Waarom je soms lacht als dat eigenlijk niet mag
Hardop lachen tijdens een begrafenis of als er een minuut stilte is. Non-stop lachen als een vriend een spectaculaire val maakt of als je slecht nieuws krijgt. Als dit je ooit is overkomen, heb je je vast afgevraagd waarom. In feite is het antwoord buitengewoon interessant. In dit artikel vertellen we waarom je soms lacht als dat eigenlijk niet mag.
De wetenschap beweert niet alles te weten over het mechanisme van lachen. In feite heb je de neiging om dit sociale gebaar, dat je in staat stelt om contact te maken met anderen, als vanzelfsprekend te beschouwen. Het is ook het kanaal waarmee je je positieve emoties kunt uiten, zoals geluk, vreugde, verrassing of opwinding.
Je moet echter weten dat lachen soms ook de sleutel is om bepaalde psychofysische toestanden van grote spanning en angst los te laten. In feite nemen de hersenen hun toevlucht tot lachen als een bron voor emotionele catharsis. Inderdaad, zoals neurowetenschappers zeggen, lachen is een van de belangrijkste maar ook onbekende gedragingen van mensen.
“Alleen de mens lijdt zo ondraaglijk in de wereld dat hij gedwongen werd het lachen uit te vinden.”
Redenen waarom je lacht terwijl dat eigenlijk niet mag
Als je lacht terwijl je dat niet zou moeten doen, ben je je bewust van je vreemde gedrag. Met andere woorden, je weet dat je emotionele reactie niet de ideale is voor de situatie in kwestie. Toch gebeurt het nog steeds. In de meeste gevallen voelt het zelfs geruststellend aan. Het ontspant je even. Maar achteraf voel je je nogal verward.
Je kunt je afvragen of het een soort tijdelijke waanzin is. Is er iets mis met je? In werkelijkheid reageert onverwacht en ongepast gelach niet op een bepaalde stoornis. In feite is het over het algemeen een psychologische reactie op angst en spanning. Wat je hersenen doen, is de lachreactie bevorderen om al je ongemakkelijke gevoelens te verlichten.
Daarom is plotseling lachen op een begrafenis of wanneer je slecht nieuws krijgt niets meer dan een mechanisme van catharsis. Dankzij deze reactie verminder je de negatieve valentiespanning in jezelf.
Interessant is dat de wetenschap vaak beweert dat de evolutionaire oorsprong van lachen meer verband hield met een overlevingsmechanisme dan met de loutere uiting van plezier of genot. Je lacht om sociaal contact met anderen te maken en ook om eventuele negatieve valentie-emoties teniet te doen.
Als lachen de verbinding niet bevordert, waar is het dan voor?
University College London deed onderzoek (Engelse link) dat beweert dat lachen een sociale emotie is en dat het vaker voorkomt tijdens sociale interacties. Het bevordert verbinding, genegenheid en emotionele regulatie. Dit is vrij eenvoudig te begrijpen.
Maar wat gebeurt er als je soms lacht op ongepaste momenten of als je alleen bent? Het onderzoek suggereert zelfs dat lachen niet het enige doel heeft om menselijke verbinding of binding te bevorderen. Bovendien lach je soms niet eens om iets specifieks, je lacht om je ongemak, stress of ingehouden angst te verlichten.
Dit is ons allemaal wel eens overkomen. Na bijvoorbeeld een slechte dag te hebben gehad, een dag waarin al het mogelijke dat mis kan gaan, gaat, kom je uiteindelijk alleen thuis en vind je een kapotte koelkast of wasmachine. Echter, in plaats van te reageren met uitputting of zelfs grotere frustratie, lach je uiteindelijk hardop…
Soms heb je het misschien over iets buitengewoon verontrustends en nadeligs, maar je geest en lichaam reageren lachend. Dit is een normaal mechanisme dat wordt gegenereerd door ingeperkte angst. Het doel is om je gevoelens van ongemak te verlichten.
De donkere kant van lachen op ongepaste momenten
Lachen komt niet alleen voor bij mensen. Het komt ook voor bij andere soorten, zoals de mensapen. Wat we gemeen hebben met chimpansees of gorilla’s, is dat ons lachen spontaan is en verband houdt met bepaalde situaties. Het feit dat, als mensen, die van ons spontaan, ongepast en wanneer we alleen zijn, kan ontstaan, is echter uniek.
We hebben al gezegd dat dit gedrag meestal het gevolg is van stress. Het heeft echter ook een pathologische kant. Aga Khan University (Pakistan) en Columbia University (VS) hebben onderzoek gedaan (Engelse link) waaruit blijkt dat ongepast lachen de oorzaak kan zijn van verschillende neurologische aandoeningen. Bijvoorbeeld:
- Gelastische epilepsie. Dit is de aandoening waaraan het karakter van de Joker (uit de boeken en films over Batman) lijdt.
- Demyeliniserende ziekten. Bijvoorbeeld multiple sclerose, neuromyelitis optica of acute gedissemineerde encefalomyelitis.
- Ziekten van bulbaire en pseudobulbaire verlamming.
Lachen heeft de kracht om andere emoties te negeren
We lachen allemaal op ongepaste momenten. Het is iets dat ons allemaal overkomt. Lachen is inderdaad een essentieel biologisch, sociaal en psychologisch mechanisme voor ons, als mensen. Het helpt ons om met elkaar in contact te komen en emoties van positieve valentie te uiten.
Het heeft echter ook een ander doel. Dit is om bepaalde complexe emoties op te heffen of te reguleren. Dat komt omdat angst, angst, verdriet, frustratie, woede, stress of een simpele gedachte-overbelasting soms kan leiden tot ongepast en onvrijwillig lachen. Met het lachen verlicht je je innerlijke spanning.
Dankzij het lachen gebeuren er twee dingen. Ten eerste ervaar je een soort catharsis. Met andere woorden, het verlicht je emotionele nood. Ten tweede word je je ervan bewust dat er een reeks situaties is waarmee je te maken krijgt. In feite is dat de hele sleutel, omgaan met je zorgen of wat het is dat je pijn doet.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Aragón O, Clark M, Dyer R, Bargh J. Dimorphous expressions of positive emotion: displays of both care and aggression in response to cute stimuli. Psychol Sci. 2015;26(3):259-273. doi:10.1177/0956797614561044
- , ,
- Scott, S. K., Lavan, N., Chen, S., & McGettigan, C. (2014). The social life of laughter. Trends in cognitive sciences, 18(12), 618–620. https://doi.org/10.1016/j.tics.2014.09.002
- Simmons Z, Ahmed A. Pseudobulbar affect: prevalence and management. Ther Clin Risk Manag. 2013:483. doi:10.2147/tcrm.s53906