Voeding en erfelijkheid: het paleolithisch dieet

Het paleolithisch dieet is tegenwoordig heel populair. Wat zegt de wetenschap echter over dit dieet? Is het echt doeltreffend? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp!
Voeding en erfelijkheid: het paleolithisch dieet
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We zien de laatste tijd vele diëten en voedingstheorieën die wonderbaarlijke resultaten beloven aan iedereen die ze volgt. Dit gaat van gewicht verliezen zonder calorieën te moeten tellen of honger te lijden tot de garantie op langer leven en een betere gezondheid. Eén van de populairste is het paleolithisch dieet.

Zorgt dit voedingssysteem voor enig gunstig effect? Of is het alleen maar een truc om boeken te verkopen en wat geld te verdienen? In dit artikel ontdek je alles wat je over dit dieet moet weten.

Het paleolithisch dieet: waar gaat het allemaal om?

Mensen geven het paleolithisch dieet de naam ‘paleo-dieet’. Dit dieet is gebaseerd op het idee dat onze erfelijkheid een fundamentele rol speelt in het effect van voeding op ons lichaam. Dit betekent dat mensen zich niet aangepast hebben aan de nieuwe voedingsmiddelen die de landbouw met zich mee gebracht heeft.

Hun stelling is dat de evolutie ons lichaam op een uitermate trage manier verandert. Dat is de reden waarom nieuwe voedingsmiddelen die onze voorouders na het neolithicum begonnen te eten, een schadelijk effect op ons lichaam hebben.

Wegens dit uitgangspunt stellen de voorstanders van dit dieet voor dat we terug moeten keren en alleen eten wat holbewoners aten. Dat betekent dat we enkel vlees, vis, groenten, fruit, zaden en enkele wortels en knollen mogen eten.

Wat houdt het paleolithisch dieet in

Op het eerste zicht vinden de meeste mensen de lijst voedingsmiddelen die het paleolithisch dieet aanvaardt, redelijk. De meeste mensen vinden dit tenslotte gezonde voedingsmiddelen. Het paleo-dieet is echter omstreden. Dat komt omdat het stelt dat het echt slecht is om graan en alle afgeleide voeding van graan te eten.

Waarom geloven ze dat granen slecht voor je zijn?

Fans van het paleolithisch dieet vinden granen één van de ergste vijanden voor hun gezondheid. Robb Wolf is één van de eerste voorstanders van dit voedingsprogramma.

Sinds hij dit dieet voor iedereen bevattelijk gemaakt heeft, hebben zijn volgers zware kritiek geleverd op dit voedingsmiddel. Zij beweren dat de landbouw één van de grootste vergissingen in de geschiedenis van de mens is.

Het voornaamste argument dat de verdedigers van het holbewonerdieet gebruiken om granen in een slecht daglicht te stellen, bestaat uit twee delen. Ten eerste beweren ze dat granen geen belangrijke voedingswaarde hebben.

In het bijzonder zeggen ze dat granen je de voedingsstoffen niet kunnen verschaffen die je nodig hebt om te leven. Ten tweede geloven ze ook dat granen veel anti-nutriënten bevatten. Deze stoffen verstoren het vermogen van je lichaam om alle vitaminen en mineralen op te nemen. Wat bovendien nog erger is, is dat ze je ziek maken.

Het feit dat de samenleving brood en granen altijd als iets goed beschouwd heeft, is voor hen van geen belang. Mensen die het paleolithisch dieet volgen, moeten deze voedingsmiddelen volledig uit hun leven schrappen. Is dit echter de moeite waard? Werkt dit dieet echt?

Wetenschappelijk bewijs dat het paleolithisch dieet ondersteunt

Eén van de voornaamste problemen omtrent voeding is dat wetenschappers nog steeds niet alles uitgedokterd hebben. Een andere belangrijke kwestie is dat het heel moeilijk is om klinische onderzoeken uit te voeren om de effecten van het ene of het andere dieet te bewijzen.

Dat zijn dan ook de redenen waarom er geen officiële wetenschappelijke overeenstemming is over wat wel of niet gezond is. Toch wijst het laatste bewijs over het paleo-dieet uit dat het heel positieve effecten zou kunnen hebben op je lichamelijke en je geestelijke gezondheid.

Daarom bevelen deskundigen aan om te proberen het paleo-dieet gedurende een maand te volgen. Daarna kan je beslissen of je het blijvend wilt volgen of niet.

Wetenschappelijk bewijs voor het paleolithisch dieet

Wat mag ik volgens dit dieet eten?

Het uitgangspunt van het paleolithisch dieet is heel eenvoudig: eet alleen die voedingsmiddelen die onze voorouders in het wild konden vinden. Je moet alle granen uitbannen maar je kan bijna alles eten dat afkomstig is van dieren of planten.

Bovendien moet je ook verwerkte voedingsmiddelen vermijden. In de omgeving waarin we geëvolueerd zijn, waren er uiteraard geen gesuikerde frisdranken of frieten. Dit zijn immers heel recente uitvindingen. Ze berokkenen jouw lichaam dus zelfs nog meer schade dan granen.

Wetenschappelijk onderzoek verschaft voor vele moderne diëten geen ondersteuning. Toch lijkt het paleolithisch dieet een uitzondering te zijn.

Vóór je echter een radicale verandering doorvoert, kan je best een specialist raadplegen. Alleen een deskundige kan je zeggen of het goed of slecht voor jou is om afhankelijk van jouw omstandigheden een bepaald dieet te volgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.