Waarom huilen mensen tranen van vreugde?

Tranen van vreugde huilen, glimlachen van verdriet, nerveus lachen... Weet jij waarom deze tegengestelde reacties optreden? Blijf lezen om erachter te komen.
Waarom huilen mensen tranen van vreugde?

Laatste update: 23 april, 2020

In dit artikel bespreken we tranen van vreugde. Huilen associeert men meestal met gevoelens van verdriet, teleurstelling of melancholie. Tranen helpen ons verdriet, frustratie of angst uit te drukken… negatieve emoties in het algemeen.

Er zijn echter ook situaties waarin we het uitschreeuwen van geluk. Dit kan onder andere worden geassocieerd met illusie, opluchting en opwinding. Sommige mensen begrijpen het niet, maar tranen van vreugde huilen is zeer waarschijnlijk als we geraakt worden door positieve emoties.

Is dit allemaal niet heel tegenstrijdig? Hoe kan een negatieve uitdrukking correleren met een gevoel van geluk? In dit artikel ontdek je het antwoord dat verschillende onderzoeken hebben gevonden met betrekking tot dit merkwaardige fenomeen.

Tegenstrijdige emoties

Je huilt als je nieuws krijgt waar je lang op hebt gewacht, als iemand zich voor je openstelt of als je verrast bent. Er zijn veel momenten waarop een gelukkige gebeurtenis ertoe kan leiden dat je op deze tegenstrijdige manier reageert.

Huilen is echter niet de enige externe uitdrukking. Je hebt misschien ook zin om in de wangen van een lief kindje te knijpen of de persoon van wie je houdt zachtjes te bijten. Dit kan ook andersom gebeuren. Soms, bij extreem verdriet zou je kunnen glimlachen, of nerveus beginnen te lachen.

Deze reacties zijn automatisch en hebben geen duidelijke logica. Het begrijpen van de associatie tussen positieve emoties en negatieve uitdrukkingen (en vice versa) is echter van vitaal belang om volledig te begrijpen waarom mensen tranen van vreugde huilen.

Tranen van vreugde

Waarom huilen mensen tranen van vreugde?

Om het emotionele evenwicht te herstellen

Oriana Aragón, een psycholoog aan de Yale Universiteit, heeft hierover verschillende onderzoeken uitgevoerd. Onder de naam dimorfische uitdrukkingen evalueren haar studies de aanwezigheid van emotionele manifestaties die niets te maken hebben met het gevoel dat een persoon ervaart.

Dit gaat niet over het naast elkaar bestaan van een positieve emotionele toestand met een negatieve. We verwijzen naar een emotie die, hoewel deze puur positief is, een ‘negatieve’ uitdrukking aanneemt om zichzelf te manifesteren.

In het onderzoek dat Aragón uitvoerde, presenteerde ze sommige individuen positieve stimuli en evalueerde ze hun manier van reageren. De resultaten toonden aan dat degenen die zich uitten door middel van negatieve reacties, de intensiteit van hun emoties gemakkelijker konden matigen.

Met andere woorden, ze realiseerde zich dat tranen van vreugde een manier waren om het evenwicht te herstellen van een overweldigende emotie. Het is alsof de negatieve uitdrukking de intensiteit van de positieve emotie tegenwerkt om evenwicht te bereiken.

Dit roept een interessante vraag op. Waarom hebben mensen de behoefte om een gevoel van volledigheid te begrenzen? In wezen kan extreem vreugdevol zijn ertoe leiden dat sommige mensen in shock raken.

Dit vertroebelt daardoor hun vermogen om assertieve beslissingen te nemen. Het emotionele evenwicht herstellen is dus noodzakelijk om goed te blijven functioneren.

Om te communiceren

Verder hebben tranen van vreugde niet alleen tot doel de interne homeostase te behouden, maar zijn ze ook een belangrijke communicatiebron. Een studie toonde aan dat de reactie die mensen de neiging hebben te geven aan anderen die hun vreugde uiten door te glimlachen of te huilen, significant anders is.

In het eerste geval vieren ze meestal mee en delen ze de extase van de ander met als doel hun gevoel van vreugde langer te laten duren.

Echter, in het geval van tranen van vreugde, reageren mensen op een manier die het individu helpt om het niveau van emotionele intensiteit dat ze ervaren te reguleren en te verminderen. In dit geval nemen ze hun emotionele overvloed waar en handelen daarnaar, wat bijdraagt aan een neerwaartse regulatie.

We communiceren met onze emoties

Mensen huilen tranen van vreugde en bijten met liefde

Dankzij al deze onderzoeken en studies kunnen we dus licht werpen op gedrag dat onverklaarbaar lijkt. Wanneer je een extreme emotie (wat het ook mag zijn) van een extreme omvang ervaart, word je in feite gedwongen om op de tegenovergestelde manier te reageren om je systeem in balans te brengen.

Dit verklaart waarom iemand af en toe naar zijn partner kijkt en de behoefte voelt om hem of haar te bijten of hem of haar op de een of andere manier pijn te doen. Zo’n golf van liefde, illusie en dankbaarheid kan iedereen overweldigen tot het punt waarop ze agressief reageren. Kortom, dit is de manier waarop velen van ons deze emotionele pieken compenseren.

Raak daarom niet in paniek als je merkt dat je agressief of verdrietig reageert op zeer positieve ervaringen. Dit mechanisme is namelijk volkomen normaal en noodzakelijk. Op dezelfde manier, wanneer je iemand tranen van vreugde ziet huilen, bedenk dan dat het geluk dat ze ervaren zo intens is dat het de meest natuurlijke uiting van emotie overtreft.

Tranen zijn geen symbool van zwakte of drama. Integendeel, ze zijn een directe uitdrukking van de geweldige bekwaamheid van die persoon om te voelen. Ook is het een uitdrukking van de emotie die de omstandigheden in hun lichaam veroorzaken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aragón, O. R., Clark, M. S., Dyer, R. L., & Bargh, J. A. (2015). Dimorphous expressions of positive emotion: Displays of both care and aggression in response to cute stimuli. Psychological science26(3), 259-273.
  • Aragón, O. R., & Clark, M. S. (2018). “Tears of joy” & “smiles of joy” prompt distinct patterns of interpersonal emotion regulation. Cognition and Emotion32(5), 913-940.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.