Ziekte-angststoornis: obsessieve zorgen over ziek worden

Onszelf voortdurend controleren op symptomen. Krijg ik een hartaanval? Heb ik iets afgesproken? Wat als dit merkteken op mijn huid iets ernstigs is? Ziekte-angststoornis is een psychische aandoening die in opkomst is. Ontdek het hier.
Ziekte-angststoornis: obsessieve zorgen over ziek worden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 januari, 2023

De ziekte-angststoornis neemt toe. Het gaat vaak om de angst om besmet te raken en bepaalde ziekten op te lopen. Of, geobsedeerd zijn door het voortdurend raadplegen van internet om na te gaan of bepaalde symptomen iets ernstigers betekenen. In feite zien veel mensen hun leven als beperkt en gedomineerd door dit soort preoccupatie.

Als je de term, ziekte-angststoornis, voor het eerst ziet, denk je misschien dat we het hebben over de klassieke hypochondrie. Er moet echter worden opgemerkt dat deze term in 2013 als diagnostische categorie uit de vijfde editie van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) is geschrapt.

Bij de beschouwing van deze stoornis moeten we met twee dingen rekening houden. Ten eerste is het niet gemakkelijk om te leven met de permanente angst om ziek te worden. Het veroorzaakt ongemak, angst en het onvermogen om te functioneren, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Dit voedt het lijden nog meer. Ten tweede is deze psychische stoornis moeilijk te diagnosticeren.

In de regel, wanneer iemand zijn arts bezoekt met specifieke symptomen, richt deze zich op deze verschijnselen en kan hij bepaalde tests bestellen. Ze houden er niet altijd rekening mee dat de angst van de patiënt en zijn mentale toestand de situatie kunnen voeden.

Vrouw in bed met pijn

Ziekteangst: symptomen, oorzaken en behandeling

Er zijn meestal twee merkwaardige situaties die zich voordoen bij een ziekte-angststoornis. De eerste is dat wanneer de patiënt naar de dokter gaat en te horen krijgt dat zijn gezondheid goed is, hij niet tevreden is en andere meningen zoekt. Ze geven niet op.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die, in de overtuiging dat ze een groot aantal symptomen hebben, niet naar het gezondheidscentrum gaan uit angst en oprechte paniek.

“Wat als ze me diagnosticeren met iets ernstigs? Wat als ze me vertellen dat er geen genezing mogelijk is?” Zoals je ziet zijn het toestanden waarin angst een vicieuze cirkel wordt. Deze toestanden zijn meestal chronisch. Dit betekent dat er veel mensen zijn die als adolescent begonnen te lijden aan de angst om ziek te worden, en dat het doorging tot in hun volwassenheid.

Als ze geen hulp krijgen, wordt hun leven steeds beperkter. Ze richten zich uitsluitend op hun eigen lichaam en lichamelijke gewaarwordingen, op zoek naar symptomen die ze later proberen te vergelijken met de klinische beschrijvingen die ze op internet vinden.

We moeten echter nogmaals vermelden dat we niet meer spreken van hypochondrie, want deze pejoratieve term is uit de diagnostische handboeken verwijderd. Tegenwoordig wordt met meer factoren rekening gehouden.

De symptomen van de ziekte-angststoornis

Tot vrij recent noemden we het individu dat bang was om elke ziekte te krijgen een hypochonder. Nu wordt erkend dat er veel meer achter dit gedrag zit. Bijvoorbeeld emotioneel lijden, problemen met het uitvoeren van dagelijkse taken, en het niet kunnen presteren op het werk zonder zich zorgen te maken over virussen en bacteriën.

Om een adequate diagnose van ziekte-angst te stellen, zegt het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) dat we moeten kijken naar de volgende criteria.

 • De patiënt verkeert in een toestand van constante zorgen die al meer dan zes maanden aanhoudt. Hun angst ligt in het oplopen van verschillende ziekten of het lijden aan bepaalde psychische stoornissen.
 • Ze raken gemakkelijk gealarmeerd door elk ongemak. Bijvoorbeeld een jeukende huid, maagpijn, een trillend oog, keelpijn, hoest, enz.
 • Ondanks het ervaren van deze angsten hebben ze geen echte ziekte of medische manifestatie. Bij onderzoek vertonen ze echter geen enkele kwaal.
 • Ze brengen meestal regelmatig een bezoek aan de dokter. Aan de andere kant zijn er mensen die een grote angst hebben voor medische consulten en deze vermijden. Dit versterkt hun ongemak nog meer. “Ik denk dat ik ziek ben, maar ik wil niet naar de dokter omdat ik niet wil dat ze me vertellen dat ik ziek ben.”

De oorsprong

Er zit vaak meer dan één aandoening achter de ziekte-angststoornis. De patiënt heeft namelijk meestal last van bepaalde problemen en psychische aandoeningen waar hij of zij al jaren last van heeft. Een onderzoek van de Universiteit van Madhya Pradesh (India) beweerde dat:

 • Veel mensen die hun dokter bezoeken lijden aan angst door ziekte.
 • Ongeveer 18 procent van deze patiënten heeft een familiegeschiedenis van dezelfde klinische aandoening.
 • 32,1 procent leed aan misbruik in de kindertijd.
 • 25 procent leed ook aan een depressie.
 • 23 procent leed aan een of andere angststoornis (fobieën, gegeneraliseerde angststoornis, enz.).

Met andere woorden, ziekte-angststoornis heeft bepaalde triggers achter zich die op hun beurt weer meer psychische problemen veroorzaken.

Nadenkende vrouw

Hoe wordt het behandeld?

Gelukkig zijn er oplossingen voor wie aan ziekte-angststoornis lijdt. Het gaat altijd om psychologische therapie, meer bepaald cognitieve gedragstherapie. Deze aanpak maakt het gemakkelijker voor hen om hun angst te beheersen. Daarbij worden het soort disfunctionele gedachten die de problemen en het lijden versterken, achterwege gelaten.

Geleidelijk aan leert de lijder gezondere redeneringen, overwegingen en gedachten te hanteren. Bovendien past hun gedrag zich aan en krijgen ze meer zelfvertrouwen, en bevrijden ze zich van de angst om ziek te worden. Het is essentieel om de wortel te behandelen die aan deze situatie ten grondslag kan liggen(kindermisbruik, traumatische ervaringen, etc).

Anxiolytica of antidepressiva (zoals serotonineheropnameremmers) kunnen ook aanvullend gebruikt worden. Ze mogen echter alleen door een arts worden voorgeschreven. In feite is de meest effectieve behandeling in deze gevallen altijd psychologische therapie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • American Psychiatric Association (APA) 2013. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales (DSM-5)
 • Pandey, S., Parikh, M., Brahmbhatt, M., & Vankar, G. K. (2017). Clinical study of illness anxiety disorder in medical outpatients. Archives of Psychiatry and Psychotherapy19(4), 32–41. https://doi.org/10.12740/APP/76932
 • Taylor S, Thordarson DS, Jang KL, Asmundson GJG. Genetic and environmental origins of health anxiety: a twin study.
  World Psychiatry. 2006; 5(1): 47–50
 • Scarella TM, Laferton JAC, Ahern DK, Fallon BA, Barsky A. The relationship of hypochondriasis to anxiety, depressive,
  and somatoform disorders. Psychosomatics. 2016; 57(2): 200–207.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.