Waarom verlies je de controle als je boos wordt?

Waarom verlies je de controle als je boos wordt? Wat zit er achter dit gedrag? Ontdek hier de mogelijke oorzaken en hoe je zelfbeheersing kunt stimuleren.
Waarom verlies je de controle als je boos wordt?

Laatste update: 19 maart, 2021

Heb jij moeite om je woede te beheersen? Heb je de neiging om het eerste te zeggen dat in je opkomt en heb je er dan spijt van? Verlies je de controle? Waarom gebeurt dit? Wat zit er achter de woede die je zo moeilijk onder controle kunt houden?

In dit artikel analyseren we de mogelijke oorzaken van waarom je de controle verliest. We zullen je vertellen hoe het verband houdt met slechte zelfbeheersing en lage frustratietolerantie.

Dit zijn echter niet de enige oorzaken. Onder dit alles zit ook een laag verdriet waarvan we niet weten hoe we ermee om moeten gaan, evenals andere mogelijke gevoelens en emoties.

Voordat we op die oorzaken ingaan, zullen we je wat advies geven om je te helpen die woede gezond te beheersen, want zelfbeheersing is een vaardigheid die je kunt oefenen.

Waarom verlies je de controle als je boos wordt

Als ik boos word, verlies ik de controle: wat is er mis met mij?

Als sommige mensen boos worden, verliezen ze de controle volledig. Ze hebben het gevoel dat de woede hen volledig overweldigt. Maar waarom gebeurt dit? Wat is er mis met hen? Wat zit er achter deze aanhoudende woede?

Om dit te begrijpen moeten we ons eerst richten op het concept van ‘zelfbeheersing’. Later zullen we ook andere factoren zien die leiden tot verlies van zelfbeheersing, omstandigheden die de kans vergroten dat je impulsief wordt.

Het belang van zelfbeheersing

Zelfbeheersing wordt gedefinieerd als het vermogen om iemands emoties, gedragingen, gedachten en verlangens te beheersen. Het omvat ook de mogelijkheid om het eigen lichaam onder controle te houden.

In sommige opzichten maakt zelfbeheersing deel uit van onze emotionele intelligentie, en daarom is het zo belangrijk om hier met kinderen vanaf jonge leeftijd aan te werken. Door zelfbeheersing kan men leren omgaan met woede en andere basisemoties.

Zoals we kunnen zien, is zelfbeheersing het vermogen om niet alleen te beheren en controleren hoe je je gedraagt, maar ook hoe je denkt en hoe je reageert op emoties.

Heel vaak kunnen emoties je overweldigen, maar dit betekent niet dat je jezelf moet toestaan de controle over de situatie te verliezen. Zelfbeheersing is, net als veel andere vaardigheden, iets dat je kunt trainen en dat je kunt verbeteren met tijd, doorzettingsvermogen en inspanning.

Hoe werk je aan je zelfbeheersing?

Zelfbeheersing stelt je in staat om momenten van woede of boosheid te beheersen wanneer je begint te schreeuwen of gedrag vertoont dat je niet echt wilt hebben. Maar hoe breng je het in de praktijk? Hier zijn enkele belangrijke ideeën die je kunnen helpen:

  • Bepaal eerst wat je precies onder controle wilt houden. Is het woede? Boosheid? Frustratie?
  • Onderzoek dan de oorzaken van je woede en boosheid. Is het echt woede of maskeer je andere emoties, zoals bijvoorbeeld verdriet?
  • Wees op je hoede voor dat punt waarop je niet meer terug kunt. Dit is het moment waarop je weet dat je je kalmte, de controle verliest en ‘explodeert’. Identificeer het en zoek naar een andere manier om het op tijd te stoppen.
  • Oefen je ademhaling. Net wanneer je dat punt identificeert waarop je niet meer terug kunt, voer dan enkele ademhalingsoefeningen uit. Sluit je ogen, leg je hand op je buik en voel hoe de lucht je lichaam binnenkomt en weer verlaat.
  • Zoek naar ander gedrag dan je woede om te voorkomen dat je er door beheerst wordt. Dit kunnen de ademhalingsoefeningen zijn die we al noemden, of andere acties die je zou kunnen ondernemen. Je zou bijvoorbeeld wat muziek kunnen spelen, een ontspannen bad nemen, schilderen of tekenen, je gevoelens opschrijven of een wandeling maken.

Waarom gedraag ik me zo?

We hebben enkele ideeën gezien om aan zelfbeheersing te werken en op een gezonde manier met woede om te gaan. Maar terwijl we deze technieken toepassen, is het ook essentieel om te begrijpen wat er met je gebeurt. Waarom gedraag je je zo als je boos wordt?

Als je een slechte zelfbeheersing hebt, zal je op deze manier gaan handelen, zal je je zelfbeheersing en controle over de situatie verliezen en wordt je verteerd door woede.

Aan de andere kant kan een lage frustratietolerantie ook achter dit gedrag zitten. Een impulsief en temperamentvol persoon zijn kan ook bijdragen aan dit soort situaties.

Het goede nieuws is dat je met therapie aan al deze omstandigheden kunt werken. Als je er dieper op ingaat waarom dit ‘verlies van controle’ optreedt wanneer je boos wordt, kun je strategieën zoeken om je zelfbeheersing te vergroten. Hierdoor verbeter je ook je welzijn.

Zit er bij jou een wond achter je woede

Verlies je de controle? De wond achter de woede

Soms zit er een wond achter je woede en boosheid. Een bepaalde situatie kan de wond openen, of iemand kan onbedoeld een gevoelige snaar geraakt hebben. Woede, razernij en boosheid zijn emoties die vaak andere emoties verdoezelen, zoals verdriet of teleurstelling.

Door niet te weten hoe we dit verdriet onder ogen moeten komen of ermee moeten omgaan (of het niet kunnen accepteren), nemen we onze toevlucht tot iets meer visceraal: woede. We doen dit om te proberen onszelf af te leiden van deze ongemakkelijke gevoelens.

Wat gebeurt er als je je woede niet goed beheerst? Je explodeert. Dus als je vaak de controle verliest en dingen zegt waar je later spijt van hebt, raden we je aan om hulp te zoeken.

Als je je eigen emoties begrijpt en je begrijpt waarom je ze hebt, leer je jezelf beter kennen. Ondanks je onvolkomenheden, zal je met elke dag die voorbijgaat verbeteren. Leer ermee te leven, gebruik het om jezelf te verbeteren en probeer het niet te negeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bisquerra, R., Punset, E., Gea, A., & Palau, V. (2015). Universo de emociones. Valencia: PalauGea.
  • Fernández del Río, E. (2010). Autocontrol. Vigo: Nova Galicia.
  • Redorta, J., Alzina, R. B., & Galdós, M. O. (2006). Emoción y conflicto: aprenda a manejar las emociones.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.