9 voordelen van sekstherapie

De voordelen van sekstherapie zijn veelvoudig en gaan verder dan de voordelen die te maken hebben met seksuele disfuncties. Lees alle informatie in dit artikel.
9 voordelen van sekstherapie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 september, 2023

Op dit moment is een aanzienlijk deel van de bevolking zich niet bewust van alle voordelen van sekstherapie. Er heerst nog steeds een zeker stigma en het klassieke geloof dat alleen mensen met een disfunctie, zoals anorgasmie of vroegtijdige ejaculatie, naar deze professionals gaan. Deze methodologie richt zich echter op meerdere dynamieken en behoeften.

Het is belangrijk om te weten dat het meest relevante doel is om je goed te laten voelen. Een dergelijk doel houdt in dat je alles bereikt, van het hebben van bevredigende intieme relaties tot het opbouwen van een gelukkiger band met je partner.

Het aanpakken van zorgen en mogelijke trauma’s of zelfs het geven van richtlijnen om je puberkinderen te begeleiden bij kwesties die met seks te maken hebben, zijn ook enkele van de voordelen van sekstherapie. In dit artikel leggen we uit wat deze vorm van therapie allemaal voor je doet.

Wat zijn de voordelen van sekstherapie?

Sekstherapie is ontwikkeld in de jaren zestig, dankzij het huwelijk van William Masters en Virginia Johnson. Hun boek, Human Sexual Response (1966), was behoorlijk revolutionair omdat het veel vooroordelen en taboes doorbrak. Sindsdien is deze benadering versterkt en integreert het het medische model met het psychologische.

De techniek is uitvoerbaar voor zowel individuen als paren en is gebaseerd op conversatie die een raamwerk van vertrouwen schept van waaruit oplossingen en hulpmiddelen worden aangereikt voor een harmonieuzer leven op zowel emotioneel als seksueel niveau.

Bovendien is het wetenschappelijk goed onderbouwd en draagt het elke dag bij aan het herstel van het welzijn van duizenden mensen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste voordelen van sekstherapie.

1. Het draagt bij aan een bevredigender seksleven

Het seksleven met je partner is misschien niet meer zo opwindend of bevredigend als vroeger. Soms is er, zonder dat er een fysiologisch probleem is, iets mis en is het moeilijk om die speciale harmonie die jullie vroeger deelden te herstellen.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior (Engelse link) geeft aan dat een van de meest voorkomende oorzaken waarvoor therapie wordt gezocht, een discrepantie in seksueel verlangen is.

Het feit dat de ene partner in de relatie vaker seks wil, terwijl de andere het vermijdt, komt vaak voor. Daarom is iets waar een seksuoloog je bij zal begeleiden en helpen het hebben van een volwaardig intiem leven. Dit houdt in dat alle moeilijkheden, meningsverschillen of ongemakken op dit gebied worden opgelost.

2. De behandeling van seksuele problemen

Gedurende ons hele leven kunnen mensen verschillende seksuele problemen meemaken. Soms is het een probleem om een orgasme te krijgen, terwijl in andere gevallen conditionerende factoren zoals de menopauze, tijden van stress of het lijden aan een ziekte een rol spelen als het gaat om het genieten van intieme relaties.

Mayo Clinic Proceedings (Engelse link) meldt iets belangrijks in een onderzoek. Een aanzienlijk deel van de seksuele disfuncties bij vrouwen wordt niet herkend en niet behandeld. Mannen zijn ook vaak terughoudend over dit onderwerp.

Daarom is het belangrijk dat de samenleving zich bewust wordt van de voordelen van seksuele therapie. Vervolgens gaan we in detail in op de aandoeningen die de methodologie meestal behandelt:

  • Fobieën.
  • Parafilieën en seksuele fixaties.
  • Vaginisme.
  • Voortijdige zaadlozing.
  • Mannelijke impotentie.
  • Hypoactieve seksuele stoornis.
  • Orgasmestoornis bij vrouwen.
  • Mannelijke orgastische stoornis.
  • Mogelijke seksuele verslavingen.
  • Seksuele problemen in de menopauze.
  • Dyspareunie (pijnlijke geslachtsgemeenschap).
  • Seksuele problemen geassocieerd met ouder worden.
  • Seksuele problemen geassocieerd met andere ziekten.
  • Verbeteren van het seksleven van stellen tijdens en na de zwangerschap.
  • Verbetering van het seksleven van mensen met lichamelijke of psychische beperkingen.

3. Ontdekking van het krachtigste seksuele orgaan

Het meest bepalende seksuele orgaan zijn je hersenen, en de beste manier om een bevredigend seksleven te hebben is door je verbeelding te stimuleren. Op deze manier zijn je fantasieën en verlangens enkele aspecten waaraan je in therapie zult werken.

Deze dimensies zijn buitengewone kanalen om erotiek te doen ontwaken en je relatie als koppel te verlevendigen, vooroordelen te deactiveren en schaamte te verwerpen.

4. Verminderen van angsten

Heb je wel eens gehoord van seksuele prestatieangst? Er zijn veel mensen die twijfelen aan hun vermogen om hun partner plezier te verschaffen. De angst om de taak niet aan te kunnen, te falen of om onhandig of onervaren over te komen is een veelvoorkomende realiteit in de klinische praktijk.

Daarom is een van de voordelen van sekstherapie het aanpakken van angsten die met seks te maken hebben. Er zijn meerdere strategieën die het gemakkelijker maken om onzekerheden effectief op te lossen en zo een bevredigend seksleven te hebben.

Ook creëren therapeuten altijd een ruimte van empathie, veiligheid en vertrouwen van waaruit je je twijfels kunt ophelderen en effectief advies kunt krijgen op welk gebied dan ook. Psycho-educatie over seksuele zaken behoort ook tot hun taken.

De farmaceutische industrie probeert een oplossing te bieden voor seksuele disfuncties die door sekstherapie kunnen worden aangepakt. Veel van de problemen op dit gebied hebben meer te maken met mentale factoren dan met fysiologische condities.

5. Seksueel trauma overwinnen

Een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift (Engelse link) Grenze n in de psychologie wordt benadrukt dat patiënten met een seksueel trauma een speciale vorm van zorg nodig hebben die voldoende veiligheid en respect voor hun persoonlijke geschiedenis biedt.

Sekstherapie heeft zich altijd beziggehouden met delicate zaken als misbruik, verkrachting of mishandeling in relaties tussen paren.

6. Verbeterde intimiteit en emotionele verbinding

Stel heeft seks

Authentiek plezier in seks ontstaat niet in het lichaam, maar in de hersenen, zoals we al hebben aangegeven. Als je in een crisis verkeert met je partner en er zijn onopgeloste wrokgevoelens of meningsverschillen, dan zal het moeilijk zijn om van intimiteit te genieten.

Daarom begeleidt een seksuoloog je om co-existentie en verbinding met je geliefde te bevorderen door middel van de volgende strategieën:

  • Het aanleren van middelen om problemen op te lossen
  • Technieken aanreiken om de communicatie te verbeteren
  • Strategieën aanreiken om het verlangen in de relatie te doen herleven
  • Het faciliteren van ruimtes waarin partners elkaar op een intiemere en diepgaandere manier kunnen leren kennen
  • Samenwerken in het beter reguleren van emoties om op een betekenisvolle manier contact te maken

7. Door sekstherapie kun je jezelf veel beter leren kennen

Een van de meest opvallende voordelen van sekstherapie is de impact op je geestelijke gezondheid. Seks gaat verder dan het biologische vlak: Het heeft ook een psychologische dimensie en vooral een culturele.

Soms zijn de manier waarop je bent opgevoed of zelfs de vooroordelen die je hebt over dit onderwerp van invloed op je vermogen om in dit opzicht van een volwaardig leven te genieten.

De specialist op dit gebied stelt je in staat om jezelf als persoon te onderzoeken en beter te leren kennen. Je zult inzicht krijgen in je seksualiteit, fantasieën en verlangens. Ongeacht je leeftijd of het persoonlijke moment waarin je je bevindt, je hebt altijd tijd om in jezelf te kijken, je verdediging te laten vallen, misvattingen over seks te herformuleren en ervan te genieten.

8. Het is een inclusieve therapie

De hedendaagse sekstherapie is ook inclusief. Wat betekent dit? Je kunt therapeuten vinden die getraind zijn in seksuele diversiteit. McGill University(Engelse link) in Montreal zinspeelt op de vooruitgang die er op dit moment is. Dit klinische veld gaat met zijn tijd mee en werkt aan het uitdagen van stereotypen en het bevorderen van een meer inclusieve en rechtvaardige visie op seksualiteit.

Op deze manier profiterenleden van de LGBTIQ+ gemeenschap van gevoeligere, beter opgeleide en effectievere aandacht voor hun specifieke behoeften en realiteiten.

9. Het voorkomen van toekomstige problemen

Sekstherapie pakt niet alleen problemen aan en onderwijst ons op het gebied van seksualiteit, maar heeft ook een doorslaggevende rol in preventie. Zelfs als je je op dit moment goed voelt in je leven als koppel en een goede intieme gezondheid hebt, kan het nooit kwaad om nieuwe hulpmiddelen te leren om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen of aan te pakken.

Bijvoorbeeld weten hoe dagelijkse stress seksualiteit beïnvloedt of hoe je op monotonie in je emotionele band kunt reageren met nieuwe benaderingen, zijn strategieën die therapeuten je bijbrengen.

Hoe vind ik een sekstherapeut die me kan helpen?

Onthoud dat je niet hoeft te wachten op ernstige problemen om met sekstherapie te beginnen. Het is het beste om te gaan zodra je je zorgen maakt, twijfelt of geen voldoening voelt in je intieme leven.

Als je op zoek wilt gaan naar een therapeut op dit gebied, kijk dan naar de vakgebieden waarin ze gespecialiseerd zijn. Er zijn professionals die zich uitsluitend met organische of medische aspecten bezighouden.

De meeste zijn echter bereid om zowel mogelijke disfuncties als relationele problemen te behandelen en je te adviseren over elk aspect dat met seksualiteit te maken heeft. Neem altijd contact op met specialisten die technieken volgen die door de wetenschap worden ondersteund en vergeet niet het meest doorslaggevende: eerlijk zijn.

Wees niet bang om je behoeften en zorgen te uiten. Alleen dan krijg je de best mogelijke zorg.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.