Arachnofobie, de angst voor spinnen

Spinnen boezemen veel mensen angst in. Arachnofobie is dan ook een van de meestvoorkomende fobieën. Het artikel van vandaag gaat erover.
Arachnofobie, de angst voor spinnen
María Vélez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Vélez.

Laatste update: 07 oktober, 2023

Fobieën zijn irrationele angsten voor specifieke dingen. De angst voor dieren, meer specifiek voor spinnen (arachnofobie), is een van de meestvoorkomende. Deze evolutionaire reactie heeft de mens ooit geholpen om als soort te overleven.

Met andere woorden, door bang te zijn voor wilde of onbekende wezens kwam er genoeg adrenaline vrij waardoor mensen konden ontsnappen. Een fobie ontwikkelt zich echter wanneer de angst extreem is en je levenslang kan beperken.

Ongeveer drie op de tien mensen zijn extreem bang voor spinachtigen. Dit type fobie omvat echter niet alleen spinnen, maar ook schorpioenen, mijten en teken. Dus ook al zijn de meesten bang voor grote, stevige spinnen, hun angst kan zich uitbreiden naar of zich richten op kleinere spinnen en alle andere soorten spinachtigen.

“Met alle respect voor arachnofoben, ik ben gek op spinnen. Sommigen zouden me geobsedeerd kunnen noemen, maar ik bestudeer nu al vele jaren spinnen en spinnenzijden en zie het einde nog niet in zicht. Er is gewoon te veel te doen.”

-Cheryl Hayashi-

Spin in een web

Arachnofobie

Dierenfobieën zijn specifieke eenvoudige fobieën die zich meestal ontwikkelen tijdens de kindertijd of adolescentie. Ze bestaan uit irrationele angsten, ofwel door de aard van de fobie of door de intensiteit van de angst, waardoor iemand dat specifieke ding zoveel mogelijk vermijdt. De symptomen manifesteren zich op veel verschillende manieren.

Sommige mensen ervaren alleen een deel van de symptomen in het bijzijn van een spin, terwijl anderen ze op elk moment kunnen voelen. In feite is het niet noodzakelijk dat de fobische stimulus aanwezig is. Alleen al het mentale beeld ervan of zelfs iets dat ermee te maken heeft, kan een angstreactie uitlokken.

Dit zijn enkele van de belangrijkste symptomen van spinnenfobie:

 • Verhoogde hartslag.
 • Zweten.
 • Misselijkheid.
 • Duizeligheid.
 • Kortademigheid of hyperventilatie.
 • Beven.
 • Buikpijn.
 • Algemeen ongemak.
 • Maagdarmstoornissen.

Daarnaast zullen arachnofoben deze dieren koste wat kost proberen te vermijden. Ze zullen waarschijnlijk proberen weg te blijven uit gebieden waar spinnen leven of waar er tekenen zijn van hun aanwezigheid. Ook proberen velen hun verschijning te vermijden, terwijl anderen ze gewoon op het eerste gezicht doden.

Oorzaken

Over het algemeen zijn dierenfobieën het gevolg van traumatische ervaringen met een bepaald dier. Misschien is een kind opgegroeid met iemand die deze fobie had en heeft het impliciet of expliciet geleerd om ook bang te zijn voor deze dieren. Ook wordt dit soort angst vaak genetisch overgedragen.

In feite is arachnofobie een irrationele angst voor deze dieren of een louter viscerale afwijzing. De component van walging die arachnofobie kenmerkt, heeft experts doen denken dat het een evolutionaire angst zou kunnen zijn. Een soort voordeel dat mensen hielp dodelijke beten en andere onbekende gevaren te overleven.

Zo verzekert een studie van onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig (Duitsland) dat arachnofobie een aangeboren evolutionaire oorsprong heeft.

De onderzoekers maten de angst van baby’s voor afbeeldingen van spinnen en slangen. Hiervoor analyseerden ze de verwijding van hun pupillen, wat hen liet zien hoe baby’s tekenen van angst vertonen als ze naar foto’s van verschillende dieren en dingen kijken, waaronder spinnen.


Wellicht vind je dit artikel ook inhteressant Thalassofobie: angst voor de oceaan


Meisje is bang voor een spin

Is er een remedie?

Alle fobieën kunnen met succes worden behandeld. Je kunt professionele hulp krijgen en een aantal ontspanningstechnieken leren die, naast het verlichten van de symptomen, dienen als ondersteuning voor systematische desensibilisatie.

Deze techniek bestaat uit geleidelijke blootstelling aan het object waar je bang voor bent. Zo doen professionals eerst ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld voor foto’s van spinnen, totdat je in staat bent om kalm te blijven voor een levend dier.

Je kunt ook werken aan je overtuigingen over spinachtigen. Over het algemeen versterkt het gebrek aan kennis over deze dieren deze angst. Leer dus wat je kunt over ze, vooral over de mythes die eromheen hangen. Een goede oefening is om informatie te verzamelen over de waarschijnlijkheid van een beet, de functie ervan in de natuur en hoeveel mensen er daadwerkelijk aan zijn overleden.

Vanwege de walgcomponent is arachnofobie echter een van de moeilijkst te behandelen dierfobieën. Deze emotie is nogal instinctief en mensen kunnen niet redeneren. Toch kan psychologisch werk de persoon helpen met hun symptomen en negatieve gedachten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Antony, M.M., McCabe, R.E., Leeuw, I., Sano, N. y Swinson, R.P. (2001). Effect of distraction and coping style on in vivo exposure for specific phobia of spiders. Behaviour Research and Therapy, 39, 1137-1150.

 • Capafóns, B.J. I. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema, 13, 447-452.

 • Chamove, A.S. (2007). Therapy toy for spider phobics. International Journalof Clinical and Health Psychology, 7, 533-536


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.