Hyperhidrose (overmatig zweten) en je zelfvertrouwen

Hyperhidrose, of overmatig zweten, kan vrij gênant zijn en het gevoel van eigenwaarde aantasten. Lees verder voor meer informatie!
Hyperhidrose (overmatig zweten) en je zelfvertrouwen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen hebben een aandoening die hyperhidrose (overmatig zweten) wordt genoemd en die in sociale situaties bijna altijd tot schaamte leidt. Het is dus niet verrassend om te horen dat dit overmatige zweetprobleem een tol kan eisen van het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van mensen.

Een onderzoek uitgevoerd in Spanje stelt dat hyperhidrose ervoor zorgt dat mensen spontaan gaan zweten. Het is niet gerelateerd aan temperatuur of beweging.

Behandeling voor hyperhidrose

Vanwege feit dat deze aandoening zo’n grote rol kan spelen in het dagelijks leven (zowel lichamelijk als geestelijk) en zelfs het gevoel van eigenwaarde kan aantasten, willen patiënten de symptomen zoveel mogelijk verminderen. Dit zijn enkele dingen om in gedachten te houden als je aan deze aandoening lijdt:

  • Ga naar de huisarts, omdat die een aantal behandelingsmogelijkheden kunnen voorstellen.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Of het nou je voeten, handen, oksels of andere lichaamsdelen zijn die overmatig zweten als gevolg van deze aandoening, is een goede hygiëne essentieel om dit probleem onder controle te houden. Dat betekent dat je vaker dan normaal moet douchen. Dit zal lichaamsgeur helpen voorkomen, waardoor het zweten je eigenwaarde minder zal aantasten.
  • Neem indien nodig medicijnen. Je huisarts moet de beste medicatie voor je voorschrijven en je vooruitgang volgen om te zien of ze de dosering moeten verhogen of verlagen. Deze medicijnen zijn meestal effectief in milde gevallen.
  • Overweeg een operatie. Je moet alleen een operatie overwegen als de toestand matig of ernstig is. Als je niet geopereerd kunt worden, is er een nieuwe optie die gebruik maakt van galvanische stromen.

Al deze opties kunnen je helpen het zweten onder controle te houden. Als de behandeling waarvoor je kiest effectief is, zal je gevoel van eigenwaarde in sociale situaties ongetwijfeld verbeteren.

Persoon die de handen droogt met een zakdoekje

Overmatig zweten en het gevoel voor eigenwaarde

Als de aandoening een grote invloed heeft op je gevoel van eigenwaarde, moet je misschien een afspraak maken met een psycholoog. Die kan je helpen om de aandoening te accepteren. Als je wat inspiratie nodig hebt, kijk dan eens naar David Broncano. Hij is een stand-up comedian die de spot drijft met zijn hyperhidrose op het podium.

Bepaalde mensen met deze aandoening vinden het makkelijker om naar de sportschool te gaan omdat iedereen daar ook zweet. Behalve dat hebben ze de neiging om zich onzeker en klein te voelen. Sommige mensen proberen zelfs om het probleem te verbergen voor hun eigen partners.

Daarom is het de moeite waard om in gedachten te houden wat een vrouw met de naam Violeta gezegd heeft over haar ervaring met hyperhidrose: “Het ergste is niet de aandoening, het is dat je hele leven erom draait.”

Vrouw met zweetvlekken onder de oksels

Een esthetisch probleem?

De reden dat het zelfvertrouwen wordt aangetast van mensen die lijden aan overmatig zweten is dat we veel maatschappelijke opvattingen hebben over zweet. We associëren het met lichaamsgeur, viezigheid en een gebrek aan hygiëne.

Zweten is echter natuurlijk. Hoewel niemand zich er zorgen over maakt als ze aan het sporten zijn, heeft het de neiging om hen in andere situaties in verlegenheid te brengen, omdat het gewoon niet sociaal geaccepteerd is.

Gelukkig kan een operatie het probleem volledig elimineren. Als jouw geval mild is, kun je het onder controle houden met medicijnen. Heb jij last van hyperhidrose? Hoe heeft het jouw leven beïnvloed?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hernández Gutiérrez, José Manuel, Salinas Sedo, Gustavo, & Nodal Ortega, Josefina. (2011). Hiperhidrosis esencial, recomendaciones para su tratamiento. Revista Cubana de Cirugía50(4), 597-601. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74932011000400023&lng=es&tlng=es.
  • Hernández Gutiérrez, J. M. (2008). Simpatectomía videotoracoscópica para el tratamiento de la hiperhidrosis palmar moderada. Revista Cubana de Cirugía47(3), 0-0.
  • Lorenzo, C. M., Moreno, B. E., Ríos, M. G., Fernández, M. F., Gutierrez, C. V., & Barrilao, R. G. (2004). Exploración y tratamiento fisioterapéutico de la hiperhidrosis palmar. Fisioterapia26(2), 105-113.
  • Vialat Soto, Vivian, Vázquez Merayo, León Alonso, Dania, & López Díaz, Vivian de la Caridad. (2014). Sudor compensador, un efecto no deseado secundario al tratamiento quirúrgico de la hiperhidrosis primaria infantil. Revista Cubana de Pediatría86(2), 207-214. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312014000200009&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.