Er is niets mooier dan je glimlach

Er is niets mooier dan je glimlach

Laatste update: 10 december, 2016

Iedere dag blijkt een glimlach op je gezicht te brengen, blijkt je geluk door te geven aan anderen en bewijst glimlachend te genieten van elk moment van het leven. Weet je nog toen je een kind was en je in het park speelde? Je hield nooit op te glimlachen terwijl je rond rende en met andere kinderen speelde. Nu doe je het misschien niet meer op dezelfde manier, maar je kan de moeite doen om het opnieuw te kunnen doen.

Het is niet nodig om je gelukkig te voelen om te glimlachen. Het enige wat je hoeft te doen, is het doen. Een glimlach kan je veranderen, je dingen anders laten zien. Als de zijkanten van je mond beginnen te stijgen, zullen je ogen het leven in een andere kleur zien.

“Ik ben van mening dat dat wat schoonheid wordt genoemd, alleen in de glimlach woont.”
-Leo Tolstoy-

De voordelen van een glimlach

Glimlachen stimuleert je stemming. Wat je ook naar anderen communiceert, het zal positief worden ontvangen wanneer je glimlacht. Het helpt je zelfs om jezelf beter te leren kennen, om een verbinding met anderen te hebben en hoe je je voelt in het algemeen te verbeteren.

Een glimlach laat je je goed voelen. Glimlachen zorgt dat het lichaam endorfine en serotonine vrijlaat in de bloedstroom, wat pijn vermindert en het immuun- en verweersysteem verbetert.

Lachende Vrouw

Glimlach om gelukkiger te zijn

Als iemand glimlacht, beïnvloedt dat hem op een heel positieve manier. Er is communicatie over en weer tussen je lichaam en je geest.

Aan de ene kant sturen je hersenen, wanneer iets je je gelukkig laat voelen, het bericht naar je lichaam dat je moet glimlachen. Aan de andere kant stuurt het lichaam ook berichten naar de hersenen wanneer het glimlacht. Je hebt misschien geen enkele aanwijsbare reden om te glimlachen, maar je hersenen ontvangen die informatie van je gezichtsspieren. Het brein begrijpt dat je glimlacht en dat er iets is dat je blij heeft gemaakt. Dus om consequent te zijn, begint je emotionele toestand te veranderen in de richting van optimisme en geluk.

Charles Darwin was de eerste om dit fenomeen te verkennen en hij heeft vastgesteld dat als een emotie wordt gesimuleerd, dat ertoe kan leiden dat die emotie daadwerkelijk worden gecreëerd en gevoeld. Daarom: ongeacht hoe je je voelt, of het nu verdrietig is of blij, teleurgesteld, moe, enz… je kunt glimlachen en je zult je gelukkiger voelen.

Glimlach om vergeven te worden

Als je een fout hebt gemaakt, vraag dan om vergeving en doe het met een glimlach. Fouten maken is menselijk en het aanvaarden van die fouten en om vergeving vragen ook. Wanneer je om vergeving vraagt, moet je het glimlachend doen, maar niet lachend; toon een oprechte glimlach. Er zijn studies geweest die aantonen dat het zowaar makkelijker is om iemand te vergeven die glimlacht.

Glimlach om te verleiden

Glimlachen is een krachtig instrument voor verleiding. Wanneer je glimlacht, kom je dichter tot de andere persoon en wordt je gelukkiger en toegankelijker. Als je iemand wilt leren kennen, laat je glimlach dan je geheime wapen zijn. Trek hem aan en laat zien wie je bent. Mannen gebruiken hun beste glimlach net zo goed als vrouwen wanneer ze iemand voor zich willen winnen.

Flirten

Verleiding wordt echter niet alleen in de praktijk gebracht wanneer het gaat om romantische relaties. Het kan ook worden gebruikt in professionele relaties. In een vergadering bijvoorbeeld, kun je het gebruiken om uit een onderhandeling te krijgen wat je wilt, om medeleven voor anderen te tonen en/of bevredigende overeenkomsten te bereiken.

“Een vrouw kan alles geven met haar glimlach en het later allemaal terugkrijgen met een traan.”
-Coco Chanel-

Glimlach om emoties naar buiten te brengen

Heb je ooit gemerkt wat er gebeurt als je naar een kind glimlacht? Over het algemeen wordt het bijna automatisch beantwoord. Dit gebeurt ook met volwassenen en zelfs met vreemden op straat.

Glimlachen veroorzaken dus positieve emoties bij anderen. Glimlachen maakt je gelukkig en maakt ook de mensen om je heen gelukkig. Dit komt doordat je tekenen verzendt dat je een sociaal en toegankelijk persoon bent. Vergeet bovendien nooit dat glimlachen besmettelijk is.

Het fenomeen van de wederzijdse glimlach komt door het effect van je spiegelneuronen. Wanneer twee mensen glimlachen uitwisselen, wordt er een positieve emotionele verandering in beiden geproduceerd.

Instructies voor het glimlachen

Denk aan iets moois, iets waar je echt van houdt of iemand waar je echt om geeft. Maak een tekening in je hoofd en voel echt wat het is en wat het betekent. Voel welke emotie het in je naar boven brengt. Merk op hoe het je beïnvloedt en hoe, beetje bij beetje, de beweging van je lippen lichter wordt. Laat je mond buigen en sta je lippen toe je tanden te laten zien. Laat je ogen tegelijkertijd glimlachen. Laat het geluk van de uitdrukking die op je gezicht getekend is bij je binnenvallen en besmettelijk worden.

“Kijk en zie dat als men glimlacht, het erop lijkt dat aanhalingstekens zich aan elk uiteinde van de mond vormen. Dat, de mond, is mijn favoriete citaat.”
-Mario Benedetti-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.