De belangrijkste oorzaken van angst

De oorzaken van angst zijn voor elke persoon anders. Als we de oorsprong begrijpen, kunnen we beter omgaan met deze aandoening, die verreweg de meestvoorkomende psychopathologie onder ons is.
De belangrijkste oorzaken van angst
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De belangrijkste oorzaken van angst zijn bij elke persoon anders. Inderdaad, de realiteit van elk individu is uniek en er zijn ook altijd specifieke triggers die exclusief voor hen zijn. Sommigen kunnen bijvoorbeeld een bepaalde biologische aanleg voor angst vertonen. Anderen zijn onderhevig aan specifieke stressoren die ze moeilijk kunnen accepteren en beheersen.

De Griekse filosoof Epictetus zei dat er maar één weg naar geluk is, en dat is om te stoppen met ons zorgen te maken over dingen die buiten onze controle en wil liggen. Het is moeilijk in te zien hoe dit mogelijk is. Omdat we als mensen ter wereld komen uitgerust met een geest die nooit ophoudt zich zijn eigen toekomst voor te stellen en risico’s te beschouwen als een overlevingsmechanisme.

Angst is een psychofysiologisch mechanisme dat ons in staat stelt gevaren te identificeren en aandacht te besteden aan variabelen zoals onzekerheid en angst. Dankzij dit waarschuwingssysteem zijn we als soort vooruitgegaan in complexe omgevingen. We zouden zelfs kunnen zeggen dat je af en toe angstig zijn een elementaire en noodzakelijke kost is voor het simpele feit dat je leeft.

Er ontstaat echter een probleem wanneer je geen controle meer hebt over je angst en het uw leven en uw gezondheid volledig verandert. Daarom, als je weet wat het triggert, kun je deze veelvoorkomende psychopathologie onder de bevolking beter begrijpen.

Een van de oorzaken van angst is vaak de genetische aanleg en de structuur van de hersenen. Dit maakt sommige mensen kwetsbaarder als het erom gaat eraan te lijden.

man die nadenkt over de belangrijkste oorzaken van angst

De belangrijkste oorzaken van angst

Tot op de dag van vandaag is niet precies bekend wat de belangrijkste oorzaken van angst zijn. We kunnen echter een reeks risicofactoren identificeren die het optreden van deze aandoening in een van zijn vormen mediëren. Iets dat altijd in gedachten moet worden gehouden, is dat deze psychische aandoening zich op verschillende manieren kan manifesteren.

Gegeneraliseerde angststoornis (GAD), fobieën, paniekstoornis, obsessief-compulsieve stoornis, enz . Er zijn niet alleen verschillende soorten angst, maar soms verschijnen ze naast andere psychische aandoeningen, zoals depressie, verslavingen, enz. Deze psychologische realiteit is inderdaad erg ingewikkeld. Laten we eens kijken wat de belangrijkste triggers van angst meestal zijn.

Aanhoudende stress leidt tot angst

De meestvoorkomende bron van angst is dagelijkse en aanhoudende stress. Het komt zelfs vaak voor dat wanneer iemand extreem stressvolle ervaringen meemaakt, ze uiteindelijk angst ontwikkelen. Zelfs wanneer de stressvolle situatie niet langer bestaat, dompelen de hersenen de geest zelfs in een constante staat van alertheid.

De Universiteit van Calgary (Canada) deed onderzoek (Engelse link) naar de genetische link tussen stress en depressie. Uit deze studie bleek dat de amygdala, een sleutelstructuur bij de verwerking van bedreigende stimuli, ongebruikelijke hyperactiviteit vertoont in gevallen van angst.

Complexe levenservaringen

Sommigen wijzen erop dat we in een tijd van angst leven. Het lijdt inderdaad weinig twijfel dat we een tijd doormaken van grote complexiteit op alle niveaus, sociaal, economisch, persoonlijk, enz. Dit resulteert in meer oorzaken van angst. Oorzaken die je ongetwijfeld op een bepaald moment in je leven zult hebben ervaren. Misschien ervaar je ze nu zelfs.

Hier zijn verschillende voorbeelden:

  • Verlies van werk.
  • Onzekerheid over de toekomst.
  • Economische problemen.
  • Familie- of relatieproblemen.
  • Verlies van familieleden of emotionele instortingen.
  • Last hebben van problemen op het werk, zoals intimidatie, slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen, enz.
  • Angst voor klimaatverandering (eco-angst), natuurrampen of nieuwe pandemieën, enz.

Angst ervaren is een normale reactie op een abnormale omstandigheid. We voelen ons allemaal bezorgd en bedreigd door negatieve en ongunstige situaties. Op deze momenten worden we gedwongen om adequate copingvaardigheden te ontwikkelen.

Genetica, een risicofactor

Een van de belangrijkste oorzaken van angst is genetische aanleg. We moeten echter verduidelijken dat het simpele feit dat een van uw familieleden een angststoornis vertoont, niet betekent dat je deze ook zult ontwikkelen. Er is alleen een risico, nooit een directe aanleg.

Het Instituut voor Menselijke Genetica en Antropologie van de Albert Ludwigs Universiteit in Freiburg (Duitsland) deed onderzoek naar het menselijk genoom. Bovendien ontdekten ze een significante genetische basis met betrekking tot fobieën en paniekstoornissen.

Tegenwoordig weten we dat genetische kwetsbaarheid, in combinatie met bepaalde omgevingsfactoren, kan leiden tot de ontwikkeling van bepaalde angststoornissen.

Jeugdtrauma en een kwetsbaarder brein

Trauma’s uit de kindertijd behoren tot de belangrijkste oorzaken van angst. Opgroeien in een omgeving met grote sociaal-affectieve tekortkomingen, gebrek aan gehechtheid of waar misbruik vaak voorkomt, heeft inderdaad altijd gevolgen. In feite veranderen misbruik, verwaarlozing en de afwezigheid van genegenheid de juiste ontwikkeling van de hersenen.

Het is gebruikelijk dat structuren zoals de hippocampus of het limbische systeem in deze omstandigheden kleiner zijn. Ook ervaren de prefrontale gebieden problemen en tekorten bij het reguleren van gedrag en het oplossen van problemen, enz. In wezen vormen traumatische ervaringen in de kindertijd een kwetsbaarder en altijd alerter brein, dat bedreigingen verwerkt waar die er niet zijn.

Gezondheid en levensstijl, nog een van de belangrijkste oorzaken van angst

We weten dat medische aandoeningen zoals schildklieraandoeningen of cardiovasculaire problemen verband houden met het optreden van angst. Bovendien kunnen veel chronische ziekten plaats maken voor een staat van angst. Dit is een factor waarmee altijd rekening moet worden gehouden.

Aan de andere kant kunnen we verslavingen en ook de bijwerkingen van sommige medicijnen niet uitsluiten.

Piekerende vrouw op straat

Persoonlijkheids- en angststoornissen

Heeft persoonlijkheid iets te maken met iemand die meer of minder angstig is? Het antwoord is ja. Sommigen hebben een meer bekwame mentale en gedragsmatige benadering om deze psychofysiologische toestanden te beheersen. Anderen vertonen daarentegen een reeks persoonlijkheidskenmerken waardoor ze meer vatbaar zijn voor angst.

Sommige mensen zijn bijvoorbeeld perfectionisten. Anderen kijken met angst naar de toekomst en zien een probleem in elke oplossing. Binnen de persoonlijkheidstheorie van de Big Five wordt neuroticisme beschreven als de toestand die het meest wordt geassocieerd met depressie en angst.

Neuroticisme wordt onder andere gedefinieerd door een bijna aanhoudende emotionele instabiliteit die resulteert in stemmingswisselingen en irrationele gedachten (Costa en McCrae 1985).

Het is interessant om de belangrijkste oorzaken van angst te kennen, niet alleen om deze aandoening in het algemeen beter te begrijpen. Als je het begrijpt, realiseer je je ook dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven aan deze aandoening kan lijden.

Daarom is het volkomen normaal. Het belangrijkste is dat het kan worden behandeld en dat er ook enkele uiterst effectieve therapieën zijn om ermee om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Davies MN, Verdi S, Burri A, Trzaskowski M, Lee M, Hettema JM, et al. (2015) Generalised Anxiety Disorder – A Twin Study of Genetic Architecture, Genome-Wide Association and Differential Gene Expression. PLoS ONE 10(8): e0134865. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0134865
  • Daviu, N., Bruchas, M. R., Moghaddam, B., Sandi, C., & Beyeler, A. (2019). Neurobiological links between stress and anxiety. Neurobiology of stress11, 100191. https://doi.org/10.1016/j.ynstr.2019.100191
  • Meier SM, Trontti K, Purves KL, et al. Genetic Variants Associated With Anxiety and Stress-Related DisordersA Genome-Wide Association Study and Mouse-Model StudyJAMA Psychiatry. 2019;76(9):924–932. doi:10.1001/jamapsychiatry.2019.1119


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.