Geef niet op wat jou gelukkig maakt om anderen gelukkig te maken
Soms dwingt het leven je om bepaalde dingen op te geven. Je doet het omdat er meestal bepaalde compenserende aspecten zijn aan je acties en je bent over het algemeen nog steeds gelukkig.
Dit is echter niet altijd het geval. Inderdaad, je handhaaft niet altijd dat subtiele evenwichtspunt waar iedereen wint en niemand verliest. In feite is het vrij gebruikelijk in koppelrelaties dat een van de partners zijn eigen geluk ondermijnt voor het welzijn van de ander.
Je kunt het goede opgeven om het grote te bereiken. Je kunt een raam sluiten als je weet dat er nog een deur is. Je moet echter nooit alles voor niets opgeven. Wat nog belangrijker is, je moet niet alles opgeven wat je gelukkig maakt. Het is alsof je in de leegte van een afgrond springt.
Opgeven is niet egoïstisch
Het gaat niet om egoïstisch zijn. Het gaat er ook niet om jouw behoeften boven die van anderen te stellen. Eigenlijk vereist het leven altijd dat je afspraken maakt, zowel met jezelf als met andere mensen. Bovendien zijn beide even belangrijk.
Je moet een waardigheid behouden die sterk genoeg is om je goed te voelen over jezelf. Je moet in de spiegel kunnen kijken en jezelf elke dag kunnen herkennen. Om te zeggen: “Dit ben ik en ik ben gelukkig.”
Tegelijkertijd heb je bij het samenleven behoefte aan wederkerigheid. Waar elke inspanning de moeite waard wordt. Waar, als je iets moet verbeuren, je gecompenseerd wordt door iets anders. Waar geluk wordt gedeeld en niet wordt beperkt of opgeslokt door een van jullie in de relatie. Laten we wat meer nadenken over dit onderwerp.
Wat jou gelukkig maakt, bepaalt jou. Als het wordt weggenomen, stop je met jezelf te zijn
Alledaags geluk bestaat uit zowel kleine als grote dingen. Je bent blij om bij de mensen te zijn van wie je houdt, of het nu je vrienden, familie, partner of zelfs je huisdieren zijn. Bovendien ben je blij met jezelf als je doet wat je voelt en wat je definieert, of het nu gaat om je hobby’s, banen, gewoonten, enz.
Het is moeilijk om op te moeten geven wat je gelukkig maakte en dat, op de een of andere manier, nog steeds elke dag van je leven aanwezig is.
Het is echter mogelijk dat je op een bepaald moment alles achter je laat dat bepaalt wie je bent.
Iets opgeven kan de moeite waard zijn als wat je bereikt je biedt waar je op hoopte. Het is inderdaad waar dat niets in dit leven veilig is, en het is bijna altijd nodig om risico’s te nemen.
Je hebt echter gebaren, woorden, houdingen en acties nodig die je laten zien dat alles wat je hebt gedaan de moeite waard is geweest. Dat het de moeite waard was om in die leegte te springen om gelukkig te zijn.
- Mensen worden zich vaak bewust van het idee dat “het leven een strijd is.” In feite is het soms nodig om te weten hoe je sommige dingen moet opgeven om betere dingen te vinden, en dus om te groeien.
- Er is echter geen reden om alles achter te laten wat jou gelukkig maakt, alleen om anderen gelukkig te maken. Het is gewoon niet logisch. Want vanaf het moment dat je stopt met doen wat jou definieert en je gelukkig maakt, stop je met jezelf te zijn… Wat ga je de ander dus aanbieden als je jezelf niet meer bent?
Je verdient niemand die je losmaakt van je eigen welzijn
Wie je toestaat los te laten wat het is dat je aan het lachen maakt, je plezier geeft en je welzijn verbetert, verdient je gewoon niet. Je bent niet alleen zoals ze je zien.
Je bent je middagwandelingen, je lezen voor het slapengaan, je plotselinge ontsnappingen om alleen te zijn. Je bent je ochtenden op het strand en je koffie met vrienden. Jij bent je baan, je idealen, je films en je middagdutje met je hond… Wat heb je als ze je alles afnemen?
Geluk betekent nooit opgeven wie je bent
De gelukkigste persoon is niet degene die het meeste heeft, maar degene die “meer genegenheid, sereniteit, balans en liefde” in zich heeft. We hebben het hier niet over fysieke winst, maar over emotionele rijkdom, het soort dat je elke dag van je leven zou moeten cultiveren.
Geef niet op wat je gelukkig maakt. Geef de mensen niet op die weten hoe ze je blij kunnen maken met de kleine dingen die ze doen. Degenen die bij je zijn in goede en slechte tijden.
Gelukkig zijn kost niet echt iets, maar toch lijkt het een van de meest complexe uitdagingen van de mensheid te zijn. Soms lijken andere mensen, zonder echt te weten hoe of waarom, bekwame specialisten om het leven voor jou onmogelijk te maken.
Wat te doen
Probeer deze eenvoudige aspecten in gedachten te houden:
- Leer geven en ontvangen. De dag-tot-dag is een continue uitwisseling waarbij, dankzij wederzijds respect en begrip, niemand iets hoeft op te geven.
- Begrijp dat het onmogelijk is om anderen gelukkig te maken als jij zelf niet gelukkig bent.
- Maak nooit de fout om alles voor iemand op te geven in ruil voor niets, want dan ben je leeg. Je zult slechts een schaduw zijn van je vroegere zelf. In feite, als je je identiteit verliest, verlies je alles.
- Luister elke dag naar jezelf, begrijp je behoeften, net zoals je die van anderen begrijpt. Voor jezelf zorgen betekent niet dat je egoïstisch bent. Probeer gelukkig te zijn, te groeien, wijzer, vaardiger te zijn, een beetje meer van jezelf te houden.
In feite is liefde de enige kracht die groeit wanneer het wordt gedeeld, en dat is iets dat je nooit moet opgeven.