Orthorexia: obsessie met gezonde voeding

Orthorexia: obsessie met gezonde voeding

Laatste update: 06 september, 2018

Je dokter heeft je waarschijnlijk gezegd dat je voedsel moet eten met weinig verzadigd vet, cholesterol, zout en suiker. Maar geobsedeerd zijn door elk grammetje voedsel dat in je mond terechtkomt – een aandoening die orthorexia heet – kan een onderliggende mentale stoornis verbergen naast dat je wellicht niet gezond bent. 

In deze gevallen is het identificeren van de symptomen het moeilijkst. Mensen die het hebben zien er meestal gezond uit. Daarom is het erg moeilijk om te zeggen wanneer ze de grens oversteken die een goede gewoonte scheidt van een slechte gewoonte. Dus de vraag is, wat is die grens?

Wat is een gezond dieet?

Gezond eten heeft een compleet, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Er is geen voedsel dat alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Daarom is het zo belangrijk om alle verschillende voedselgroepen in onze gerechten op te nemen (fruit, groenten, granen, vlees, enz.). Ze zijn allemaal essentieel en we moeten de hoeveelheden eten die ons lichaam nodig heeft.

Om deze reden is het heel gezond om een gevarieerd dieet te eten en een deel van alles te proberen. Op deze manier kan je je lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft voor het dagelijks leven en optimaal functioneren.

Hoe kan gezond eten ongezond zijn?

Alles in extremen kan schadelijk zijn. In dit geval , hoewel we misschien denken dat gezond eten een geweldig gedrag is, wordt het een obsessie als je leven eromheen draait. Orthorexia is de naam van dit gedrag. Het werd in 2000 geïdentificeerd, hoewel velen het nog steeds niet herkennen.

Vrouw die aan orthorexia denkt

Bij deze gedragsstoornis ontwikkelen mensen extreem strenge eetgewoonten om de voedingscomponenten van voedsel te controleren tijdens het demoniseren van bepaald voedsel.

Mensen met orthorexia zullen alleen biologisch gekweekt voedsel eten: geen GGO’s, chemische stoffen, pesticiden of herbiciden. Ze eten alleen natuurlijk voedsel zonder bewaarmiddelen, suiker of vet.

Mensen met orthorexia zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk geen spek willen eten alleen omdat ze de witte stukjes vet kunnen zien. Ze zullen een bepaalde soep niet eten als ze horen dat de groenten niet biologisch zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie erkent het nog niet als een ziekte. Maar het heeft sterke gevolgen voor iemands fysieke en psychologische welzijn. Studies hebben aangetoond dat achter die obsessieve nauwgezetheid meestal een mentale stoornis zit.

Ernstige gezondheidsgevolgen

Eetstoornissen zijn meestal progressief. Misschien stopten ze eerst met het eten van verwerkte producten. Als de stoornis zich ontwikkelt, zullen ze beetje bij beetje de noodzakelijke voedingsstoffen uit hun dieet schrappen, zoals alles wat niet biologisch is.

Ze worden steeds veeleisender en strenger met alles wat met eten te maken heeft. Ze sluiten voedselgroepen uit en vervangen ze meestal niet correct door anderen, wat zich op de lange termijn vertaalt in tekorten aan voedingsstoffen. Als de zaak zeer ernstig is en hun obsessie niet onder controle is, is de kans groot dat ze lijden aan ondervoeding.

Hoe kan je een eetstoornis ontdekken?

Gewoonlijk brengen mensen met orthorexia uren en uren door met het plannen van hun maaltijden in detail. Ze analyseren alles wat ze binnenkrijgen en vermijden het eten van voedsel dat hun strenge kwalificaties niet heeft gehaald. Als ze zich om welke reden dan ook niet aan hun dieet houden, voelen ze zich vaak erg schuldig.

Ze hebben de neiging om zichzelf sociaal te isoleren. Niet weten wat er in gerechten wordt geserveerd, zorgt ervoor dat ze niet uit eten gaan. Daarom, om dit gebrek aan controle niet te voelen, koken ze altijd voor zichzelf.

Het is moeilijk voor hen om van eten te genieten. Ze richten zich meer op de kwaliteiten van wat ze eten dan op hun geur, smaak of textuur. Diegenen die lijden aan othorexia hebben echter moeite om te herkennen dat ze een probleem hebben. Een deel van de reden is dat een “gezonde levensstijl” sociaal aanvaardbaar is.

Het psychologisch profiel van mensen met orthorexia

Mensen die het meest vatbaar zijn voor het ontwikkelen van obsessies hebben meestal een aantal zeer karakteristieke persoonlijkheidskenmerken. Mensen die de neiging hebben om te obsederen over hoeveel en hoe ze eten hebben ook de neiging om een hoge behoefte aan controle te hebben in andere aspecten van hun leven.

Deze obsessie met controle leidt vaak tot angstgevoelens. En mensen gaan op heel verschillende manieren om met angst: één van de meest klassieke manieren is om ‘de koelkast aan te vallen’.

Bovendien hebben ze overmatig perfectionisme in alle aspecten van hun leven (werk, gezin, sociaal), gepaard met een hoge mate van angst. Hun vrienden en kennissen beschrijven hen als strikte, gevoelige, onbuigzame en zeer gezagsgetrouwe mensen.

Vrouw die aan orthorexia lijdt

Hoe orthorexia zich verhoudt tot klassieke eetstoornissen

Naast de bovenstaande risico’s is de waarheid dat orthorexia een toegangspoort kan zijn voor andere eetstoornissen, zoals anorexia. Hoewel ze nauw verwant zijn, zijn de verschillen tussen de twee duidelijk.

Mensen met anorexia zijn bang om aan te komen en hun lichamelijke zelfbeeld is veranderd. Daarom zijn ze niet geobsedeerd door de organische oorsprong van een levensmiddel, maar eerder door de hoeveelheid calorieën en vet die het bevat.

Het handhaven van een gezond dieet is goed voor je, dat is waar. Het kan je op een gezond gewicht houden voor je lengte, je cholesterol onder controle houden en bepaalde hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Al deze voordelen worden echter tenietgedaan wanneer controle over voedsel een obsessie wordt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.