Waardeer degenen die je liefde geven en die je niet laten gaan

Degenen die echt hun leven met je willen delen, helpen je om gezonde en wederkerige relaties te creëren.
Waardeer degenen die je liefde geven en die je niet laten gaan
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 26 januari, 2022

Zoals Bernabé Tierno zegt in zijn boek, Aprendiz de Sabio (The Sage’s Apprentice) niemand kan onze behoefte aan liefde in twijfel trekken. Het is net zo fundamenteel als onze behoefte aan voedsel, lucht, licht, water of de zon. Bovendien is liefde een spontaan en natuurlijk gevoel. Om deze reden moet je nooit vergeten degenen te waarderen die je liefde geven en je nooit laten gaan.

Het is net zo ondenkbaar om te eisen dat iemand van je houdt als om iemand te verbieden van je te houden. Dat komt omdat alle liefde voortkomt uit spontaniteit en innerlijke vrijheid. Je hebt geen controle over wat je voelt, noch de gevoelens die je bij anderen oproept.

“Ik stel voor dat je me niet zoekt, dat je me vindt, dat je niet naar me kijkt, dat je me vangt, dat je niet tegen me praat, dat je me voelt, dat je niet van me houdt, dat je geeft je over, dat je jezelf bent zonder dat helemaal te zijn.”

-Alejandro Esparza-

Als je liefhebt, doe je dat met je hele wezen. Je gebruikt je intelligentie, je lichaam, je zintuigen en natuurlijk je hart. Het is iets dat onweerstaanbaar is. Soms is het mooi en soms is het pijnlijk. Toch leert het je altijd iets over jezelf.

Vrouw met paraplu

Waardeer degenen die je liefde geven

Soms denk je dat liefde lijden is, en om lief te hebben moet je lijden. Dit is echter fout. Bovendien haalt het je weg van een gezonde en evenwichtige relatie. Je moet liefhebben en delen, en ervan genieten om een stel te zijn. Liefde, maar ook je eigen ruimte houden. Inderdaad, wees jezelf. Waardeer degenen die je liefde geven.

Soms bevind je je in de positie waarin het lijkt alsof alleen jij interesse toont in de andere persoon en alleen jij die tegen hen wil zeggen: “Ik hou van jou”. Dat maakt het nog moeilijker voor je om te accepteren dat ze je niet bellen omdat ze niet met je willen praten. Bovendien verzinnen ze smoesjes om je niet te ontmoeten omdat ze je niet willen zien. Ten slotte zeggen ze niet “Ik hou van je” omdat ze het niet voelen.

Je ego zal het feit niet accepteren dat ze je negeren. Het zoekt excuses. Daarom zeg je tegen jezelf dingen als: “Ze hebben het gewoon te druk op dit moment,” “Ze hebben de telefoon niet gehoord,” of “Ze zijn bang om te zeggen dat ze van me houden.” Je moet echter realistisch zijn en de situatie zien zoals die is. Ze houden niet van je, en je kunt ze niet dwingen om dat te doen.

“Liefde hoeft niet begrepen te worden. Het hoeft alleen getoond te worden.”

Paulo Coelho

Integendeel, als iemand interesse in je toont, je belt, je schrijft en bezorgd om je is, moet je die interesse waarderen. Het is een oprechte demonstratie van hun genegenheid en respect voor jou. In feite is een spontane blijk van genegenheid iets dat recht uit het hart komt. Bovendien zet het je aan het denken over wat echt belangrijk is.

Houd van degene die je liefde wil geven

Iemand die echt bij je wil zijn, belt je om te vragen hoe het met je gaat. Ze staan aan je zijde op moeilijke momenten. Ze kijken je in de ogen en luisteren aandachtig naar wat je te zeggen hebt. Ze respecteren en waarderen je om wie je bent. Ze bewonderen je en laten het je zien. Inderdaad, ze houden van je.

Als iemand aan je zijde wil staan, kun je altijd op hen rekenen, of het nu een partner of een vriend is. Als je bij hen bent, vergeet je de tijd en kijk je niet eens op de klok. Sterker nog, de uren vliegen voorbij zonder dat je het door hebt.

Walter Riso stelt dat het in het geval van een stel belangrijk is dat je onderscheid weet te maken tussen ‘één zijn’, wanneer je niet echt de wens hebt om te integreren met je partner, en ‘ emotioneel verenigd zijn’. Hierdoor heb je een band waarin je allebei je eigen bijzonderheden en verschillen behoudt.

Zoek wederkerigheid in je relaties

Om een liefdesaffaire of een relatie met een vriend te laten werken, moet er wederkerigheid zijn. Walter Riso maakt in zijn boek, Manual Para No Morir Por Amor (Practical Guide to Not Die of Love) , een analogie met de gedachten van Aristoteles en Saint Thomas.

In feite beweert hij dat een rechtvaardige liefde er een is die zowel verdelende rechtvaardigheid (lasten en voordelen evenredig verdelen over de leden van het paar) als commutatieve rechtvaardigheid (het vermijden van fraude en bedrog in welke vorm dan ook) combineert.

Paar op de rand van de afgrond

Voor Riso is een relatie gebaseerd op wederkerigheid. Dit betekent dat elke emotionele en materiële uitwisseling evenwichtig en eerlijk is en dat de privileges eerlijk worden verdeeld.

“Het leven heeft geen zin, je geeft het betekenis met wat je doet, met waar je gepassioneerd over bent, met je illusies. Je bouwt het universum naar je eigen specificaties.”

-Walter Riso-

Bovendien is de toegang tot rechten en plichten voor beide personen gelijk, en geen van beiden probeert de ander te misbruiken of uit te buiten. Sterker nog, geen van beiden vindt dat ze meer verdienen dan de ander.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.