Ben jij eigenlijk gelukkig met je leven?

Ben je gelukkig? Het is niet altijd eenvoudig om te ontdekken wat je vanbinnen laat glimlachen. In feite is het eerste obstakel dat je jezelf misschien hebt dat je niet een aantal eenvoudige vragen stelt, het soort dat je kan helpen om na te gaan hoe tevreden je bent met je leven.
Ben jij eigenlijk gelukkig met je leven?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Je weet misschien al dat er niet zoiets bestaat als volledig geluk. In plaats daarvan is geluk een weg die je bewust inslaat. Dit is het pad dat we hier vandaag gaan bespreken. Gelukkig zijn met je leven betekent dat je het grootste deel van de tijd van je leven geniet.

Geluk heeft echter veel meer te maken met dynamische dan met statische dingen. Dit is omdat we floreren door verandering. Sta elke ochtend op met plannen, maar verander ze dan en improviseer als je dat wilt. Ga dan naar bed met de tevredenheid van een opnieuw geslaagde dag, in tegenstelling tot de routine waarmee je de dagen eindigt.

Dat soort geluk dat in jezelf opwekt, is een soort van kalme euforie. Het is het diep van binnen weten dat alles in je leven in beweging is. Het tempo kan snel of langzaam zijn, maar je blijft altijd in beweging.

De meeste mensen zijn zich niet altijd bewust van hun interne staat. Weten of je gelukkig bent met je leven, betekent dat je jezelf veel vragen moet stellen. Ook zul je ze eerlijk moeten beantwoorden. Het is net als het controleren van je auto.

Je moet je emotionele toestand van tijd tot tijd testen om jezelf te versterken en ook om de zeilen van de boot die je leven is te reguleren, vooral als je een beetje de weg kwijt bent geraakt.

Hoe vaak klaag je over je leven?

Een vrouw kijkt naar beneden

Dit is een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen. Het gaat niet alleen om het vermijden van je klachten. Het gaat erom te weten te komen of en waarom je dezelfde klachten blijft herhalen. Als je ze vaak herhaalt, dan ben je misschien in een vicieuze cirkel terecht gekomen.

Merk op dat klachten hun oorsprong vinden in frustratie, ongemak en opgemerkte schade. Mensen klagen als een manier om spanning los te laten. Je moet echter ook weten dat klagen je ervoor zorgt dat je je alleen richt op de negatieve kant van de dingen, in plaats van de spanning te verlichten, 

Klagen heeft twee uitkomsten: of je accepteert een situatie of je doet iets om er uit te komen. Helaas zijn er momenten waarop het niet mogelijk is om eruit te komen. Als de enige optie die je hebt dus is om je situatie te accepteren, analyseer het dan. Leer er iets van en concentreer je zo snel mogelijk op iets anders.

Ben je omringd door de juiste mensen?

Dit is een moeilijke vraag omdat we niet altijd zelf de mensen kunnen kiezen die we in de buurt hebben. Het spreekt voor zich dat je niet altijd naast verwantschap vindt op je werk of zelfs binnen je eigen familie.

Juist daarom is het leren creëren van emotionele filters voor gebruik bij giftige mensen een belangrijke stap. Leren om de impact te zien die anderen hebben op je emotionele toestand is een zeer gezonde oefening. Het helpt je om met hen om te gaan zonder dat je er last van hebt. Accepteer vooral dat sommige mensen gewoon niet goed voor je zijn.

Het aantrekken van de juiste mensen in je leven of het zorgen voor degenen die er al zijn, is net zo belangrijk. De mensen die je een goed gevoel geven, zijn de mensen met wie je jezelf kunt zijn zonder maskers. Zij zijn de mensen die je steunen in alles wat je doet of beslist, degenen met wie je graag tijd doorbrengt.

Ben je op dit moment gelukkig met je leven?

Een man en een vrouw omhelzen elkaar

Soms laten mensen zich meeslepen door de herinnering aan de vele gelukkige momenten uit hun verleden of worden ze permanente bewoners van de magische wereld van de toekomst.

Er zijn echter veel dingen die het heden te bieden heeft. Het is dus altijd het juiste moment om ten volle te genieten van de simpele pleziertjes. Daar gaan de aangename herinneringen van de toekomst tenslotte om.

Duik bijvoorbeeld in de wereld van een goed boek of breng een hele middag door met koken. Ga bovendien een lange wandeling maken en verdwaal in elk detail. Of bekijk die film die je al een tijdje wilt zien.

De betekenis van plezier is voor iedereen anders. Daarom is het belangrijk om de momenten te herkennen die je gelukkig maken. Het verzamelen van dat soort momenten zal je helpen te identificeren hoe gelukkig je bent met je leven.

Doe alles wat je een goed gevoel kan geven. Voorkom dat je verstrikt raakt in de vele problemen of obstakels die je in je leven kunt tegenkomen. Dit is een goede weg om te volgen.

Je innerlijke glimlach heeft weinig te maken met optimisme. Mensen die glimlachen zonder speciale reden doen dat omdat ze van binnen blij zijn. Het is het soort vreugde dat voortkomt uit het hebben van innerlijke rust.

Ze weten dat ze niet perfect zijn en dat ze hun best doen. Ook zijn ze niet bang voor eenzaamheid en vergelijken ze zichzelf zelden met anderen. Het gaat er bij innerlijk geluk vooral om trouw te zijn aan jezelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alice Boyes (2019) What Does “Enjoying Your Life” Mean to You?. Psychology Today
  • Emilio Moyano Díaz (2016) Escala de Felicidad para Adultos (EFPA)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.