Vrienden die je ghosten, waarom doen ze dat?

Ghosting (iemand verlaten zonder uitleg) komt niet alleen voor in romantische relaties. In feite is het ook gebruikelijk onder vrienden. Verder is net zo pijnlijk.
Vrienden die je ghosten, waarom doen ze dat?

Laatste update: 29 maart, 2022

Ghosting is een extreem destructieve vorm van agressie, vooral als je merkt dat je aan de ontvangende kant staat. Ghosten gebeurt als mensen plotseling uit je leven verdwijnen zonder enige vorm van verklaring.

In feite vraag je je af wat er is gebeurd en wat je had kunnen doen om ze te provoceren. Die persoon die je dacht te kennen en in wie je al je vertrouwen had gesteld, heeft je verraden en je weet niet eens waarom.

De term ghosting is een nieuw woord. Het definieert echter eigenlijk een oud verschijnsel. Het is inderdaad iets dat altijd is gebeurd, zowel in emotionele als in andere soorten relaties.

Desalniettemin zijn de manieren waarop het wordt uitgevoerd tegenwoordig anders. Sterker nog, soms is het zelfs makkelijker voor mensen om het te doen. Want het enige wat ze hoeven te doen is geen oproepen of WhatsApp-berichten te beantwoorden.

Hoewel dit een fenomeen is dat zo oud is als dat van menselijke relaties zelf, is er iets dat niet kan worden ontkend. Het is het feit dat sommige mensen als vanzelfsprekend van partner naar partner of van vriendschap naar vriendschap springen. Het is ook waar dat dit gedrag vaak traumatisch is voor degenen aan de ontvangende kant.

Op psychologische consulten komen steeds vaker slachtoffers van ghosting voor. Het is een ervaring die een harde impact heeft op het zelfrespect van de patiënt.

Huilend meisje

Vrienden die je ghosten

Er wordt gezegd dat het “geen antwoord” (het WhatsApp-bericht zonder het dubbele blauwe vinkje) een voor de hand liggend antwoord is dat iemand gewoon niet in je geïnteresseerd is. Maar hoe kun je dit zomaar ineens accepteren? Hoe kun je ervan uitgaan dat een ogenschijnlijk goede vriend die je vertrouwde, niets meer met je te maken wil hebben?

Het lijkt er zelfs op dat relaties tegenwoordig soms gewoon oplossen, net als een aspirine in een glas water. Toch verdwijnt de pijn niet, maar intensiveert. Bovendien, hoewel het waar is dat deze ervaring heel gewoon is geworden, is de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp zeer recent.

Dartmouth en Roanoke Colleges (VS), voerden een (Engelse link) dat probeerde te begrijpen waarom sommige stellen en vrienden hun relatie verbreken zonder enige uitleg te geven. De onderzoekers ontdekten dat ghosting veel vaker voorkomt bij vrienden dan bij romantische relaties. Dit feit maakt het fenomeen echter niet minder pijnlijk. Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken van ghosting.

Waarom vindt ghosting plaats?

Vrienden die je ghosten zijn het soort mensen dat je plotseling in het midden van nergens achterlaten zonder enige uitleg. Bovendien weet je niet waarom ze het hebben gedaan en voel je je compleet verloren. Hoe is het gebeurd?

  • Ten eerste onthult het verbreken van een relatie zonder verklaring een zekere emotionele onvolwassenheid. Het was duidelijk dat ze niet het soort vriend waren dat je dacht dat ze waren. Dit is iets wat je gewoon moet accepteren.
  • Ze hebben andere prioriteiten. Misschien vonden ze je relatie een tijdje verrijkend, maar misschien kwam er een tijd dat hun interesses en smaak volledig veranderden.
  • Een ander feit kan zijn dat er aspecten van jou zijn die ze niet leuk vonden. Misschien waren je idealen of je persoonlijkheid eerder vervelend dan verrijkend.
  • Andere, meer betekenisvolle vriendschappen verschijnen voor hen. Zo simpel is het. Soms vinden ze gewoon anderen met wie ze beter kunnen opschieten, dus laten ze jou achter. Ze voelen zich echter ongemakkelijk en bang om het je te vertellen, dus kiezen ze ervoor om je te ghosten.

Aan de andere kant kan er soms ook een andere factor zijn. In feite kan je vriend bepaalde persoonlijke problemen hebben en hun reactie is om afstand van je te houden. Dit is iets dat nooit kan worden uitgesloten.

Veel mensen die ghosten weten dat het het beste voor hen zou zijn geweest om eerlijk te zijn en een gesprek aan te gaan. De schaamte en angst voor hoe de ander zou kunnen reageren, zorgt er echter voor dat ze voor de eenvoudigste strategie kiezen. Verdwijnen en niet reageren op berichten.

Trieste man die naar mobiel kijkt

Wat te doen als een vriend je besluit te ghosten

Het fenomeen van ghosting van vrienden is toegenomen in de nasleep van de pandemie. Het is alsof, in deze tijd van scheiding en isolatie, velen ervoor hebben gekozen om hun relaties te herformuleren, sommige ervan te beëindigen en met een schone lei te beginnen. Deze beslissing is volkomen acceptabel. Het moet echter eerlijk gebeuren, en niet in stilte.

Hoe ga je om met deze maar al te vaak voorkomende situaties? Hier zijn enkele ideeën:

  • Wanneer een vriend niet op je berichten reageert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles “oké” met hem is. Praat met derden en houd de sociale media van je vriend in de gaten. Want het meestvoorkomende is dat je ontdekt dat, hoewel ze niet reageren op je WhatsApp-berichten, ze doorgaan met het uploaden van foto’s naar Instagram of Facebook.
  • Zodra je je ervan bewust wordt dat de persoon niet op jou wil reageren of geen contact met je wil opnemen, geef je het op. Verwijder hun contactgegevens van je mobiel en ook van je sociale media-accounts. Dit is een essentiële en gezonde stap voor je om te maken.
  • Je moet ook onthouden dat het slechte gedrag van iemand niet je eigenwaarde definieert. Het is niet jouw schuld, het is de schuld van de persoon die de ghosting doet. Ze missen duidelijk zowel eerlijkheid als volwassenheid.

Er is nog iets dat hier duidelijk is. Het is het feit dat het buitengewoon moeilijk is om met iets pijnlijks om te gaan als je niet begrijpt wat het is en waarom het is gebeurd. Deze ervaring zal je altijd bijblijven.

Als je echter twijfelt waarom een vriend je heeft verlaten, onthoud dan dit simpele feit. Echte vrienden blijven. Valse vrienden zijn als bladeren die van de bomen vallen. Uiteindelijk neemt de wind ze mee.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Freedman G, Powell DN, Le B, Williams KD. Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting. Journal of Social and Personal Relationships. 2019;36(3):905-924. doi:10.1177/0265407517748791

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.