Waar je je ook aan overgeeft in het leven, het maakt je tot wie je bent

In meer of mindere mate besteden we allemaal het grootste deel van onze tijd aan het verkrijgen van dingen. Dingen als geld, liefde, macht, goedheid... Maar wat we ook kiezen, het zegt veel over ons.
Waar je je ook aan overgeeft in het leven, het maakt je tot wie je bent

Laatste update: 16 december, 2021

Vertel me waar je je aan overgeeft in het leven, en ik zal je vertellen hoe je bent. Dat komt omdat het alleen die dingen zijn die jou echt definiëren als persoon, mens, ziel. De persoon die bij de wereld hoort, creëer je elke dag. Waar je ook voor kiest om je in het leven aan over te geven, maakt je tot wie je bent.

Er is zoveel om je heen waaraan je je zou kunnen overgeven. Maar helaas is het niet allemaal goed. Als je bijvoorbeeld goed naar je eigen omgeving kijkt, zie je mensen die alles hebben opgegeven voor de liefde, voor hun familie, voor hun buren… maar ook voor geld, roem, ambitie en macht…

Helaas zijn er tegenwoordig veel te veel mensen die zichzelf hebben opgegeven voor winst. Dit ongeacht het feit dat het doel niet altijd de middelen hoeft te heiligen en dat ze onderweg veel onschuldige mensen pijn doen.

Aan de andere kant zijn er mensen die alles geven voor waar ze in geloven. Mensen die geloven in goedheid, solidariteit, vriendschap, liefde, broederschap, gelijkheid… en talloze andere kwaliteiten op het positieve spectrum

“Mensen zeggen dat deze of gene zichzelf nog niet heeft gevonden. Maar het zelf is niet iets dat je vindt, het is iets dat je creëert”

Thomas Szasz

Vrouw met vlinders

Hier zijn enkele voorbeelden die je in meer of mindere mate waarschijnlijk in je eigen omgeving hebt gezien. Ze zouden je een idee moeten geven waarom we als mensen worden waar we ons aan overgeven.

Mensen die zich overgeven aan geld

Misschien heb je dit in je directe omgeving gezien, onder je vrienden en familie, of misschien in de media. We zijn inderdaad omringd door mensen die volledig toegewijd zijn aan geld. Mensen wiens enige obsessie in het leven is om hun fortuin te vergaren. Bovendien doen ze dit door op iedereen of wat dan ook te trappen.

Dit soort mensen moet je koste wat kost vermijden. Dat komt omdat ze voor niets stoppen om hun doel te bereiken. In feite is het bij deze mensen meer dan een doel, het is een obsessie.

Mensen die zich overgeven aan de liefde

Je kent vast iemand die zich overgeeft aan de liefde. Deze mensen zullen alles doen voor de mensen van wie ze houden. Het zijn vrije geesten, vriendelijk, altijd ondersteunend en met weinig te verbergen.

Het is echter vaak niet gemakkelijk om mensen te herkennen die zich hebben overgegeven aan liefde, omdat ze er niet over opscheppen. In feite zijn ze nederig, stil en voorzichtig. Ze praten niet veel en doen liever gewoon hun ding.

Mensen die zich overgeven aan de macht

Je zult ook mensen op de wereld vinden die zich volledig hebben overgegeven aan de macht. Inderdaad, hun enige en grootste ambitie is om elke dag belangrijker te worden en de macht te hebben om het lot van hun leeftijdsgenoten te beheren.

Deze mensen zijn gemakkelijk te identificeren, omdat het meestal onzekere mensen zijn die zichzelf moeten laten gelden door middel van controle. Sterker nog, ze hebben de neiging om te denken dat alles in hun omgeving verraderlijk is. Bovendien zijn ze gedesillusioneerd en geloven ze dat alles zal vallen als ze geen controle hebben.

Mensen die zich overgeven aan goedheid

Aan de andere kant zijn er ook zorgzame mensen die besloten hebben hun leven aan anderen over te geven. Deze mensen geven er niet om wie je bent, ze zullen je geven wat je nodig hebt zonder er iets voor terug te vragen. Dat komt omdat het gewoon is zoals ze zijn. In feite voelen ze zich alleen gelukkig als ze een klein deel van zichzelf geven aan anderen die de weg kwijt zijn.

Vrouw zorgt voor een bloem

Deze mensen zoeken geen aandacht. Toch zijn ze er altijd en bieden ze een beetje van zichzelf aan om anderen een beetje gelukkiger te maken.

“Er is geen grotere voldoening die te vergelijken is met terugkijken door de jaren heen en je realiseren dat je bent gegroeid in zelfbeheersing, oordelen, vrijgevigheid en onbaatzuchtigheid.”

-Ella Wheeler Wilcox-

Iedereen heeft iets waar hij zich aan overgeeft

Vroeg of laat vinden we allemaal onze weg in het leven en beslissen we waaraan we ons overgeven. Of het nu gaat om materiële bezittingen, buitensporige ambities, mensen, leugens, liefde, enz. Het zijn gewoon de paden die we kiezen als we vooruitgaan, groeien en ontwikkelen.

Je moet echter altijd onthouden dat je uiteindelijk wordt waar je je ook aan overgeeft. Daarom moet u goed nadenken en verstandig kiezen. Dat komt omdat niet alleen jij wordt beïnvloed door je keuze, maar iedereen met wie je je leven deelt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.