Wat is hexakosioihexekontahexafobie?

Deze irrationele angst voor een getal, grotendeels beïnvloed door het christendom, heeft het huidige collectieve denken gevormd. Is jouw nieuwsgierigheid gewekt? Hier vertellen we je alles over deze fobie.
Wat is hexakosioihexekontahexafobie?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 24 februari, 2024

Hexakosioihexekontahexafobie, een woord van 28 letters dat moeilijk te lezen is, noemt een van de meest zeldzame fobieën die er bestaan. Het verwijst naar de angst voor het getal 666, dat men in het christendom associeert met het Beest.

Hoewel het makkelijk lijkt om met zo’n angst te leven, aangezien we demonen niet vaak op straat aantreffen en het mogelijk is om de aanblik van het getal te vermijden, is dit niet altijd het geval. Om dit probleem beter te begrijpen, geven we je een volledige definitie, de oorsprong en de behandeling.

Hexakosioihexekontahexafobie: een specifieke fobie

Hexakosioihexekontahexafobie, ook wel trihexafobie genoemd, is geclassificeerd als een specifieke fobie volgens de DSM-V criteria. Deze worden geclassificeerd als onderdeel van angststoornissen, omdat ze worden gekenmerkt door een intense en irrationele angst voor een object, overtuiging of gebeurtenis.

In het bijzonder is deze angst gericht op het getal 666. Omdat het getal in het bijbelvers Openbaring 13:18 voorkomt om aan te kondigen dat het het merkteken van het Beest is, ligt de oorsprong ervan in het christelijke geloof. Toch ontwikkelen sommige mensen, door de invloed van deze religie en populaire cultuur, de angst zonder dat ze fervente gelovigen zijn.

Bijbehorende symptomen

Iemand die lijdt aan 666-vrees vertoont intense angst bij het zien van het getal of angst bij het vooruitzicht om het getal tegen te komen. Bovendien houdt deze angst lange tijd aan (6 maanden of langer). Over het algemeen komen de volgende symptomen overeen met die van andere specifieke fobieën:

  • Cognitief: hyperwaakzaamheid, irrationele overtuigingen of opdringerige gedachten over het nummer.
  • Fysiek: trillen, rillen, misselijkheid, zweten, kortademigheid en meer. Er is een onevenredige reactie op het werkelijke gevaar (in dit geval geen).
  • Gedrag: vermijden van cijfers door gedragsrituelen, alternatieve routes en andere complexe processen in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van naam of huisnummer. Ook het overslaan van bijvoorbeeld straten of pagina’s in een boek waar een 666 op staat.
De ernstigste gevallen van 666 fobie vermijden het getal in relatie tot wiskundige resultaten.

Waar komt deze fobie vandaan?

Voor de moderne samenleving, waar religie een persoonlijke praktijk is geworden, is het misschien vreemd om te denken aan het ontwikkelen van een fobie op basis van een Bijbelvers. De figuur van de duivel is echter krachtig voor de aanhangers van het christendom. Dit omdat hij wordt gezien als onzichtbaar, destructief en vooral bedrieglijk.

Hij kan dus overal zijn, kwaad voortbrengen en op een verborgen manier zijn stempel drukken. Het is daarom gemakkelijk om geobsedeerd te raken door het getal als angst de drijvende kracht is.

Deze angst zie je vaak in het dagelijks leven als je lijdt aan een staat van hyperwaakzaamheid. Ook is het eenvoudig om de kans op de aanwezigheid van het getal te associëren met onplezierige gebeurtenissen, wat de angst versterkt.

Er moet ook worden opgemerkt dat de christelijke religie de maatschappij waarin we nu leven grotendeels heeft gevormd. We leven met de symboliek ervan in audiovisuele media, bijgeloof en populaire overtuigingen.

Zo veranderden de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy Reagan het adres van hun woning in Bel Air (Los Angeles) van 666 St. Cloud Road in 668.

Ook hield Evangelical Ambassadors Ministries in Nederland op een opvallende datum in de Gregoriaanse kalender, 6 juni 2006, een 24-uurs nachtwake om demonen af te weren. En in Noord-Amerika werd Highway 666 omgedoopt tot 491.

Is het mogelijk om hexakosioihexekontahexafobie te overwinnen?

 

De behandeling voor hexakosioihexekontahexafobie is dezelfde als voor alle andere fobieën: blootstelling of systematische desensibilisatie. Met andere woorden, het object van angst confronteren totdat de angstreactie vermindert. Dit gebeurt met de hulp van een professionele psycholoog en geleidelijk, zolang de tijd van de patiënt gerespecteerd wordt.

Aan de andere kant is het nuttig om de techniek van cognitieve herstructurering toe te voegen. De reden daarvoor is omdat dit een fobie is die gebaseerd is op irrationele overtuigingen. Hiermee worden de vervormde gedachten van de patiënt geanalyseerd en aangepast om hem/haar te bevrijden van het ongemak dat ze veroorzaken.

In het specifieke geval van religieuze mensen is een gesprek met een priester een goede optie. Deze persoon kan de patiënt instrueren in het bestuderen van de Bijbel. Er zijn namelijk ook interpretaties van deze passage die 666 koppelen aan keizer Nero of Domitianus. Op deze manier kan men het getal loskoppelen van het dagelijks leven.

Tot slot worden in de aanpak strategieën gebruikt om angst te beheersen, zoals ontspanning, meditatie en ademhalingstechnieken (Spaanse link). Deze zijn al vaak effectief gebleken, zowel bij het verminderen van lichamelijke als cognitieve symptomen.

Het belang van een professional

Hoewel het een merkwaardige en zeldzame fobie is, heeft het één ding gemeen met andere fobieën. Het heeft een impact op het dagelijks leven van de persoon. Net als bij andere fobieën van dit type, conditioneert de intensiteit van de angst die het opwekt uiteindelijk de routine van de patiënt. Na verloop van tijd kan het de as worden waar hun hele wereld om draait.

Het is een heel moeilijk probleem om alleen te overwinnen. Daarom kun je het beste naar een professionele psycholoog gaan, die je zal voorzien van goede informatie, therapeutische ondersteuning en hulpmiddelen om met je angst om te gaan. Als je aan deze angststoornis lijdt, aarzel dan niet om hulp te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • American Psychiatric Association. (2014). DSM-5: Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Editorial Médica Panamericana.
  • Castro Urrutia, M., Allar Morales, A., Riquelme Ibarra, C., Lobos Chávez, M., González Obregón, E., & Herrera Castillo, G. (2021). Manejo de la ansiedad y el estrés: cómo sobrellevarlos a través de diferentes técnicas. Revista Confluencia4(1), 110-115. https://revistas.udd.cl/index.php/confluencia/article/view/569
  • Wolitzky-Taylor, K. B., Horowitz, J. D., Powers, M. B., & Telch, M. J. (2010). Estrategias psicológicas en el tratamiento de fobias específicas: Un metanálisis. Revista de toxicomanías61, 3-20. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3626200

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.