Pogonofilie: de aantrekkingskracht voor mannen met een baard

Vind jij mannen met baarden onweerstaanbaar? Als dat zo is, heb je mogelijk pogonofilie. Dit is een vorm van intense aantrekkingskracht op mannen met een baard.
Pogonofilie: de aantrekkingskracht voor mannen met een baard
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 05 oktober, 2023

Zijn mannen met baarden aantrekkelijker dan de rest? Misschien niet voor iedereen, maar zeker wel voor mensen met de aandoening pogonofilie. Deze term verwijst naar de sterke aantrekkingskracht die sommige mensen voelen voor mannen met baarden. In sommige gevallen kan het zelfs een soort fetisj worden.

Is er een wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen of is het gewoon een trend? Op basis van het beschikbare bewijsmateriaal lijkt het erop dat verschillende factoren bijdragen aan de aantrekkingskracht. Het lijkt er zelfs op dat baarden in verband kunnen worden gebracht met begeerlijke kenmerken die de seksuele aantrekkelijkheid van een man vergroten.

Houthakkersmode en pogonofilie

Mode verandert voortdurend en van tijd tot tijd verschijnen er nieuwe trends. Een van de meest recente is de “lumber” of houthakkersstijl bij mannen. We zien beroemdheden geruite overhemden dragen met bergschoenen, jassen en wintermutsen. Wat echter het meest opvalt bij hen is hun gezicht. Dikke baarden die zowel lang als getrimd kunnen zijn.

Deze trend is de laatste tijd heel gewoon geworden. Daarom hebben steeds meer mannen besloten baarden te laten groeien. Er zijn zelfs een groot aantal producten op de markt die speciaal gericht zijn op de verzorging van baarden. Door deze trend is pogonofilie duidelijker geworden onder de algemene bevolking. Het is ook interessant geworden voor de wetenschappelijke gemeenschap.

Er zijn ongetwijfeld mensen die zich bijzonder aangetrokken voelen tot mannen met baarden. Daarom stellen we ons de vraag of dit fenomeen gewoon met mode te maken heeft of dat er andere, diepere redenen zijn. Het antwoord is, volgens sommige onderzoeken, dat er specifieke biologische en psychologische redenen zijn voor gevoelens van aantrekkingskracht tot baarden.

Lachende man met baard

Oorzaken van pogonofilie

In 2013 voerden Dixson en Brooks een onderzoek (Engelse link) uit om de rol van gezichtshaar in de aantrekkelijkheid van mannen te evalueren. Daartoe lieten de onderzoekers vrouwen foto’s zien van mannen die gladgeschoren, licht of zwaar gestoppeld of met een volle baard waren. Vervolgens analyseerden ze de oordelen van de vrouwen over de eigenschappen van deze mannen.

De onderzoekers concludeerden dat vrouwen mannen met zware stoppels aantrekkelijker vinden. Ondertussen werden lange baarden geassocieerd met een groter vermogen om kinderen op te voeden. Op basis hiervan concludeerden ze dat baarden een belangrijke rol spelen in de perceptie van mannelijkheid en fysieke aantrekkelijkheid.

Ander onderzoek (Engelse link) wijst er echter op dat baarden niet direct de fysieke aantrekkelijkheid verhogen, maar eerder de sociale status aangeven. In dit specifieke onderzoek beschouwden zowel mannen als vrouwen in twee verschillende etnische groepen baarden als een teken van een hogere sociale status (Dixson en Vasey, 2012).

De baard en de relatie met gezondheid

Pogonofilie is mogelijk niet alleen gerelateerd aan de aanwezigheid van gezichtshaar, maar ook aan andere factoren. Gebaseerd op wat we weten over de mannelijke fysiologie, spelen verschillende variabelen een rol bij baardgroei. Een daarvan is testosteron, waarvan het niveau aanzienlijk stijgt in de vroege stadia van de puberteit.

Aan de andere kant is een gezonde huid gunstig voor een dikke baard. Een vetarm dieet en regelmatig sporten verbeteren ook de groei van gezichtshaar. Bovendien kan genetische overerving een bijdrage leveren.

Als we dus kijken naar de kenmerken die (bewust of onbewust) worden gezien als kenmerken van een gezonde man, zouden we kunnen veronderstellen dat de baard een kenmerk is dat hen aantrekkelijker maakt. Met andere woorden, mensen kunnen het idee hebben dat een man met een baard gezonder en daarom aantrekkelijker is.

Ook het idee dat een baard geassocieerd wordt met een hogere status lijkt zijn oorsprong te hebben in onze evolutionaire geschiedenis. Er wordt zelfs gezegd dat de baard oorspronkelijk een attribuut was dat verband hield met agressiviteit. Om deze reden bevorderde het concurrentie en voortplanting.

Hoe weet je of je pogonofilie hebt?

We moeten duidelijk maken dat het simpelweg aantrekkelijk vinden van een man met een baard niet synoniem is aan pogonofilie. In feite wordt deze term gebruikt om te spreken van een aantrekkingskracht van een vrij uitgesproken intensiteit. Zo erg zelfs dat het de volgende verschijnselen kan veroorzaken:

  • Je hartslag versnelt bij het zien van een man met een baard.
  • Je ervaart een aanzienlijke toename van gevoelens van seksueel verlangen.
  • Je zweet.
  • Je wijst mannen zonder baard automatisch af.

Dit is echter geen psychische aandoening die door een wetenschappelijk instituut wordt erkend. Het is eerder een relatief recent fenomeen dat in verband wordt gebracht met bepaalde trends in de mannenmode.

Man en vrouw knuffelen

Pogonofobie, de andere kant

Net zoals sommige mensen een speciale aantrekkingskracht voelen voor baarden, zijn er ook mensen die een intense afkeer uiten. Dit gedrag staat bekend als pogonofobie, een vorm van angst of intense afkeer van baarden.

Net als andere fobieën is pogonofobie een acute uiting van angst, in dit geval gerelateerd aan baarden. In feite is het een irrationele angst en afwijzing, waarvan de mate aanzienlijk kan variëren.

Tot slot, hoewel pogonofilie geen pathologische aandoening is, is het een merkwaardig gedrag dat bepaalde interessante aspecten van het mens-zijn belicht.

Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend waarbij de aantrekkingskracht voor baarden ongemakkelijke gevoelens of symptomen veroorzaakt. De menselijke geest is echter complex en verbazingwekkend, dus we kunnen het idee nog niet uitsluiten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dixson, B. J., & Vasey, P. L. (2012). Beards augment perceptions of men’s age, social status, and aggressiveness, but not attractiveness. Behavioral Ecology, 23(3), 481-490.
  • Dixson, B. J., & Brooks, R. C. (2013). The role of facial hair in women’s perceptions of men’s attractiveness, health, masculinity and parenting abilities. Evolution and Human Behavior, 34(3), 236-241.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.