Takotsubo cardiomyopathie of gebroken hartsyndroom

Er schijnt een verband te bestaan tussen het verstand en het hart en er kan een groot onbehagen zijn door wat bekend staat als het gebroken hartsyndroom of Takotsubo cardiomyopathie.
Takotsubo cardiomyopathie of gebroken hartsyndroom
Silvia Carrasco

Geschreven en geverifieerd door de maatschappelijk werker Silvia Carrasco.

Laatste update: 27 december, 2022

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat iemand zijn hart heeft gebroken. Je hebt je misschien ook wel eens geïdentificeerd met liedjes over een ziel die gebroken is en/of harten die aan stukken worden gescheurd. Welnu, het blijkt dat dit niet alleen een uitdrukking is en dat er inderdaad zoiets bestaat als een gebroken hart. Dit staat ook bekend als Takotsubo cardiomyopathie.

Het gebroken hartsyndroom, ook bekend als Takotsubo cardiomyopathie, is een hartziekte die optreedt wanneer een persoon lijdt aan emotionele en fysieke stress. Het kan zich manifesteren bij verder gezonde mensen.

Dit gebeurt doordat het hart stopt met het pompen van bloed naar een deel van dit orgaan en het daardoor enigszins verlamd raakt. Daardoor ontstaat een hartstoornis, ondanks het feit dat de rest van het hart goed blijft functioneren.

akotsubo cardiomyopathie of gebroken hartsyndroom

Takotsubo cardiomyopathie: factoren die het ontketenen

Hoewel het, zoals bij alle pathologieën, ook onder andere omstandigheden kan voorkomen, kunnen bepaalde factoren bepalend zijn voor de manifestatie van een gebroken hart:

  • Het treft meer vrouwen dan mannen. Daarom lopen vrouwen een groot risico aan deze aandoening te lijden.
  • Ook hebben mensen vanaf hun vijftigste jaar meer kans om eraan te lijden.
  • Mensen met neurologische aandoeningen lopen een groter risico aan dit syndroom te lijden.
  • Ook mensen die gediagnosticeerd zijn met een angststoornis hebben meer kans om het te hebben.

Een gebroken hartaandoening kan zich echter ook voordoen zonder een van de bovengenoemde omstandigheden.

Symptomen van een gebroken hart of Takotsubo cardiomyopathie

Volgens verschillende wetenschappelijke studies lijken de symptomen van Takotsubo cardiomyopathie sterk op die van een hartaanval. Enkele van deze symptomen zijn:

Het is zeer belangrijk dat je naar een medisch centrum gaat als je een van deze symptomen vertoont. Je moet er ook heel voorzichtig mee zijn, want het kan tot de dood leiden als het niet goed behandeld wordt. Juist daarom is het heel belangrijk dat je naar een professional gaat die jouw symptomen kan behandelen en beoordelen.

Waarom gebeurt dit?

Men kan niet zeggen dat er een logische oorsprong is voor alle gevallen. Maar zoals we hierboven al aangaven, kan elk type intense stresssituatie, zowel emotioneel als fysiek, het cardiovasculaire systeem in gevaar brengen.

Enkele van de meestvoorkomende triggers zijn:

Behandeling van Takotsubo cardiomyopathie

Volgens verschillende studies bestaat er geen specifieke behandeling voor Takotsubo cardiomyopathie. Wat men dus in vele gevallen op farmacologisch vlak doet, is geneesmiddelen gebruiken die oorspronkelijk bedoeld zijn voor angststoornissen.

Daarom kan de patiënt in bepaalde gevallen herstellen en moet hij vervolgens lichamelijke en geestelijke oefeningen ondergaan, zoals therapie of meditatie. Dit is zodat zijn of haar lichaam in het herstelde evenwicht blijft.

Er zijn verschillende factoren die een gebroken hartsyndroom kunnen triggeren

De geliefden van Teruel – een geval van een gebroken hartsyndroom

Er zijn vele legenden die door de geschiedenis heen het verhaal hebben verteld van degenen die stierven aan een gebroken hart omdat ze niet tegen de onmogelijkheid van een gelukkig einde konden. Een goed voorbeeld hiervan is de legende van de Geliefden van Teruel (Engelse link)

Men zegt dat dit verhaal echt gebeurd is, of dat er tenminste een verhaal is geweest dat er op lijkt. Merk op dat verschillende historische verslagen het bestaan van Isabel de Segura en Diego de Marcilla, de hoofdpersonen, ook ondersteunen.

Maar hoewel het verhaal zegt dat Diego stierf uit liefde voor Isabel, zou dit vanuit medisch oogpunt alleen gerechtvaardigd kunnen worden door het gebroken hartsyndroom. Niemand sterft namelijk uit liefde, maar alleen als gevolg van een sterke emotionele impact (Engelse link).

Die tijden zijn natuurlijk voorbij. Zoals hierboven aangegeven, is deze aandoening namelijk behandelbaar en kunnen de mensen die erdoor getroffen zijn uiteindelijk hun oude routines weer oppakken. Wellicht ook interessant voor jou

Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren

Zelfs van mijn gebroken hart wil ik leren. Ik zal blijven doorgaan. Wanneer ik het nodig heb, zal ik mij gekwetst voelen. Ik zal wenen als mijn lic...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.