Voortdurend boeren door angst? Oorzaken en hoe je het op kunt lossen

Boeren als gevolg van angst is niet het resultaat van een kosmisch raadsel, en het beantwoordt ook niet aan het idee dat 'alles emotioneel is'. Het heeft een fysiologische verklaring die verband houdt met stress. Ontdek strategieën om dit symptoom te verminderen.
Voortdurend boeren door angst? Oorzaken en hoe je het op kunt lossen
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 april, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of emoties verantwoordelijk zijn voor je maag- en darmproblemen? De relatie tussen geestelijke gezondheid en lichamelijk welzijn is nauwer dan we vaak denken. Een bewijs hiervan is het verband tussen angst en voortdurend boeren.

Met name angstig zijn is als het voelen van een aardbeving in je lichaam. Het brengt een reeks veranderingen en bewegingen teweeg, van een sneller kloppend hart tot een geest vol onrustige gedachten. Daarnaast kunnen onverwachte symptomen zoals winderigheid optreden. Laten we eens kijken waarom.

Waarom boer ik veel als ik nerveus ben?

“Ik heb veel last van winderigheid en rommelende maag.” Kan het angst zijn? In psychologische begeleiding zie ik veel mensen met maag- en darmklachten die geen medische oorzaak hebben.

Gas in de maag, misselijkheid, diarree en verstopping… Spijsverteringsproblemen zijn direct gerelateerd aan onze emotionele toestand. Het is zelfs gebruikelijk om naar de darmen – of maag – te verwijzen als het”tweede brein”.

Er is bewijs dat wijst op een verband tussen voortdurend boeren en angstniveaus (Engelse link). Gestrest en nerveus zijn beïnvloedt het spijsverteringsstelsel op een aantal manieren, wat kan leiden tot gasophopingen en symptomen zoals oprispingen, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Het is daarom helemaal niet onredelijk om te denken dat de symptomen die je ervaart een product zijn van psychologische factoren. In een artikel van de Harvard Medical School (Engelse link) wordt dit verband benadrukt. Het is echter ook belangrijk om andere mogelijke medische oorzaken in overweging te nemen.

Hoe hangen voortdurend boeren en angst met elkaar samen?

Angst manifesteert zich op verschillende manieren in het lichaam. Naast klassieke symptomatologie zoals zweten, hartkloppingen en spierspanning, vertoont het ook andere tekenen die we meestal niet associëren met de angstige staat, zoals koude rillingen en frequent urineren. Maar hoe wordt het geassocieerd met de productie van gas en voortdurend boeren?

Spijsverteringsstoornissen

Als je angstig bent, gaat je lichaam in een staat die je autonome zenuwstelsel activeert, wat de spijsverteringsfunctie kan beïnvloeden. Dit heeft de neiging om het verteringsproces te vertragen, onregelmatige darmcontracties te veroorzaken en de opname van voedingsstoffen te beïnvloeden.

Het is daarom niet verrassend dat eten op momenten van angst, zoals tijdens een familieconflict of bij het luisteren naar verontrustend nieuws op tv, kan leiden tot maagklachten, winderigheid of oprispingen. Het is begrijpelijk dat eten in deze stressvolle context niet goed voelt.

Hyperventilatie

Stel je voor dat je ruzie hebt met je baas en dat de emoties hoog oplopen. Je voelt stress en angst. In plaats van regelmatig diep adem te halen, haal je sneller en discontinu adem. Je begint te te hyperventileren.

Hierdoor vullen je longen zich niet zoals het hoort en komt een deel van de ingeademde lucht in je maag-darmstelsel terecht, waardoor zich gas ophoopt in je maag en borstkas. Dit is een andere mogelijke reden waarom je veel boert als je onrustig bent.

Strategieën voor het omgaan met aanhoudende angstboeren

Aanhoudend boeren is slechts één uiting van hoe een angstige toestand zich uit in je lichaam, via je maag. Daarom helpt het aanpakken van de onderliggende angst niet alleen bij het verminderen van winderigheid, maar ook bij het minimaliseren van andere bijbehorende symptomen. Er aan werken verbetert je algehele welzijn.

Daarentegen kan het onderdrukken van emoties je ziek maken; de sleutel is om ze op een gezonde manier te leren beheersen en uiten. Hier zijn enkele nuttige psychologische strategieën en voedingsrichtlijnen om dit ongemakkelijke symptoom te verminderen en je algehele gezondheid te verbeteren.

Raadpleeg een arts

Soms is voortdurend boeren een teken van andere gezondheidsproblemen of medische aandoeningen, zoals zure reflux of coeliakie. Een evaluatie door een arts zal een onderliggende medische oorzaak uitsluiten of diagnosticeren en passende begeleiding bieden om dit probleem aan te pakken.

Oefen ademhalingstechnieken

Diep, bewust ademhalen helpt angst te verminderen en de spijsvertering te verbeteren. Probeer diafragmatische of buikademhaling om je zenuwstelsel te kalmeren en boeren te verminderen.

Doe ontspannende activiteiten

Leren omgaan met stress en angst is cruciaal voor het behoud van je spijsvertering en mentale en emotionele gezondheid. In dit geval ligt de aanbeveling voor de hand: overweeg meditatie, yoga, buiten wandelen en hobby’s waarbij je geen beeldscherm gebruikt.

Eet langzaam en in kleine porties

Het is heel gewoon voor sommige mensen om snel te eten, bijna zonder te kauwen, als gevolg van angst. Het is belangrijk om je eten langzaam en aandachtig te kauwen om de spijsvertering te bevorderen en gasvorming te voorkomen.

Vermijd gasvormend voedsel

Pittig, gefrituurd, vet en vezelrijk voedsel veroorzaken vaak gasvorming en maken boeren waarschijnlijker. Hoewel je voedingsmiddelen niet hoeft te verbieden, kun je ze beter niet te veel eten. Zachtere, lichter verteerbare opties, zoals magere eiwitten en yoghurt, verdienen de voorkeur.

Minder angst, minder winderigheid

Als we last hebben van aanhoudende winderigheid, richten we ons vaak op mogelijke lichamelijke oorzaken, zoals een dieet of spijsverteringsproblemen. Zoals we in dit artikel hebben geleerd, is er echter een belangrijk verband tussen angst en maagklachten, waaronder vaak boeren.

Opgeslagen of onvoldoende geuite emoties vertalen zich in darmproblemen. Als we geen gezonde en relevante uitlaatklep vinden voor wat we voelen, lijdt ons lichaam daaronder.

Dus als het boeren psychogene oorzaken heeft, is psychologische interventie essentieel. Het starten van een proces van psychotherapie is essentieel om de angst te beheersen en te verminderen, wat weer cruciaal zal zijn in de zoektocht naar maag-darm verlichting.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.