Vraag en antwoord: naar een psycholoog gaan

Er zijn veel vragen voor een afspraak met een psycholoog. Deze keer zullen we de vele "mysteries" over psychologisch onthullen.
Vraag en antwoord: naar een psycholoog gaan

Laatste update: 04 maart, 2022

Hoewel therapie een methodiek is die in veel landen al tientallen jaren wordt ontwikkeld, zijn er nog steeds taboes aan verbonden. Veel mensen hebben vragen vóór hun eerste afspraak met een psycholoog. Hier zijn enkele van de meestvoorkomende vragen en twijfels die mensen hebben voordat ze naar therapie gaan.

Naar een psycholoog gaan

Waarom naar een psycholoog gaan?

Is therapie niet alleen voor gekke mensen?

Er lijkt nog steeds het collectieve idee te bestaan dat degenen die naar een psycholoog gaan psychische problemen hebben. Hoewel geestesziekte een van de takken van deze wetenschap is, is het niet de enige.

Het doen van therapie kan je helpen problemen uit je kindertijd, met je partner, je ouders of jezelf op te lossen… en je hoeft niet gek te zijn om het te doen. Iedereen die zijn leven wil verbeteren, kan in therapie.

Schuif je vooroordelen aan de kant en maak je geen zorgen over wat je dierbaren zullen denken als je hen vertelt dat je naar een therapeut gaat.

Moet de psycholoog alles van mij weten?

Je bent niet verplicht om iets te zeggen wat je niet wilt delen, maar vergeet niet dat dit een professional is die je wil helpen. Het is niet de politie, de inlichtingendienst of een priester. Ze zullen de informatie niet tegen je gebruiken.

In therapie kun je de therapeut vertellen wat je wilt delen. De therapeut heeft geen buitenzintuiglijke kracht die hem in staat stelt te weten wat je problemen zijn door alleen maar naar je te kijken, en hij heeft ook geen glazen bol om de toekomst te bepalen.

De psycholoog zal de technieken die hij heeft geleerd gebruiken om jouw realiteit te begrijpen, gebaseerd op wat jij zegt. Daarom is het niet goed voor je om te liegen; het is contraproductief voor jou, niet voor hem.

Mag ik de psycholoog voor de gek houden?

Zoals eerder vermeld, is het niet de moeite waard om dingen te verbergen of tegen je therapeut te liegen.

De arts-patiëntrelatie moet altijd gebaseerd zijn op eerlijkheid van beide kanten, dus als je je therapiesessie besteedt aan het bedriegen van je therapeut, kun je niets verbeteren. Wat heeft therapie voor zin als je bereid bent om te liegen?

Hoofd mist een puzzelstukje

Wat als ik het raar vind om over iets te praten?

Dit is begrijpelijk omdat je een mens bent met verschillende emoties en gevoelens. Het is niet nodig om al te veel in detail te treden, het kleinste aspect van een situatie te beschrijven of over intieme zaken te praten.

Schaamte of schaamte zal verdwijnen naarmate de sessies vordert en je bouwt vertrouwen op met je therapeut. Hopelijk ontgrendel je een manier om allerlei gevoelens te uiten, zoals pijn, angst, verdriet, vreugde, opgetogenheid, woede, enz.

Hoe lang heb ik therapie nodig?

Weet je nog dat je een paar regels geleden las dat psychologen geen glazen bol hebben? Nou, dat geldt ook voor het aantal sessies dat nodig is om een patiënt te behandelen.

Sommige patiënten beslissen zelf wanneer ze stoppen met gaan, of soms kan de therapeut een patiënt ontslaan. Er is geen exacte formule om te bepalen hoe lang je naar de psycholoog gaat. Er zijn mensen die een paar maanden, twee jaar sessies bijwonen en er zijn er die voor het leven gaan.

Alles hangt af van verschillende factoren, waaronder je doelen om naar therapie te gaan. Bedenk dat de therapeut geen tovenaar is en ook geen wonderen verricht.

Denk niet dat in twee sessies alle problemen die je sinds je geboorte meedraagt of problemen uit je 20-jarige huwelijk opgelost zullen zijn. Alles kost tijd.

Welke therapievorm kies ik?

Een ander aspect dat het aantal sessies psychologische behandeling bepaalt, is het type therapie dat door de professional wordt gekozen of aangeboden.

Enkele opties zijn psychoanalytische therapie (werken aan het verleden en onbewuste mentale processen), gedragstherapie (gebaseerd op gedrag en leergewoonten ), cognitieve gedragstherapie (bespreekt het heden en benadrukt hoe te veranderen), strategische korte therapie (werken aan een specifieke problematiek) en humanistische therapie (werken met gevoelens zodat iemand zichzelf leert kennen).

Hopelijk werpen deze tips een beetje licht op hoe het is om naar een psycholoog te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.