De kracht van de Duchenne-glimlach

De kracht van de Duchenne-glimlach

Laatste update: 13 maart, 2019

De Duchenne-glimlach wordt ook wel de ‘spontane glimlach’ genoemd. Volgens sommigen is dit de meest oprechte glimlach die er bestaat. De magie ervan verblindt ons en brengt positieve emoties op ons over.

Van alle gezichtsuitdrukkingen die het menselijke gezicht kan maken, is dit dus ongetwijfeld een van de meest aantrekkelijke en opvallende. De wetenschappelijke wereld heeft het krachtige effect van de Duchenne-glimlach decennia lang bestudeerd.

Sommige mensen omschrijven glimlachen als ‘sociale katalysatoren’. Een glimlach is echter veel meer dan dat. Elk mens beschikt vanaf zijn geboorte over dit sociale mechanisme.

Zelfs blinde mensen glimlachen automatisch zonder ooit een glimlach te hebben gezien. Deze impuls verbetert stemmingen, optimaliseert relaties en stelt ons in staat om onze emoties zonder woorden uit te drukken.

Door je glimlach maak je het leven mooier.

-Thich Nhat Hanh-

Het is echter wel belangrijk om op te merken dat er verschillende soorten glimlachen bestaan. Niet elke glimlach is hetzelfde. Toch is er een die op een opmerkelijke manier boven de rest uitsteekt. In dit geval hebben we het natuurlijk over de Duchenne-glimlach.

Deze glimlach is vernoemd naar de Franse neuroloog en fotograaf Guillaume-Benjamin-Amand Duchenne, die deze glimlach in het midden van de negentiende eeuw bestudeerde.

Dr. Duchenne, expert op het gebied van de fysiologie van beweging, wilde beschrijven en onderscheiden hoe valse glimlachen verschillen van authentieke. Om dat te doen, onderzocht hij gedetailleerd hoe glimlachen zich vormen en op ons gezicht verschijnen.

Om te glimlachen moeten we gebruikmaken van veel van de spieren van onze complexe gezichtsstructuur. Het is hoe dan ook een interessant onderwerp dat het waard is om dieper op in te gaan.

Meisje glimlacht achter blad

Wat weten we over de Duchenne-glimlach?

Waarschijnlijk is er een aantal van jullie die twijfelt of een oprechte glimlach überhaupt wel bestaat. En jullie hebben het niet per se bij het verkeerde eind. Zoals velen vermoeden, kan de Duchenne-glimlach namelijk ook worden nagebootst. In dit geval is het een valse glimlach die wordt ingezet met een concreet doel: verleiden, overtuigen, aantrekken en misleiden.

De Tufts-universiteit in Massachusetts voerde een studie uit en publiceerde deze in The British Psychological Society. Tijdens deze studie werd ontdekt dat meer dan 69% van de 98 deelnemers deze spontane glimlach bijna perfect kon nabootsen.

We zeggen ‘bijna perfect’ omdat een expert op het gebied van de Duchenne-glimlach kon zien wanneer de glimlach nep was. Dit sociale gebaar heeft een kenmerk dat verder gaat dan de mond en de ogen: de emotionele authenticiteit ervan.

Hoe je een Duchenne-glimlach kunt herkennen

Zoals Dr. Duchenne in 1862 ook al uitlegde, het belangrijkste kenmerk waar je op moet letten bij elke glimlach is de hoogte van de mondhoeken, die door de wangspieren omhoog worden getrokken.

Een Duchenne-glimlach heeft een unieke en uitzonderlijke eigenschap die gegenereerd wordt door positieve emotie en vreugde. Het is een subtiele combinatie van verschillende spieren die deze eigenschap overbrengt.

Dit type glimlach komt voort uit de samentrekking van de grote en kleine jukspieren bij de mond. Deze spieren zorgen ervoor dat de mondhoeken omhoog gaan. Het unieke verschil is echter dat er bij een oprechte glimlach ook fijne lijntjes ontstaan rond de ogen, wanneer zowel de spieren in de wangen als de oogkringspieren zich aanspannen.

Jongen die oprecht lacht

Het verschil tussen een oprechte Duchenne-glimlach en een nep-glimlach

Paul Ekman is een psycholoog die bekend staat om zijn werk op het gebied van emoties en glimlachen. Dankzij hem weten we dat er tot wel achttien verschillende soorten glimlachen bestaan, welke emoties eraan verbonden zijn en welke gezichtsspieren betrokken zijn bij elke gezichtsuitdrukking.

Iets waar Dr. Ekman op wijst, is dat de meeste glimlachen (inclusief neppe) hun eigen doel hebben. Een authentieke Duchenne-glimlach is echter een weerspiegeling van de emoties van de ziel.

Dit idee lijkt misschien poëtisch, maar het is eigenlijk iets dat hij omschreef in een onderzoek dat gepubliceerd werd in een tijdschrift over sociale psychologie. Hij stelde namelijk dat we dit gebaar kunnen herkennen door in iemands ogen te kijken. Het is namelijk in de ogen waar we geluk, welzijn en de meest authentieke verbinding kunnen waarnemen.

Eén ding dat we moeten weten over de Duchenne-glimlach, is dat het wordt beheerst door de motorische cortex en het limbische systeem. Wat betekent dit? Kort gezegd betekent dit dat dit gebaar het meest emotionele deel van de hersenen omvat. Dit alles leidt ons tot de conclusie dat oprechte glimlachen uit dat deel van de hersenen voortkomen.

Regenboog aan kleuren in het oog van een meisje

Tot slot

Als iemand naar je glimlacht, focus je dan niet alleen op de aantrekkelijke vorm van zijn lippen. Kijk ook naar zijn ogen om te zien of ze werkelijk positieve emoties uitstralen. Probeer de oprechtheid en de blik waar te nemen, die zich niet laat afschrikken en ons innig omhelst.

Tot slot, zoals Daniel Goleman ook al opmerkt in zijn boek Sociale Intelligentie, zijn er veel droevige mensen die valse glimlachen opzetten. Als we aan onze emoties werken en investeren in geluk en welzijn, kunnen we de wereld laten zien hoe een oprechte Duchenne-glimlach er werkelijk uitziet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.