Voorbeelden om empathie te begrijpen
Iemand zien lijden nadat hij/zij een dierbare heeft verloren, je voorstellen dat je dezelfde ervaring meemaakt en voelen wat hij/zij doormaakt, valt op tussen de voorbeelden van empathie. Deze waarde is de basis van elke relatie, het vermogen om emotioneel te begrijpen wat anderen ervaren en om de dingen vanuit hun standpunt te begrijpen.
In wezen komt een empathisch persoon ertoe zichzelf in de schoenen van iemand anders te verplaatsen, zich in hem of haar te voelen en met zijn hart te denken, hoewel hij de acties of beslissingen van dergelijke mensen niet altijd goedkeurt.
Door empathie te tonen, ontstaat er een omgeving van vertrouwen en openheid, waarin de ander de veiligheid vindt om zichzelf te uiten. Naast sympathie is het begrijpen van iemand zonder kritiek of oordeel essentieel. En om een diep begrip te krijgen van de krachtige betekenis van deze waarde, illustreren we deze met verschillende situaties.
12 voorbeelden waarin empathie getoond word
1. Erken de waarde van een oudere persoon
In het weekend doe je vrijwilligerswerk bij een seniorenclub. Op een dag ga je zitten praten met een vrouw die vroeger lerares was. Ze vertelt je verhalen uit haar jaren als docent en hoe ze na haar pensionering het contact met jongeren mist.
Terwijl je naar haar luistert, zeg je tegen haar: “Alles wat je voor zoveel mensen hebt gedaan, is bewonderenswaardig. Ik weet zeker dat je nog veel te geven hebt. We waarderen allemaal jouw aanwezigheid hier.”
Met deze actie erken je zijn waarde en geef je hem gezelschap en erkenning.
2. Wees een veilige plek voor iemand die verlies ervaart
Je buurman, meneer De Boer, heeft zojuist zijn vrouw verloren na een langdurige ziekte. Je merkt dat hij erg stil en afwezig is op wijkbijeenkomsten. Om deze reden benader je hem en zeg je met zachte stem: “Het spijt me heel erg voor het verlies van je vrouw. Ik weet dat dit een heel moeilijke tijd voor je moet zijn. Als je wilt praten of iets anders, ik ben hier om je te helpen.”
Door je gezelschap aan te bieden naar de supermarkt te gaan of gewoon bij hem op de koffie te gaan zitten en naar hem te luisteren, zodat hij zijn pijn kan luchten, geef je hem een veilige plek met steun bij zijn verdriet.
3. Herken de gevoelens van de ander midden in een ruzie
Midden in een verhitte discussie besef je dat je woorden je partner pijn doen. Je haalt diep adem en zegt dan: “Het spijt me als wat ik zei je een slecht gevoel gaf, het was niet mijn bedoeling je pijn te doen. Ik wil beter begrijpen hoe je je voelt, zodat ik je kan steunen.”
Dit helpt de situatie te kalmeren en ruimte te creëren voor wederzijds begrip. Door empathie te tonen, maak je duidelijk dat je hun gevoelens waardeert en bereid bent samen te werken om het conflict op te lossen.
4. Vier de prestatie van de ander in plaats van jaloers te zijn
Je partner krijgt promotie op zijn werk, iets waar hij al lang op wacht. In plaats van jaloers te zijn, omhels je haar en zeg je: “Ik ben zo trots op je. Ik weet hoe hard je hebt gewerkt om dit te bereiken en ik ben erg blij om te zien dat je je doelen hebt bereikt.” Daarna organiseer je thuis een klein feest dat je steun en geluk voor deze mijlpaal aanvult.
Dit gebaar viert niet alleen je succes, maar versterkt ook de band en het gedeelde geluk in de relatie.
5. Toon menselijkheid, empathie en kalmte tegenover wat we niet kunnen controleren
Anna, de recruiter voor een groot technologiebedrijf, wacht op de komst van een veelbelovende kandidaat voor een functie op de marketingafdeling. Minuten vóór het interview krijgt hij een telefoontje van de verzoeker, die uitlegt dat hij een noodsituatie in zijn gezin had en niet aanwezig zal kunnen zijn.
Bij het horen van zijn verontruste stem besluit hij kalm te blijven en antwoordt: “Het spijt me te horen over jouw noodsituatie. Ik begrijp dat deze situaties onvoorspelbaar en stressvol zijn. Maak je geen zorgen over het interview van vandaag. Vind je het goed als we het verzetten naar een dag en tijd die jou uitkomt?” Opgelucht bedankt hij Ana voor haar begrip.
Met dit antwoord wordt aangetoond dat het mogelijk is om het selectieproces door empathie te humaniseren.
6. Valideer de gevoelens van de klant tijdens een klacht
Maria werkt op de klantenservice bij een elektronicawinkel. Op een dag krijgt hij een telefoontje van Luis, die erg overstuur is omdat de televisie die hij twee weken geleden kocht niet meer werkte. Hij spreekt op geïrriteerde en verheven toon en uit zijn ongenoegen over het gebrekkige product.
In plaats van defensief te reageren, neemt de werknemer een rustige toon aan. “Het spijt me zeer voor je negatieve ervaring met ons product. Ik begrijp het ongemak. Sta je mij toe je te helpen dit probleem op te lossen. “We zullen doorgaan met een technische beoordeling en, indien nodig, je een vervanging of volledige terugbetaling aanbieden.”
María’s empathische houding weet Luis te kalmeren, waardoor hij zich gehoord en gesteund voelt door het bedrijf.
7. Oefen actief luisteren op momenten van verdriet
Je vriend Michael heeft het net uitgemaakt met zijn vriend, met wie hij een relatie van vijf jaar had. Als je hem ziet, ziet hij er terneergeslagen en zonder aanmoediging uit. Je besluit hem uit te nodigen voor een kop koffie en als je merkt dat er weer verdriet over hem heen komt, in plaats van hem een holle zin te zeggen als ‘er zijn meer vissen in de zee’, kies je voor iets anders.
“Het spijt me dat je dit meemaakt. Ik weet dat de breuk met Paúl erg pijnlijk moet zijn geweest. Ik ben er voor je, vertel me hoe je je voelt.” Met deze woorden valideer je niet alleen hun gevoelens, maar bied je ook steun in deze moeilijke periode.
8. Bespreek de verslaving van een vriend zonder een oordeel te vellen of afkeuring te tonen
Een paar weken geleden merkte je dat je vriend Dennis meer drinkt dan normaal. Hij heeft altijd een excuus om iets te drinken, en elke keer als ze uitgaan, lijkt hij niet meer te kunnen stoppen. Op een avond, na een feestje, bekent hij je dat hij de controle over zijn alcoholgebruik heeft verloren en niet weet wat hij moet doen.
In plaats van hem te veroordelen of afkeuring te tonen, neem je contact op en zeg je vriendelijk: “Bedankt dat je me vertrouwt en dit deelt. Het moet heel moeilijk voor je zijn om erover te praten. Ik ben hier om je te ondersteunen met alles wat je nodig hebt. Je bent niet alleen”.
Bied aan om hem te vergezellen naar een steungroep of om met een professional te praten die hem kan helpen. Zorg er ook voor dat je aan hun zijde staat op hun weg naar herstel.
Je bemoedigende houding zal hem de hoop geven die hij nodig heeft om zijn verslaving onder ogen te zien.
9. Ga met empathie en begrip om met driftbuien
Op een zaterdagmiddag besluit je je dochter mee te nemen naar het winkelcentrum. Alles gaat goed totdat ze langs de speelgoedwinkel komen. Ze ziet een pop waar ze van houdt en vraagt je om die voor haar te kopen. Als je uitlegt dat ze haar niet mee naar huis kunnen nemen, begint het kleine meisje te huilen en krijgt ze een driftbui.
De situatie trekt onmiddellijk de aandacht van andere kopers en je schaamt je een beetje. In plaats van boos te worden of haar in het openbaar uit te schelden, hurk je op haar niveau, kijkt haar in de ogen en zegt kalm:
“Ik begrijp dat je de pop wil en dat je zich erg verdrietig voelt omdat we hem nu niet kunnen kopen.. Ik weet dat het moeilijk te accepteren is, maar laten we het op ons verlanglijstje zetten voor je verjaardag of Sinterklaas. Vertel me eens welke andere dingen je later graag herinnert?”
Door op deze manier te antwoorden, erken je haar gevoelens en geef je haar een positief alternatief, waardoor je haar frustratie op een constructieve manier kunt beheersen.
10. Steun een dierbare na een medische diagnose
Een bezoek aan de dokter zette de wereld van je vader op zijn kop. Hij heeft net ontdekt dat hij kanker heeft. Je merkt dat hij angstig en nadenkend is, erg aangedaan door het nieuws. Nadat je het hem hebt verteld, zeg je toe hem te vergezellen naar zijn volgende afspraken en zeg je tegen hem:
“Papa, we komen hier samen doorheen. Als je wilt praten of gezelschap wilt, kun je op mij rekenen.” De wetenschap dat je niet de enige bent met jouw zorgen, geeft je gemoedsrust.”
Maak deel uit van zijn ondersteunende netwerk en help hem optimistisch te blijven ondanks zijn ziekte.
11. Bied troost en aanmoediging aan een vriend na een academische mislukking
De laatste dag van de lescyclus breekt aan en markeert het einde van een ingewikkelde periode vanwege een onderwerp waarin de leraar erg veeleisend was. Je vriend Johan had moeite om het bij te houden en kende ups en downs tijdens de cursus. Hoewel hij dacht dat hij het eindexamen goed had gedaan, was hij verrast toen hij zag dat zijn cijfer lager uitkwam dan verwacht.
Je vriend is radeloos omdat hij heel hard heeft gestudeerd en nog steeds niet is geslaagd. Jij daarentegen had een goed cijfer. Als je hem deze slechte tijd ziet doormaken, herinner je je hoe het voelt om te falen.
Bagatelliseer zijn ervaring niet en lieg niet tegen hem over je eigen resultaten, tik op zijn schouder en zeg: “Je hebt hard gewerkt en ik begrijp de teleurstelling die je voelt. Geef niet op! Ik weet zeker dat je het uitstekend zult doen in de extra tijd. ‘Ik bied aan om je de onderwerpen uit te leggen die je niet begrijpt.”
12. Help een klasgenoot die moeite heeft met een onderwerp
Carla, de nieuwe leerling in de klas, heeft ernstige problemen met natuurkunde. Tijdens de pauze zie je haar het boek lezen en de oefeningen zonder succes oplossen. Ik denk aan een lering van je grootmoeder: ‘We hebben niet allemaal dezelfde capaciteiten. Wat voor jou misschien eenvoudig is, kan voor anderen moeilijk zijn. Misgun je kennis nooit aan degenen die deze nodig hebben.
Voordat de bel gaat, benader je Carla en zeg je: “Ik begrijp dat deze les moeilijk is en dat je het niet leuk vindt. Gedurende de rest van de midterm kunnen we samen studeren, zodat je het beter begrijpt. Na verloop van tijd krijgt ze meer vertrouwen in het onderwerp en verbetert ze.”
Door empathie te tonen, dragen we bij aan een menselijker samenleving
Professor Luis Moya Albiol had geen ongelijk toen hij stelde dat hoe meer empathie iemand ontvangt, hoe kleiner de kans is dat hij zijn toevlucht neemt tot geweld om conflicten op te lossen.
Dit idee is van toepassing op het dagelijks leven, waar empathie vaak terzijde wordt geschoven ten gunste van concurrentievermogen of onverschilligheid in het licht van hartverscheurende situaties zoals migratie, verdriet, armoede of discriminatie.
Door je in te leven, ben je gevoeliger voor wat de ander nodig heeft. Volgens een publicatie (Engelse link) in de Journal of Patient Experience maakt deze waarde het delen van ervaringen, behoeften en verlangens tussen individuen mogelijk en biedt het een emotionele brug die prosociaal gedrag bevordert.
De voorbeelden van empathie die we hier presenteren zijn een uitstekend hulpmiddel om deze waarde te leren toepassen. En niet alleen door specifieke acties, maar ook door zinnen als “dit moet heel moeilijk voor je zijn, mag ik je een knuffel geven ?” Oefen het om gezondere relaties te bevorderen, vrede te bevorderen en een menselijker en rechtvaardiger samenleving op te bouwen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Moya, L. (2018). La empatía: Entenderla para entender a los demás. Plataforma.
- Palomares, E. S. (2024). La empatía, una necesidad social y educativa. Eutopía, 10(26), 92-98. https://revistas.unam.mx/index.php/eutopia/article/view/88769
- Riess, H. (2017). The Science of Empathy. Journal of Patient Experience, 4(2), 74-77. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2374373517699267