Waarom gun je jezelf geen rust?

Rust is het uitgangspunt, de plaats waar grote prestaties worden geboren en een van de noodzakelijke vereisten voor ons welzijn. Waarom gun je jezelf dan vaak geen rust?
Waarom gun je jezelf geen rust?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 november, 2022

Het is tegenwoordig gemakkelijk om je te verliezen in een wereld van uitputtende routines, urenlange werkzaamheden en eindeloze inspanningen. Gaandeweg put dit je psychisch, sociaal en lichamelijk uit. Hoe moet je daarmee omgaan? Jezelf rust gunnen is de sleutel. We zullen in dit artikel uitleggen hoe je dat doet.

Misschien wil je wel afscheid nemen van je schijnbaar eeuwige uitputtende routines en proberen ze allemaal achter je te laten. Door dit te doen zou je je echter waarschijnlijk angstig gaan voelen. Dus, hoe kun je ervoor zorgen dat je leven niet alleen bestaat uit werken, studeren en je helemaal aan anderen wijden? Hoe kun je je giftige routines veranderen in gezonde?

Vermoeide vrouw

Stel je prioriteiten

Soms kun je niet de juiste tijd vinden om te rusten. Je denkt misschien zelfs dat het onmogelijk is. Heb je echter uitvoerig over deze vraag nagedacht? In feite, als je je langverwachte rust wilt bereiken, moet je je prioriteiten vaststellen. Hier lees je hoe je dat doet.

  • Stel jezelf doelen. Dit zal het gemakkelijker maken om jezelf een echte bestemming te herkennen of te stellen. Door dit te doen, zul je je gaan realiseren wat je werkelijk wilt doen.
  • Neem één stap tegelijk. Proberen alles tegelijk te doen zal betekenen dat niets goed zal gaan. Het is beter om geleidelijk je pad op te bouwen om je doelen te bereiken.
  • Erken wat je nu moet doen. Denk na over het heden. Dit zal je helpen beseffen aan welke zaken je prioriteit moet geven. Er zullen altijd bepaalde zaken zijn die je onmiddellijke interventie vereisen.
  • Weet hoe je moet loslaten. Al je vastgestelde uitdagingen willen aanpakken is vaak een onmogelijkheid, omdat je middelen in werkelijkheid beperkt zijn.

Al deze strategieën zullen je helpen om tot rust te komen. Vergeet echter niet dat rusten niet alleen een fysieke kwestie is, maar ook een mentale en sociale. Als je je prioriteiten vaststelt, zul je het gemakkelijker vinden om momenten aan te wijzen waarop je kunt rusten. Het ligt allemaal in jouw handen.

Werk in harmonie met jezelf

We werken allemaal met een definitie van wie we denken dat we nu zijn en met de mensen die we zouden willen zijn. Als er een aanzienlijk verschil is tussen die twee, kan dat grote onrust veroorzaken.

Meer samenhang, gebaseerd op zelfkennis, betekent dat je beter gebruik kunt maken van kalmte als de omstandigheden gunstig zijn. Ook zul je meer kracht en middelen hebben als ze niet zo positief zijn. Dit soort afstemming maakt je krachtiger.

Zelfregulering is de sleutel tot je ontwikkeling als mens. Het brengt je ertoe een samenhangende lijst van prioriteiten op te stellen en je te ontdoen van wat alleen maar een last vormt. María Del Carmen González en Javier Touron, in hun boek, Autoconcepto y Rendimiento Escolar  (Spaanse link) (Self-Concept and School Performance) de relatie tussen zelfkennis en motivatie uitgelegd.

Man met baard

Jezelf toestaan te rusten draagt bij aan je welzijn

Jezelf toestaan te rusten, evenals afgestemd zijn op jezelf en je prioriteiten stellen, geeft je de ruimte om je gezondheid te verbeteren. Abraham Maslow, de bekende Amerikaanse psycholoog, bedacht een behoeftepiramide. Aan de basis plaatste hij onze basisbehoeften. Rust is er een van. In feite wordt het gezien als een biologische kwestie, want als je niet rust, overbelast je je lichaam.

Rust gaat echter verder dan slapen. Het betekent ook je geest de ruimte geven om los te komen van je routine, je ruimte geven voor jezelf, en niet voortdurend bezig zijn met je sociale verplichtingen. Met andere woorden, jezelf toestaan te rusten betekent harmonie laten stromen tussen je lichaam, geest en emoties.

Het is een echte inzet om geleidelijk op te bouwen wat je wilt bereiken, waarbij je alles wat je schade berokkent en degenen die giftig voor je zijn links laat liggen. Maak zelfregulering tot je beste bondgenoot. Open je bewustzijn voor je eigen werkelijkheid in een wereld van eindeloze mogelijkheden. Ze zullen er altijd zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • González- Torres, M.C & Tourón, J. (1992). Autoconcepto y rendimiento escolar: sus implicaciones en la motivación y en la autorregulación del aprendizaje. Pamplona: Eunsa.

  • Csikszentmihalyi, M. (2010). Fluir (flow): una psicología de la felicidad. Barcelona: Kairós.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.