Ben je op zoek naar sekstherapie?

Seksuele disfuncties beïnvloeden een groot aantal mensen gedurende hun hele leven. Daarom is het gebruikelijk om een seksuoloog te bezoeken. Maar wat motiveert mensen om hulp te zoeken? In dit artikel gaan we op onderzoek uit.
Ben je op zoek naar sekstherapie?
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 18 juni, 2023

Als je sekstherapie zoekt, ben je je waarschijnlijk bewust van de mogelijke implicaties ervan op andere gebieden van je leven. Sekstherapie grijpt in bij klinische stoornissen zoals seksuele disfunctie. Dit is een aandoening die drie van de vier mensen op volwassen leeftijd treft, ongeacht leeftijd of geslacht.

Ondanks dit feit zijn de gezondheidsstrategieën van veel landen gericht op andere gebieden. Bijvoorbeeld reproductieve gezondheid en het voorkomen van de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen. Hierdoor is sekstherapie op de achtergrond gebleven.

“Seksualiteit is een integraal onderdeel van iemands emotionele gezondheid en welzijn, en moet met hetzelfde belang worden behandeld als elk ander gebied van de gezondheid.”

-Barry McCarthy-

Seksuele disfunctie (SD)

Seksuele disfunctie verwijst naar verschillende klinische entiteiten. Volgens de American Psychiatric Association(DSM-5-TR, APA, 2022) draaien ze om aspecten als een gebrek aan seksueel verlangen, problemen met het bereiken van erecties, of pijn tijdens de geslachtsgemeenschap.

Onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine (Lewis et al., 2010), beweert dat vrouwen vaak last hebben van seksuele disfunctie. Sterker nog:

  • Tot 25 procent van de vrouwen lijdt aan een orgasmestoornis.
  • Ongeveer 55 procent lijdt aan een seksuele interesse/arousal stoornis.
  • Tot 27 procent lijdt aan een penetrerende genitopelviene stoornis.

Ook mannen hebben vaak last van seksuele disfunctie. Een onderzoek onder leiding van Lewis et. al (2010) meldt de volgende cijfers:

  • Tot 30 procent van de mannen heeft last van vroegtijdige ejaculatie.
  • Ongeveer 40 procent ervaart een erectiestoornis.
  • Tot 18 procent ervaart een seksuele interesse/arousal stoornis.

In de regel moeten er zes maanden zijn verstreken sinds het begin van de symptomen om seksuele disfunctie vast te stellen. Deze hebben gevolgen in verschillende sferen, zoals bij paren. Ze veroorzaken angst en ongemak bij de lijders, omdat ze niet genieten van seksuele ontmoetingen (APA, 2022).

“Veel contextuele factoren, zoals de postpartumperiode, stress op het werk, of scheidingen, kunnen het seksueel functioneren tijdelijk beïnvloeden.”

-David Lafortune-

Vrouw in therapie
Sommige seksuele disfuncties waaraan vrouwen lijden zijn gerelateerd aan orgasme- en opwindingsstoornissen.

Patiënten die sekstherapie zoeken

In de regel doen degenen die de diensten van een gespecialiseerde sekstherapeut aanvragen dat omdat ze ontevreden zijn over hun seksuele ervaringen.

In dit verband stelt recent onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in het technische tijdschrift Plos One, onder leiding van onderzoeker David Lafortune (Lafortune et al., 2023) dat verschillende gemeenschappelijke elementen worden aangetroffen bij mensen die sekstherapie zoeken.

De studie stelt in feite dat, als gevolg van ontevredenheid op dit gebied, patiënten met seksuele disfunctie veel ongemak ervaren. Dit brengt hen ertoe professionele hulp te zoeken. Het proces is echter verre van vrij van beperkingen.

Lafortune et al. noemden de volgende nadelen (Lafortune et al., 2023):

  • Bijna twee van de tien mensen kregen geen adequate informatie.
  • Bijna drie van de tien mensen konden het niet betalen.
  • Bijna zes van de tien mensen vonden het moeilijk om toegang te krijgen tot een deskundige.
  • Bijna drie van de tien patiënten stonden langere tijd op een wachtlijst.

Als we kijken naar de sociale en demografische kenmerken van de deelnemers, is het merkwaardig dat de meerderheid van de patiënten die sekstherapie volgen meestal mannen zijn. Dit betreft zowel heteroseksuele als homoseksuele mannen.

“Laag seksueel functioneren vormt een groot probleem voor de volksgezondheid.”

-David Lafortune-

Man in therapie
Premature ejaculatie en erectie- en interesse/arousal stoornissen worden het meest aangekaart door mannen die in therapie komen.

Professionals gezocht door patiënten die sekstherapie zoeken

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het International Urogynecology Journal (2018) beweert dat mensen met seksuele disfunctie contact met professionals op het gebied van seksuele gezondheid vermijden.

De reden hiervoor is omdat ze de aandoeningen waaraan ze lijden beschouwen als een natuurlijk en normaal onderdeel van het verouderingsproces. Dit kan echter een verkeerde overtuiging zijn met betrekking tot seksuele gezondheid. De voordelen van in therapie gaan zijn namelijk aanzienlijk.

Volgens het onderzoek van Lafortune en zijn team ging bijna 19 procent van de mensen naar een specialist in algemene geneeskunde, tien procent naar een specialist in urologie of gynaecologie, en 12 procent naar een psycholoog. Sekstherapeuten zijn dus de professionals die het meest gevraagd worden door degenen die seksuele disfunctie willen behandelen.

Gezien de hoge prevalentie van seksuele disfunctie in de samenleving, is het essentieel dat er een volksgezondheidsbeleid wordt gevoerd om deze problemen aan te pakken.

“De COVID-19 pandemie kan seksuele disfuncties hebben verergerd en het hulpzoekgedrag hebben beïnvloed.”

-David Lafortune-

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende moeilijkheden en barrières waarmee de lijder aan seksuele disfunctie wordt geconfronteerd. Zo vermelden Lafortune et al dat door de pandemie die het SARS-COV-2 virus veroorzaakte, het aantal patiënten met seksuele disfunctie toenam.

Dit was het gevolg van het feit dat er tijdens de periode van sociaal isolement geen kans was om behandeling te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • American Psychiatric Association. (2022b). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, Text Revision (Dsm-5-Tr(tm)) (5.a ed.). American Psychiatric Association Publishing. https://dsm.psychiatryonline.org/doi/book/10.1176/appi.books.9780890425787
  • Lafortune D, Girard M, Dussault É, Philibert M, Hébert M, Boislard MA, Goyette M, Godbout N. (2023). Who seeks sex therapy? Sexual dysfunction prevalence and correlates, and help-seeking among clinical and community samples. PLoS One, 18(3):e0282618. doi: 10.1371/journal.pone.0282618. PMID: 36877709; PMCID: PMC9987801. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36877709/
  • Lewis, R. W., Fugl-Meyer, K. S., Corona, G., Hayes, R. D., Laumann, E. O., Moreira, E. D., Jr, Rellini, A. H., & Segraves, T. (2010). Definitions/epidemiology/risk factors for sexual dysfunction. The journal of sexual medicine7(4 Pt 2), 1598–1607. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20388160/
  • Tinetti, A., Weir, N., Tangyotkajohn, U. et al. (2018). Help-seeking behaviour for pelvic floor dysfunction in women over 55: drivers and barriers. Int Urogynecol J, 29, 1645–1653. https://doi.org/10.1007/s00192-018-3618-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.