggen wat ze voelen.

Het zijn persoonlijkheden die het moeilijk vinden om zich emotioneel open te stellen voor anderen. Dat komt omdat ze hun hele leven verborgen hebben gezeten achter pantsers en verdedigingen om zichzelf te beschermen. Daardoor hebben ze een schijn van valse vastberadenheid.

Mensen die zich niet willen binden

We hebben in het begin al gezegd dat er mensen zijn die ervoor kiezen om “ik vind je leuk” te zeggen in plaats van “ik hou van je.” Deze gewoonte wordt vaak gebruikt door mensen die zich niet willen binden. In feite zijn ze misschien wel verliefd, maar ze willen of zijn niet voorbereid op een vaste relatie. In plaats daarvan kiezen ze voor dialectisch gegoochel in wat ze zeggen en uitdrukken.

Een “ik vind je leuk” maakt duidelijk dat er aantrekkingskracht is en dat ze van je gezelschap genieten. Ze vermijden echter om iets diepers uit te drukken om te ontsnappen aan een hechtere band of om enige hoop voor de toekomst bij je te wekken.

Alexithymie: onvermogen om “Ik hou van je” te zeggen

De stoornis van alexithymie kan ook een oorzaak zijn van het niet zeggen van “Ik hou van je.” Deze psychologische aandoening wordt gedefinieerd als een duidelijke moeilijkheid om de eigen emoties te identificeren en uit te drukken. Lijders kunnen dus geen naam geven aan wat ze voelen. Ze zullen dus niet in staat zijn om “Ik hou van je” te zeggen, zelfs als ze het voelen.

Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door het Ogawahigashi National Neurology and Psychiatry Center in Japan, heeft alexithymie zijn oorsprong in neuronale veranderingen in de limbische en paralimbische gebieden.

Alexithymie maakt het voor veel mensen moeilijk om hun eigen emoties en die van anderen te identificeren, uit te drukken en te begrijpen. Dit betekent niet dat ze niet verliefd kunnen worden. Het betekent dat ze niet kunnen begrijpen wat ze voelen. Daardoor kunnen ze er ook niet over communiceren of praten.

Stel wandelt in het gras

Je kunt niet zeggen wat je niet voelt

We kunnen dit artikel niet afsluiten zonder het voor de hand liggende te zeggen. Dit is het feit dat niemand kan uitdrukken wat hij niet voelt, zelfs als hij dat zou willen. In feite is de beslissing om niet “Ik hou van je” te zeggen een daad van volwassenheid en verantwoordelijkheid. Want het is niet juist om iemand te bedriegen of valse hoop te wekken.

Als je je bovendien midden in een relatie realiseert dat je partner is gestopt met het zeggen van die drie woordjes en hun emotionele communicatie zijn intensiteit heeft verloren, is het duidelijk dat hun liefde voor jou aan het vervagen is.

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende verklaringen waarom mensen het moeilijk vinden om “Ik hou van je” te zeggen. Soms is het het resultaat van hun opvoeding. Bij anderen is het gewoon onzekerheid of angst of een tegenzin om zich te binden. Hoe het ook zij, het is altijd aan te raden om die beperkende verdediging te laten vallen en oprecht uit te drukken wat er in ons hart leeft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castro, V. L., Halberstadt, A. G., Lozada, F. T., & Craig, A. B. (2015). Parents’ Emotion-Related Beliefs, Behaviors, and Skills Predict Children’s Recognition of Emotion. Infant and child development24(1), 1–22. https://doi.org/10.1002/icd.1868
  • Moriguchi, Y., Komaki, G. Neuroimaging studies of alexithymia: physical, affective, and social perspectives. BioPsychoSocial Med 7, 8 (2013). https://doi.org/10.1186/1751-0759-7-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.