De 40 vreemdste fobieën die er bestaan

Specifieke fobieën maken deel uit van angststoornissen. Het merkwaardige is dat ze zich kunnen richten op situaties of voorwerpen die volkomen onschuldig lijken, zoals groenten, de maan of de kleur geel.
De 40 vreemdste fobieën die er bestaan

Laatste update: 29 maart, 2024

Volgens de premisse van onze eigen website is de geest wonderbaarlijk. Hij is zo complex en fascinerend dat we misschien moeite hebben om te begrijpen hoe het mogelijk is om een ondraaglijke staat van alertheid te ervaren wanneer je bijvoorbeeld lange woorden moet lezen of uitspreken of wanneer je een navel ziet. In dit artikel selecteren we de vreemdste fobieën ter wereld, de fobieën die op een merkwaardige en bijna onverklaarbare manier ons vermogen om de wereld normaal te zien en eraan deel te nemen, kunnen beïnvloeden.

De vreemdste fobieën ter wereld en hun betekenis

Voordat we in de 40 vreemdste fobieën duiken, is het belangrijk om duidelijk te maken dat de geldigheid van sommige fobieën ter discussie staat, omdat ze niet voldoende wetenschappelijke en professionele ondersteuning hebben. Maar als ze echt zijn, worden ze geclassificeerd als specifieke fobieën.

1. Chrometofobie

Dit is een irrationele en buitensporige angst voor geld. Lijders kunnen bang zijn om geld te kopen, uit te geven of te verliezen, of om contante transacties uit te voeren. Alledaagse activiteiten, zoals het kopen van koffie, kunnen voor hen een grote uitdaging zijn.

2. Hypopotomonstrosesquipedaliofobie

Mensen die in paniek raken als ze het woord hypopotomonstrosesquipedaliofobie lezen, kunnen hypopotomonstrosesquipedaliofobie hebben. Deze term verwijst naar een fobie voor lange of complexe woorden, meestal omdat ze moeilijk uit te spreken zijn.

3. Bathofobie

In dit geval is het fobische object het diepe. De persoon met bathofobie kan paniek en angst ervaren wanneer hij wordt geconfronteerd met plaatsen zoals zeeën, diepe zwembaden of diepe putten. Het is verwant aan thalassofobie.

4. Somnifobie

Hoewel het geen ongewone fobie is, is het wel verrassend. Iemand die lijdt aan somnifobie heeft een irrationele angst om te slapen omdat hij denkt dat hij nooit meer wakker wordt.

5. Ephebifobie

Deze fobie is wellicht het meest merkwaardig, de buitensporige angst of afwijzing van tieners. Sommige mensen die over straat lopen en een groep tieners zien aankomen, veranderen zelfs van trottoir.

6. Sophofobie

In dit geval ligt de aandoening in de angst om nieuwe kennis of onderwijs in het algemeen te verwerven. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en is meestal gerelateerd aan traumatische ervaringen op of gerelateerd aan school.

7. Basofobie

Dit is de angst om te vallen en het vermogen om te lopen te verliezen als gevolg van die val. Het komt vooral voor bij mensen die recent een operatie hebben ondergaan die te maken heeft met mobiliteit. Het is een zeer beperkende fobie omdat ze de neiging hebben om alledaagse activiteiten te vermijden waarbij ze zich moeten verplaatsen.

8. Phagofobie

Kun je je voorstellen dat je kunt leven zonder iets te eten? Mensen die lijden aan phagofobie zouden zoiets wensen, omdat ze een irrationele angst hebben om voedsel binnen te krijgen en te moeten doorslikken, uit angst om te stikken.

9. Spermatofobie en medorthofobie

Dit zijn twee eigenaardige seksuele fobieën. Enerzijds is er spermatofobie, de angst voor sperma. Anderzijds is er medortofobie, de angst voor erecties.

10. Genofobie

Genofobie is een andere specifieke fobie die een buitensporige angst inhoudt voor alles wat met seksuele relaties en intimiteit te maken heeft.

11. Pistantrofobie

Het is de angst om anderen te vertrouwen. Pisantrofobie kan zich ontwikkelen als gevolg van traumatische en zeer pijnlijke ervaringen in eerdere emotionele relaties.

12. Anuptafobie

Het is niet ongewoon dat een alleenstaande zich ontevreden voelt met zijn of haar situatie. Anuptafobie gaat echter verder dan gewoon ongemak. Het gaat om een onevenredige angst om lange tijd zonder partner te zijn.

13. Lachanofobie

Dit is een angst voor plantaardig voedsel, zowel fruit als groenten. Het uit zich meestal niet bij alle groenten, maar eerder bij één of enkele specifieke groenten.

14. Macrofobie

Bijna niemand houdt van lang wachten. Maar niet iedereen ontwikkelt er een fobie voor. Macrofobie is de irrationele en buitensporige angst om zich in situaties te bevinden waarin je lang moet wachten.

15. Pogonofobie

De baard is voor sommigen een lustobject en voor anderen een oorzaak van afwijzing. Net zoals er pogonofilie bestaat, bestaat er ook pogonofobie, dat is de angst voor baarden (of voor mensen met baarden).

16. Theofobie

In onze lijst van de vreemdste fobieën kunnen we theofobie niet onvermeld laten. Dit is een irrationele en buitensporige angst voor alles wat met religie en het goddelijke te maken heeft. Deze fobie ontstaat vaak als gevolg van traumatische ervaringen op dit gebied, zoals extreme straffen of misbruik.

17. Arithmofobie

Arithmofobie is de irrationele angst voor getallen, voor het uitvoeren van wiskundige bewerkingen of voor interactie met getallen op wat voor manier dan ook.

18. Megalofobie

Een gigantisch monument of een cruiseschip dat veel groter is dan de Titanic kan een intense angst opwekken bij iemand die lijdt aan megalofobie, de fobie voor grote objecten.

19. Eisoptrofobie

Eisoptrofobie is de angst voor spiegels en het zichzelf daarin weerspiegeld zien. Mensen met deze fobie vermijden meestal om ruimtes binnen te gaan waar spiegels staan of wenden, als het niet anders kan, hun blik af.

20. Scopofobie

Scofobie wordt beschouwd als een van de meest voorkomende symptomen van sociale fobie en wordt gekenmerkt door een buitensporige angst om door anderen geobserveerd te worden. Problemen met het gevoel van eigenwaarde, extreme verlegenheid of pestervaringen zijn factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze angst.

21. Hypengiafobie

Mensen met hypengiafobie willen het liefst hun hele leven klein kind blijven, omdat ze een buitensporige en irrationele angst hebben om verantwoordelijkheid te moeten nemen.

22. Atelofobie

Dit is de fobie waar niemand minder dan Barbie mee te maken heeft. Atelofobie is de angst voor onvolmaaktheid of het niet voldoen aan normen.

23. Hafefobie

Hafefobie is een van de vreemdste en meest beperkende fobieën. Het is een angst voor lichamelijk contact. De lijder voelt een diepe angst om door iemand anders aangeraakt te worden of om iemand anders per ongeluk aan te raken.

24. Phalacrofobie

Haar verliezen is voor de meeste mensen onaangenaam. Maar mensen met phalacrofobie nemen deze angst tot het uiterste en ervaren een buitensporige angst bij de gedachte aan haaruitval en kaalheid.

25. Venustrofobie

Venustrofobie is een van de meest zeldzame en vreemdste fobieën op onze lijst. Het is een angst voor vrouwen die de persoon aantrekkelijk vindt.

26. Hexakosioihexekontahexafobie

Wat is hexakosioihexekontahexafobie

Dit is een specifieke fobie voor het getal 666. Dit getal wordt historisch geassocieerd met concepten als het “getal van het beest” in de christelijke traditie, wat leidt tot bepaalde bijgelovige overtuigingen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

27. Coulrofobie

Hoewel coulrofobie niet ongewoon is, is het wel heel bijzonder. Het is een buitensporige angst voor clowns. Hoewel deze personages over het algemeen worden geassocieerd met plezier, worden ze door sommige mensen als storend ervaren vanwege hun overdreven make-up en flitsende houding.

Deze angst wordt soms aangewakkerd door films of echte gevallen waarin clowns op een sinistere manier worden afgebeeld.

28. Papafobie

Dit is gekoppeld aan theofobie, wat extreme angst betekent voor de paus, de figuur die aan het hoofd staat van de katholieke kerk. Zoals bij alle specifieke fobieën kan papafobie geworteld zijn in traumatische ervaringen uit het verleden.

29. Philofobie

Voor mensen die lijden aan filofobie vormt liefde een enorme bedreiging. De gedachte aan verliefd worden kan een intense angst oproepen en leiden tot het vermijden van romantische relaties.

30. Nomofobie

Nomofobie is de irrationele angst om zonder mobiele telefoon of computer te zitten. Mensen met nomofobie (geen mobiele fobie) raken in een staat van absolute ontreddering en ongemak als ze hun telefoon niet hebben, door gebrek aan signaal, verlies van het apparaat of doordat ze het niet kunnen gebruiken.

31. Arachibutyrofobie

Dit is een van de vreemdste en merkwaardigste fobieën die we tot nu toe kennen. Het fobische voorwerp is, absurd genoeg, pindakaas. Specifiek draait de angst om de vrees dat de pindakaas aan het gehemelte blijft kleven, waardoor je moeite krijgt met kauwen, ademen of slikken.

32. Turismofobie

Nee, het is niet de angst om als toerist te reizen. Het verwijst eerder naar de angst, afwijzing of afkeer die sommige lokale burgers voelen voor toeristen die hun stad bezoeken.

Turismofobie treft de inwoners van plaatsen als Venetië en Barcelona (Spaanse link), en sommigen hebben zelfs de drastische beslissing genomen om hun huis te verlaten vanwege de spanningen die het massatoerisme met zich meebrengt.

33. Weerfobieën

Er zijn verschillende soorten weerfobieën, waaronder:

 • Heliofobie: angst voor de zon.
 • Selenofobie: angst voor de maan.
 • Anemofobie: angst voor de wind.
 • Ceraunofobie: angst voor onweer, vooral bliksem en donder.

34. Cathisofobie

Deze aandoening wordt gekenmerkt door een irrationele en aanhoudende angst om te zitten. Mensen met cationofobie kunnen grote moeite hebben met het gebruik van stoelen, banken, auto’s enz., wat het dagelijks leven aanzienlijk kan beïnvloeden.

35. Philemafobie

Dit is een angst voor zoenen of nauw lichamelijk contact. Een lijder aan filemafobie kan bang zijn om te kussen, om kussen te ontvangen en/of om andere mensen te zien kussen.

36. Turofobie

Je zult verbaasd zijn. Turofobie is de buitensporige angst voor kaas. Het kan zich op verschillende manieren uiten, van het volledig vermijden van voedsel dat kaas bevat tot negatieve fysieke en emotionele reacties bij de gedachte alleen al aan de aanwezigheid van kaas.

37. Omphalofobie

Dit verwijst naar angst en vrees voor een klein lichaamsdeel: de navel. Mensen met deze angst kunnen ongemak ervaren bij het zien of aanraken van navels, inclusief hun eigen navel.

38. Xanthofobie

Het is duidelijk dat een kleur geen kwaad kan. Mensen met xantofobie hebben echter een enorme angst in de aanwezigheid van gele voorwerpen. Over het algemeen komt dit probleem voort uit de bijgelovige overtuiging dat het verband houdt met ongeluk.

39. Eufobie

Zonder discussie is euphobia een van de zeldzaamste en vreemdste fobieën. Het is de irrationele angst voor goed nieuws.

40. Fobofobie

Fobofobie is een ironie in de wereld van fobieën, omdat het gaat om de angst voor fobieën zelf. Simpel gezegd verwijst het naar de angst om bang te zijn!

En wat zijn de meestvoorkomende fobieën?

Aan de andere kant zijn er veelvoorkomende angsten die niet verrassend zijn, zoals fobieën die bijdragen aan de hoge prevalentie van angststoornissen. DSM-5-gegevens geven aan dat tussen de 7-9% van de Amerikaanse bevolking een vorm van specifieke fobie heeft, terwijl dit percentage in Europa 6% is.

Voorbeelden van deze veelvoorkomende fobieën zijn acrofobie, wat een fobie voor hoogtes is, en andere veelvoorkomende fobieën zoals:

 • Aerofobie: fobie om te vliegen.
 • Arachnofobie: een fobie voor spinnen.
 • Achluofobie: fobie voor het donker.
 • Claustrofobie : voor gesloten ruimtes.
 • Agorafobie : voor open ruimtes.
 • Misofobie : voor vervuiling of contact met vuil.

Zelfs de vreemdste fobieën kunnen worden behandeld en overwonnen

Bij de behandeling van een fobie, hoe vreemd deze ook lijkt, is het fobische object slechts de oppervlakte van iets diepers. Hoewel het waar is dat sommige fobieën het dagelijks leven meer beïnvloeden dan andere, is het goede nieuws dat ze allemaal kunnen worden aangepakt en overwonnen door middel van psychotherapeutische behandeling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • American Psychiatric Association. (2014). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Editorial Médica Panamericana.
 • Barrios-Borjas, D. A., Bejar-Ramos, V. A., & Cauchos-Mora, V. S. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría55(3), 205-206. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0717-92272017000300205&script=sci_arttext
 • Salas, B. I. (2023). Turismofobia [Trabajo de fin de grado, Universitaria de Turismo Altamira]. Archivo digital. https://repositorio.unican.es/xmlui/handle/10902/29695

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.