Waarom ontstaat een fobie voor kakkerlakken en wat kun je eraan doen?

Sommige deskundigen zijn van mening dat mensen ‘geprogrammeerd’ zijn om bang te zijn voor kakkerlakken. Onze hersenen wijzen ze af omdat ze verband houden met vuil, viezigheid en gevaar voor de gezondheid.
Waarom ontstaat een fobie voor kakkerlakken en wat kun je eraan doen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 januari, 2025

Niemand kan ontkennen dat kakkerlakken een belangrijke trofische functie vervullen in onze ecosystemen. Alleen al de aanblik ervan is echter verontrustend voor een aanzienlijk deel van de bevolking, waardoor het zonder twijfel een van de insecten is die de meeste afkeer opwekt. Sommige mensen gaan verder dan deze ervaringen en ontwikkelen een stoornis die blatofobie wordt genoemd.

Deze irrationele angst voor kakkerlakken komt vaak voort uit plaatsvervangend leren. Dat wil zeggen: als als kind een figuur uit je omgeving paniek toonde bij het zien van deze wezentjes, is de kans groot dat je geconditioneerd bent geraakt. Dit is een van de verklaringen, maar vanuit klinisch oogpunt worden er meer triggers overwogen.

Wat veroorzaakt een fobie voor kakkerlakken?

Vanuit logisch en wetenschappelijk oogpunt zouden we meer bang moeten zijn voor muggen. Zij zijn tenslotte degenen die de meeste ziekten verspreiden. Binnen de zoöfobie is de angst voor kakkerlakken echter een van de meest voorkomende en een van de meest behandelde angsten in therapie.

Veel patiënten beschrijven hun angst voor deze insecten op een traumatische manier. Laten we de bijbehorende oorzaken verkennen.

Evolutionaire reactie

De evolutionaire psychologie gaat ervan uit dat bepaalde fobieën een doel van menselijke bescherming dienen. Een fobie voor kakkerlakken zou dus reageren op een overlevingsmechanisme dat de hersenen toepassen wanneer ze worden geconfronteerd met een veronderstelde vector van ziekten.

Alleen al de aanblik ervan zorgt ervoor dat we vaak die noodzakelijke emotie voelen, zoals walging. Die heeft tot doel afstand te nemen van wat schadelijk voor ons kan zijn. Maar het moet worden opgemerkt dat de angst voor kakkerlakken niet in alle culturen geldt. Er zijn enkele landen waar blattodea een voedingsbron zijn, daarom zou dit antwoord niet universeel of toepasbaar zijn op de hele bevolking.

Traumatische afdrukken

Wanneer je tijdens therapie aan fobieën werkt, is het gebruikelijk om nadelige ervaringen op te merken die verband houden met bepaalde stimuli. Er zijn patiënten die vertellen hoe ze in hun kindertijd een onverwachte ontmoeting hadden met een of meerdere kakkerlakken en dat dit hen raakte.

Wakker worden met dit insect op je kussen, erop trappen terwijl je blootsvoets bent of ze zien vliegen, kan een geconditioneerde, irrationele en beperkende angst veroorzaken.



Plaatsvervangend leren

We hebben in het begin over deze factor gesproken. Bij het ontrafelen van de oorsprong van fobieën wordt rekening gehouden met cognitieve leermodellen, zoals aangegeven in een werk gepubliceerd in de Review of General Psyc hology (Engelse link).

In het geval van de irrationele angst voor kakkerlakken: als een kind ziet hoe zijn moeder, vader of grootouders negatief reageren op dit insect, zal hij die angst internaliseren.

Het komt voor dat angsten ook worden aangeleerd, en nog meer wanneer ze door figuren uit onze nauwe sociale kring op ons worden overgedragen. Bijna onbewust integreren we dezelfde emotionele reacties van onze zorgverleners zonder ons af te vragen of deze angsten terecht zijn of niet.

Biologische factoren

Er zijn fobieën waarvan we de oorsprong niet altijd weten. In feite is het tijdens therapie vaak onmogelijk om te begrijpen waardoor deze pathologische reacties worden veroorzaakt en daarom schrijven we ze uiteindelijk toe aan neurologische variabelen. Daardoor zijn er mensen met een grotere biologische aanleg om specifieke fobieën zoals een fobie voor kakkerlakken te ontwikkelen.

In het International Journal of Clinical and Health Psychology beschrijven ze dat patiënten met deze fobie een grotere activiteit hebben (Engelse link) in gebieden zoals de parahippocampale gyrus en de insula.

Bovendien is het gebruikelijk dat ze andere fobieën vertonen, evenals een grotere aanleg voor hypervigilantie, overmatige zorgen en angstsymptomen die na verloop van tijd aanhouden.

Gebrek aan controle

Wanneer iemand wordt gevraagd te beschrijven hoe hij zijn irrationele angst voor kakkerlakken ervaart, is er een uitdrukking die vaak wordt herhaald: “Ik weet gewoon niet waar ze vandaan zullen komen.”

Er zijn patiënten die in obsessieve lussen terechtkomen vanwege de angst dat deze insecten elk moment kunnen verschijnen. Dit kan gebeuren na een onaangename ervaring (zoals bijvoorbeeld het vinden van een kakkerlakkennest in je keuken).

Laten we altijd denken dat fobieën voortkomen uit angst en het gevoel van gebrek aan controle. Als de geest associeert dat hij een stimulus die hij als bedreigend verwerkt niet kan beheersen, kan er een fobische stoornis ontstaan.

Dit verklaart waarom we soms merken dat mannen en vrouwen geobsedeerd zijn door netheid, door elke hoek van het huis in de gaten te houden om de verschijning van kakkerlakken te voorkomen.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De 40 vreemdste fobieën die er bestaan


Fobie of simpele afkeer voor kakkerlakken?

We hebben allemaal meer dan eens gehoord: “Ik heb een fobie voor kakkerlakken”, maar in werkelijkheid is wat daarachter zit niets anders dan angst of afkeer. Dus hoe onderscheid je een fobie voor kakkerlakken van eenvoudige afkeer van deze kleine insecten?

De sleutel is dat fobieën het sociale functioneren en je kwaliteit van leven beperken; Het zijn dus geen simpele angsten. Laten we eens kijken hoe het zich manifesteert.

Fysiologische symptomen

Het zenuwstelsel van mensen met een fobie voor kakkerlakken activeert altijd een zeer karakteristieke vecht-, vlucht- of bevriezingsreactie. Dit resulteert in oncontroleerbare trillingen, misselijkheid en zelfs duizeligheid, tachycardie, zweten, enz. In ernstige gevallen kun je flauwvallen of zelfs verlamd raken bij het zien van deze insecten.

Emotionele symptomen

In deze toestand treedt altijd anticiperende angst op. Dat wil zeggen een constante en bijna obsessieve zorg over het tegenkomen van kakkerlakken, bijna overal. Zoiets beperkt het dagelijks leven volledig, zowel thuis als in andere omgevingen. Bovendien is schaamte een veelvoorkomende emotie, omdat men zich ervan bewust is dat deze angst irrationeel is, maar er geen controle over heeft.

Gedragssymptomen

Vermijding is de meest karakteristieke reactie van iemand die met een specifieke fobie te maken heeft. In dit scenario zien we mensen die het vermijden om naar kelders of garages te gaan, die keukens, kasten, enz. controleren en schoonmaken tot op het punt van ergernis.

Soms weigeren ze zelfs naar bepaalde plaatsen te gaan uit angst dergelijke insecten tegen te komen, waarbij ze altijd hyperalert en waakzaam gedrag vertonen.

Hoe om te gaan met een fobie voor kakkerlakken?

Op eigen kracht een specifieke fobie overwinnen is niet altijd gemakkelijk. Het meest aan te raden is om de hulp in te roepen van een gespecialiseerde psycholoog en te beginnen met een adequate evaluatie. Vaak verschijnen deze klinische realiteiten samen met andere problemen die men moet evalueren. Als je degene wilt zijn die de eerste stap zet, overweeg dan enkele basissleutels.

De eerste: begin deze fobie te rationaliseren en ontdek wat je specifiek bang maakt voor kakkerlakken. Is het hun manier om ze te zien lopen of vliegen? Is het de angst voor een ziekte?

Verduidelijk deze kwesties en begin dan stap voor stap de angst te deconditioneren en ongevoelig te maken. Je doet dit door jezelf op een geleidelijke en gecontroleerde manier aan deze insecten bloot te stellen en je angst onder controle te houden.

Geleidelijke stappen om angst te verminderen

  1. Teken een kakkerlak op een heel klein stukje papier.
  2. Teken het nu realistischer op DIN A4.
  3. Kijk naar foto’s van kakkerlakken op internet.
  4. Kijk voor een korte video over deze insecten op YouTube.
  5. Leer meer over de functie van kakkerlakken in de natuur.
  6. Observeer een dode kakkerlak in een glazen pot.
  7. Observeer een levende kakkerlak in een glazen pot.
  8. Stel je eens voor dat dit insect bij je in de buurt loopt.
  9. Laat een vriend of familielid een pot openen met een levende kakkerlak erin.
  10. Observeer een kakkerlak die bij je in de buurt op de grond loopt, indien mogelijk terwijl je alleen bent.

Soorten therapie

Zoals we hebben aangegeven, beïnvloeden eenvoudige fobieën meestal het leven van mensen behoorlijk. Als je al een tijdje last hebt van je fobie voor kakkerlakken en je het gevoel het dat deze jou op bepaalde gebieden beperkt, aarzel dan niet om hulp te vragen. Over het algemeen heeft deze aandoening effectieve behandelingen en goed wetenschappelijk bewijs. Het zijn de volgende:

  • Cognitieve gedragstherapie (CBT).  De psycholoog zal je begeleiden bij het identificeren en uitdagen van de irrationele gedachten die verband houden met een fobie voor kakkerlakken. Het biedt je ook strategieën om met angst om te gaan, zoals ontspanningstechnieken, ademhaling, enz.
  • EMDR-therapie. Het is zeer effectief bij de behandeling van fobieën en vereist minder sessies dan bij CGT. Dit model is erg handig als de oorsprong van de angst traumatisch is. In dit geval worden verontrustende beelden opnieuw verwerkt, wordt de manier waarop de hersenen de stimulus waarnemen gereorganiseerd en worden negatieve overtuigingen zoals “Ik kan dit niet aan” vervangen door meer positieve en functionele gedachten.
  • Exposure-therapie met augmented reality (Engelse link). Momenteel worden binnen de exposure-therapie zelf de voordelen van AR onderzocht. Deze tool combineert de effectiviteit van geleidelijke blootstelling met de veiligheid van een virtuele omgeving, waardoor angst wordt verminderd zonder de noodzaak om de echte stimulus direct te confronteren. Bovendien bevordert het zelfvertrouwen en progressieve en effectieve desensibilisatie.

Misschien vind je dit artikel ook interessant: Arachnofobie, de angst voor spinnen


De grote angst voor ‘kleine wezentjes’

Een fobie voor kakkerlakken is een duidelijk voorbeeld van hoe de kleinste wezens grote en onevenredige angsten in onze hersenen opbouwen. Zowel spinnen als kakkerlakken vormen zelf twee van de meest atavistische en terugkerende angsten bij de mens. In plaats van je ervoor te schamen, is het, om ze beter aan te pakken, altijd interessant om de wortels te kennen die eraan ten grondslag liggen.

Laat dit soort angst je leven niet beperken of vervormen. Houd er rekening mee dat fobieën de meest voorkomende angstproblemen onder de bevolking zijn en dat ze op hun beurt het best behandelbaar zijn. Laat je helpen, zoek een gespecialiseerde professional en krijg de controle over je dagelijks leven terug door de schaduw van deze onaangename insecten uit je geest te verbannen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.