Vipassana-meditatie: geestelijke zuivering

In dit artikel bespreken we de voordelen van Vipassana-mediatie. Lees snel verder om er meer over te leren.
Vipassana-meditatie: geestelijke zuivering
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Vipassana-meditatie is een krachtig gebruik dat kan helpen de ultieme oorzaken van lijden uit te roeien en het echte geluk te vinden dat voortvloeit uit volledige bevrijding.

Dit is ook een van de oudste meditatietechnieken in India. Het is een transformerend pad gebaseerd op zelf-observatie en contemplatie. Vipassana bestaat uit het gebruik van onze geest om de antwoorden te vinden op die grote vragen die ons aangaan. Sommige van deze vragen zijn:

  • Wie ben ik?
  • Hoe kan ik mezelf bevrijden van mijn lijden?
  • Wat is mijn relatie met de wereld?

Degenen die hun leven wijden aan het onderwijzen van anderen in de praktijk van meditatie, herhalen vaak dezelfde zin aan hun studenten: “Je moet waarnemen waar je bent om te komen waar je heen moet gaan.” Daar moeten we zeker over nadenken.

Meditatie leert ons te genezen wat niet te verdragen is en te verdragen wat niet te genezen is.

– Allan Lokos-

In onze hectische moderne wereld zijn er genoeg mensen die duizend en één projecten, wensen en doelen hebben. We doen het eigenlijk allemaal. Ieder van ons stelt grote doelen voor onze nabije toekomst.

Voordat we deze doelen bereiken, moeten we echter niet vergeten waar we begonnen zijn. We moeten de dingen duidelijk en objectief zien. We moeten weten wat ons omringt. Ook moeten we weten dat deze doelen ons uiteindelijk kunnen laten lijden.

Uitvoering van Vipassana-meditatie

Mensen hebben de slechte gewoonte om zich niet te laten onderdompelen in hun verdriet. Vaak lossen we alles op voordat het ons stoort. We zijn deskundigen in de kunst van onwetendheid. We negeren het feit dat onze onwetendheid ons laat struikelen waardoor we soms in een diepe put vallen, veroorzaakt door onze eigen daden.

Deze diepe put is gevuld met onze tegenstrijdige emoties, zoals haat en woede. Ze vangen ons en houden ons tegen om actie te ondernemen. Hoe bevrijden we onszelf dan?

Boeddhistische meditatie toont ons twee dingen die ons kunnen helpen: Samatha en Vipassana. Hoewel we in dit artikel zullen ingaan op het laatste, is het de moeite waard om te verduidelijken dat het beoefenen van Samatha fundamenteel is.

Als we niet in staat zijn om in contact te komen met onze emoties, zullen we niet in staat zijn om echte Vipassana te bereiken. Dit is een praktijk die perfect is voor het bereiken van persoonlijke groei.

Daarom zullen we alleen veel meer dingen kunnen waarnemen als onze geest in vrede is. Dan hebben we meer zelfvertrouwen. Dit zal ons helpen onze doelen te bereiken en uiteindelijk de antwoorden onthullen op die mysteries die ons soms regeren.

Een man mediteert in de buitenlucht

Wat is Vipassana-meditatie?

Degenen die niet veel weten over meditatie zullen ongetwijfeld denken dat alle meditaties hetzelfde zijn. Voor elke neofyte is bemiddeling slechts een oefening waarbij mensen in een bepaalde positie zitten, hun ogen sluiten en verder gaan om hun geest te ontspannen.

Mensen die Vipassana-meditatie beoefenen geven aan dat het moet worden onderscheiden van andere praktijken.

  • Deskundigen zeggen dat het meer dan 2.500 jaar oud is. Bovendien zijn er teksten die aantonen dat het afkomstig is uit India.
  • Ook betekent Vipassana inzicht. Dat is het vermogen om dingen te ontdekken en te zien zoals ze zijn.
  • In essentie is het die impuls die ons in staat stelt om dingen te realiseren en, op zijn beurt, misvattingen en valse overtuigingen uit te roeien.
  • Een van de principes van Vipassana-meditatie is dat het leven vele lagen heeft. Pas als we leren mediteren, kunnen we onze ogen trainen om door die lagen te kijken.
Een oog verlicht met lichtjes

Hoe je Vipassana-meditatie beoefent

Vipassana-meditatie vereist een zeer specifieke houding. We moeten alles opzij zetten wat ons verteld is of geloven over meditatie. We moeten alle vooroordelen en stereotypen die we daarover hebben, uit de weg ruimen.

Het is een manier om onze focus te zuiveren, om te beginnen met het onbeschreven blad waar we meer ontvankelijk kunnen zijn dan ooit voor alles wat we gaan leren en ervaren.

We mogen niet vergeten dat de geest erg misleidend is. Soms zitten we gevangen in een ingewikkelde cyclus van ideeën, percepties en overtuigingen die het moeilijk maken voor ons om meer open te staan voor alles om ons heen. Vipassana-meditatie vereist echter openheid.

  • Zoals we al zeiden, combineren we ademhaling met mentale focus bij deze praktijk. Daarom moeten we ons bewust zijn van elke sensatie terwijl we ademen.
  • Ook moeten we ons richten op iets heel specifieks (sommige mensen kijken naar een kaars of een ander object). Op deze manier zullen we ons bewust zijn van hoe onze geest dwaalt en onze waarneming en aandacht traint.
  • Terwijl we inademen en uitademen, moeten we ons ook bewust zijn van de prikkels die ons lichaam ervaart. Het is alsof je het lichaam scant en alles ziet wat we kunnen waarnemen.

Het mentale gedeelte

Na die fysieke reis moeten we ons concentreren op onze geest en gedachten. Om dit te doen, kunnen we ons richten op een specifieke vraag of observeren van een externe gebeurtenis. We moeten observeren wat er binnenin ons zit. We moeten ook onze angsten, ideeën, gedachten en overtuigingen zuiveren. Ook moeten we ze laten gaan en onze geest ontspannen.

Sommigen vergelijken Vipassana-meditatie met het temmen van een wilde olifant. In het begin zal de olifant gewelddadig, rusteloos en nerveus zijn. Als we het dier benaderen met vriendelijkheid en intuïtie, zal het echter ontvankelijk zijn.

Vipassana-meditatie

Tot slot

Vipassana-meditatie heeft vele voordelen. Naast de soorten die het deelt met de meest basale soorten meditatie, stelt het ons in staat om de dingen anders te zien. Het veroorzaakt ook een bewustzijnsverschuiving. Vipassana geeft ons de mogelijkheid om de dingen te zien zoals ze echt zijn.

Naast Vipassana-meditatie, is er Vipassana-inzicht, waar alleen de meest geavanceerde studenten toegang tot hebben. Degenen die zich aangetrokken voelen tot deze praktijk hebben de neiging om wat dieper in de kennis van de geest en zijn relatie met het lichaam te graven. Dit staat bekend als de zestien fases van inzicht.

Deze theoretische assen variëren van de kennis van de oorzaak-effect relatie tussen mentale en fysieke toestanden tot de onzuiverheden van de geest. Vipassana-meditatie is zeker een geweldige praktijk die ons kan helpen om ons op een meer positieve manier te verbinden met onze mentale toestanden. Wellicht ook interessant voor jou

Meditatietechnieken voor beginners
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Meditatietechnieken voor beginners

In dit artikel bespreken we enkele meditatietechnieken voor wie net begonnen is met mediteren. Het heeft positieve effecten op je humeur en je gezo...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.