Waarom struikel je soms?

Het leven van vandaag is extreem druk en je merkt dat je vaak te veel doet. Hierdoor struikel je soms. Lees er hier meer over.
Waarom struikel je soms?

Laatste update: 24 december, 2021

Denk aan de laatste keer dat je je coördinatie en evenwicht verloor, je voeten verstrikt raakten en je bijna viel. Wat deed je op dat moment? Waarom struikel je? Misschien ging je een trap op of af of liep je over straat. Zeker is dat je geest niet op het heden was gericht. Het voor de hand liggende antwoord op de vraag waarom je soms struikelt, is dat je vaak simpelweg niet genoeg aandacht aan de situatie schenkt.

Het is gemakkelijk om een parallel te trekken tussen een fysieke struikelblok en een psychologische. Een psychologische struikelblok kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een rapport schrijft en je het verkeerde woord typt.

Of, wanneer je je hand brandt aan het voedsel dat je aan het koken bent. Of als je aan het praten bent en je loopt vast en zegt een woord dat niet het woord was dat je in gedachten had. Maar waarom overkomt je dit? En vooral: wat kun je eraan doen?

Waarom struikel je?

Als je het gevoel hebt dat je op dit moment meer fouten maakt dan normaal, dat je er langer over doet om je klusjes af te ronden en de uiteindelijke resultaten niet zo goed zijn als ze zouden moeten zijn, dan ben je misschien geïnteresseerd om te weten waarom dit gebeurt. Hier zullen we enkele van de meestvoorkomende oorzaken uitleggen.

Haasten

Zoals het populaire spreekwoord zegt: ‘meer haast, minder snelheid’. Inderdaad, als je snel loopt, is de kans groter dat je struikelt. Bovendien, als je iets zo snel mogelijk probeert af te ronden, verlies je je concentratie en zijn de resultaten niet zo goed.

Wanneer dit echter gebeurt, is dat niet altijd te wijten aan tijdgebrek. In feite hebben sommigen van ons, vanwege onze persoonlijkheid, de neiging om zich altijd rusteloos, ongeduldig en gehaast te voelen. Friedman en Rosenman (Engelse link) classificeerden dit als Type A-gedrag.

Deze personen moeten constant in beweging zijn en hebben een hekel aan wachten. In feite proberen ze zoveel mogelijk activiteiten in de kortst mogelijke tijd af te dekken. Daardoor kunnen ze meer fouten maken.

Dwalende aandacht

Hoewel het misschien niet zo lijkt, handel je meestal bijna alsof je op de automatische piloot zit. Hierdoor ben je je op dat moment niet helemaal bewust van wat je aan het doen bent. Als je bijvoorbeeld aan het trainen bent in de sportschool, denk je misschien aan je date van gisteren. Of, terwijl je de ontbijtborden afwast, bedenk je wat je vanavond gaat koken.

In feite besteed je zelden volledige aandacht aan de activiteit die je aan het doen bent. Je hebt de neiging om te dwalen tussen het verleden en de toekomst, waarbij je een chaotische gemoedstoestand handhaaft die van het ene idee naar het andere springt. Dit doet natuurlijk af aan je precisie en effectiviteit.

Proberen te multitasken

Multitasking is een andere reden om te struikelen. Dit is niet per se omdat je haast hebt, maar omdat je constante stimulatie nodig hebt. Je zet bijvoorbeeld de televisie of muziek aan terwijl je andere taken doet om stilte te voorkomen. Of je checkt social media terwijl je met een vriend praat.

Dit betekent dat je niet echt geniet van of niet volledig betrokken raakt bij een van je activiteiten en dat je de neiging hebt om degene te verwaarlozen die echt je aandacht vereist.

Waarom struikel je en hoe voorkom je het?

Herken je een van de voorgaande scenario’s? Als dit het geval is, volgen hier enkele stappen die je kunt nemen om deze te wijzigen.

Stress verminderen

Stress heeft een grote invloed op het cognitief functioneren. Inderdaad, wanneer je te maken krijgt met aanhoudende stress, worden je geheugen, aandachtsspanne, concentratie, probleemoplossing en al je uitvoerende functies aangetast.

Daarom is het belangrijk om aanpassingen aan te brengen in je dagelijkse routine, of in je houding ertegenover, om je niveaus van angst en stress te verminderen.

Verbeter je rust

Je geest heeft voldoende slaap van goede kwaliteit nodig om je lichaam en emoties goed te laten functioneren. Het aantal gevallen van slapeloosheid en andere slaapstoornissen is de afgelopen jaren toegenomen en heeft ertoe geleid dat mensen prikkelbaar en afgeleid zijn en niet adequaat presteren in hun werk en privéleven. Als je dus voor je rust zorgt, verminder je het optreden van deze struikelblokken.

Oefen mindfulness

Mindfulness is een essentiële houding waarbij je je overgeeft aan het huidige moment. Het is niet nodig om op een mat te mediteren of je af te zonderen van de wereld. Het enige dat je hoeft te doen, is simpelweg elke activiteit uitvoeren met je vijf zintuigen en volledige aandacht.

Denk bijvoorbeeld bij het koken niet aan gisteren of morgen, maar aan de geuren, kleuren en sensaties die je op dit precieze moment waarneemt. Wanneer je met je kind speelt, geef hem dan je volledige aandacht en vergeet je mobiele telefoon en andere afleidingen. Dat zal voorkomen dat je fouten maakt en, bovenal, je in staat zal stellen staten van grotere vrede en vervulling te bereiken.

Waarom struikel je: conclusie

Struikel je vaak in je dagelijkse routine, kan dit een teken zijn dat je het rustiger aan moet doen. Je hoeft niet meer dingen te doen, maar je moet te allen tijde echt betrokken zijn bij wat je doet.

Het zal echter waarschijnlijk niet gemakkelijk zijn, omdat het hectische tempo van de huidige samenleving helaas niet de neiging heeft om een gezonde ontkoppeling van het dagelijks leven te bevorderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rosenman, R. H., & Friedman, M. (1977). Modifying type A behavior pattern. Journal of Psychosomatic Research21(4), 323-331.
  • Sandi, C. (2012). Influencia del estrés sobre las capacidades cognitivas. Ministerio de Educación.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.