Tien vrouwen die de wereld veranderden

Veel geweldige vrouwen worden bewonderd om hun toewijding en vastberadenheid. Sommigen van hen hebben zelfs baanbrekende bijdragen geleverd aan de wereld.
Tien vrouwen die de wereld veranderden
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 18 december, 2023

Er zijn overal geweldige vrouwen. Sommigen zijn misschien uitmuntend geweest in hun eigen vakgebied. Anderen hebben ongelooflijke daden verricht. Er zijn er zelfs die we niet eens kennen.

De vrouwen die we in dit artikel noemen hadden allemaal iets gemeen. Ze zetten zich allemaal in voor een bepaald doel. Bovendien moesten ze niet alleen zichzelf uitdagen, maar hadden ze ook te maken met discriminatie.

“Op elk moment in mijn leven is er een vrouw die me bij de hand neemt in de duisternis van een werkelijkheid die vrouwen beter kennen dan mannen en waarin ze zich beter kunnen oriënteren met minder lichten.”

Gabriel García Márquez

Deze vrouwen zijn een getuigenis van vrouwelijke kracht. Ze hebben allemaal op hun eigen manier de wereld veranderd.

Fatima al-Fihri

Deze vrouw was de dochter van een machtige koopman genaamd Muhammed al-Fihri. Met het geld van haar vader had ze kunnen kiezen voor een uiterst comfortabel leven. In plaats daarvan koos ze ervoor om een pionier te zijn. Ze stichtte de eerste universiteit ter wereld in 859 na Christus in Fez. Tegenwoordig kennen we die als de Universiteit van al-Qarawiyyin.

Ruth Bader Ginsburg

Deze rechter en jurylid die in 2020 overleed, was een symbool van de vrouwenrechtenbeweging, burgerlijk verzet en sociale rechtvaardigheid. Interessant genoeg werd ze ook een popicoon.

Hoewel ze uit een bescheiden familie kwam, bereikte Ruth Bader Ginsberg geweldige successen. Ze werd zelfs lid van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Maya Angelou

Haar echte naam was Marguerite Annie Johnson. Ze werd geboren in St. Louis, Missouri in 1928, een slechte tijd om zowel vrouw als zwart te zijn.

Toch werd ze dichteres, schrijfster, zangeres en zwarte burgerrechtenactiviste. Ze is echter het meest bekend om haar serie autobiografieën. Deze bleken een aangrijpende getuigenis van haar leven te zijn. President Barack Obama kende haar in 2010 de Presidential Medal of Freedom toe.

Sofonisba Anguissola

Sofonisba Anguissola was een Italiaanse Renaissance kunstenares. In tegenstelling tot haar mannelijke collega’s kon ze niet van de grote meesters te leren. Toch slaagde ze erin zichzelf te onderwijzen en werd ze een meester in de portretkunst. Daardoor maakte ze de weg vrij voor andere vrouwen om haar voorbeeld te volgen.

Susan B. Anthony

Susan B. Anthony was een van degenen die ervoor zorgden dat vrouwen mochten stemmen. In feite wijdde ze haar hele leven aan het vechten voor vrouwenrechten. Samen met Elizabeth Cady richtte ze in 1866 de American Equal Rights Association (AERA) op. Op een gegeven moment werd ze gearresteerd voor stemmen zonder toestemming en kreeg ze een boete. Ze heeft de boete echter nooit betaald.

Virginia Apgar

Virginia Apgar was een andere verbazingwekkende vrouw die in de geschiedenis vaak te weinig erkenning krijgt. Ze trainde op de eerste afdeling anesthesiologie in de Verenigde Staten. Bovendien was ze de eerste vrouw die professor werd aan het Vagelos College of Physicians and Surgeons (VP&S). Ze leverde ook grote bijdragen op het gebied van verloskunde en kindergeneeskunde.

Ze was zelfs de uitvinder van de Apgar score. Dit is een methode om de gezondheid van een pasgeboren baby te beoordelen. De test heeft de kindersterfte wereldwijd sterk verminderd.

Jane Austen

Deze Britse schrijfster stierf toen ze slechts 41 jaar oud was. In haar korte leven slaagde ze er echter in om zes romans te schrijven. Ze werden allemaal beschouwd als emblematisch voor het sociaal realisme van die tijd.

Eén ervan, Pride and Prejudice, wordt nog steeds bewonderd door critici. Haar werken blijven zowel academici als het grote publiek boeien.

Josephine Baker

Josephine Baker was zonder twijfel een vrouw die de wereld veranderde. Ze werd beschouwd als de eerste vrouwelijke internationale ster ter wereld.

Ze werd een Franse spionne in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vocht ze haar hele leven voor gelijkheid voor zwarte mensen. Mensen noemden haar de “Zwarte Venus.”

Jeanne Baret

Deze gedurfde vrouw was een avonturierster. Ze deed zich voor als man om toegelaten te worden op een expeditie om de wereld rond te zeilen. Ze was botanicus en werd in haar poging geholpen door een collega, Philibert Commerçon. De twee werden echter gedwongen het schip te verlaten op Mauritius, waar ze een tijdje bleef. Later keerde ze terug naar Frankrijk en voltooide zo haar wereldreis.

Clara Barton

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stond Clara Barton bekend als “de engel van het slagveld.” Jaren later richtte ze het Amerikaanse Rode Kruis op. Ze had een ontembare geest en vond het haar plicht om levens te redden. Tijdens de oorlog wist ze zelfs meerdere keren aan de dood te ontsnappen.

Al deze vrouwen toonden zowel vastberadenheid als overtuiging. Ze slaagden erin om tegen alle verwachtingen in door te gaan en hun doelen te bereiken. De mensheid is hen dank verschuldigd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Perrot, M., & Saúl, M. (2008). Mi historia de las mujeres. Buenos Aires, Argentina: Fondo de cultura económica.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.