Gewicht verliezen met zeven psychologische technieken

Gewicht verliezen met zeven psychologische technieken
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 27 december, 2022

Vele mensen maken zich zorgen over hun gewicht. In onze samenleving vergoddelijken we het lichamelijke uiterlijk. We maken er een persoonlijke waarde van terwijl het dat eigenlijk niet zou mogen zijn. Want je kan niet bepalen of iemand meer of minder waard is dan iemand anders alleen maar omdat hij meer of minder aantrekkelijk is.

We worden voortdurend in beslag genomen door het idee te beantwoorden aan de schoonheidsnormen. Bovendien streven we ernaar om door andere mensen aanvaard te worden. Deze bezorgdheid is deels verantwoordelijk voor de vele psychologische stoornissen die te maken hebben met het verwerven van het ideale figuur. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn anorexia en boulimie.

Maar net als bij alles is er nog een andere kant aan dit onderwerp. Een goed fysiek uiterlijk idealiseren en geobsedeerd zijn met je gewicht is misschien niet de juiste manier. Maar het is ook niet goed om je lichaam te verwaarlozen en niet langer zorg te dragen voor jezelf.

Achter overgewicht zitten bijna altijd gevoelens verborgen. In die gevallen gebruiken mensen voedsel als pleisters om tijdelijk hun problemen te bedekken. Ze weten niet hoe ze er anders mee om moeten omgaan. Het is dus noodzakelijk om cognitieve, emotionele en gedragstechnieken aan te leren om hen te helpen zichzelf onder controle te houden.

Vergeet die wonderdiëten. Want bijna altijd blijkt dat ze bedrog zijn. Het enige wat ze bereiken, is dat jij je geld verspilt en je motivatie verliest. Want je zal merken dat je geen resultaten behaalt. Ze kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

De enige manier om gewicht te verliezen is een geïndividualiseerd dieet volgen dat door een deskundige is opgesteld. Je vult dit aan met een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging. Het is de meest simpele maar toch de meest ingewikkelde oplossing. Wil je weten hoe je dit kan doen? Psychologie kan helpen.

Vrouw die aan het rennen is in het park

Gewicht verliezen vanuit een psychologisch standpunt

De psychologie is een studiegebied dat vele technieken voor zelfcontrole kan bieden. Vaak is overgewicht een gevolg van het overvallen van de koelkast op een impulsieve manier. Het kan ook gebeuren wanneer je onvoldoende georganiseerd bent om regelmatig te bewegen. En wanneer mensen vaststellen dat ze in gewicht toenemen, dan gebeurt het vaak dat ze hun zelfvertrouwen verliezen. Dan laten ze zich nog meer meeslepen door toeval en prikkels.

Je kan deze cyclus doorbreken. De eerste stap is dat je klaar bent om actie te ondernemen. Maak jezelf met andere woorden duidelijk dat je wil veranderen. Wees er klaar voor om al je energie in te zetten om dit doel te bereiken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar je zal zoveel voldoening ervaren als je je doel bereikt.

Gebruik kleinere borden

Vaak blijven we eten tot ons bord leeg is. De enige reden is dat er gewoon nog eten op het bord ligt. Dus zelfs al hebben we geen honger meer, toch eten we verder. Het lijkt vanzelfsprekend. Maar als je gewicht wil verliezen, verwijder dan alle enorme borden uit je keuken en koop kleinere. Op die manier zal je alleen maar de geschikte hoeveelheid voeding opdienen en niet meer.

Je kan altijd teruggaan om wat meer te nemen. Maar terug moeten gaan naar de keuken, jezelf nog eens opdienen en een tweede bord eten helpt je om er meer bij na te denken.

Ga winkelen wanneer je geen honger hebt

Als je gaat winkelen met honger, dan zal je waarschijnlijk calorierijke voedingsmiddelen kopen zoals bereide gebakjes, chocolade enzovoort. Het is dus beter dat je net na het eten gaat winkelen. Je voelt je dan nog vol en je hersenen zullen je leiden, niet je maag. Hetzelfde geldt voor de voeding die je in huis hebt. Door te vermijden dat je dit soort voedsel in huis hebt, zal het veel gemakkelijker zijn om de verleiding te weerstaan.

Vrouw die door de supermarkt loopt

Volg geen diëten met te weinig calorieën

Het is uiteraard niet aan te raden om voedingsmiddelen te eten die heel veel calorieën bevatten. Maar het is ook geen goed idee om een dieet te volgen dat laag in calorieën is. Want dat zorgt ervoor dat je honger blijft hebben. Als je je na een maaltijd niet vol voelt, dan is de kans groter dat je later in grote hoeveelheid dingen zal eten met veel calorieën. Eet daarom op een gezonde manier zodat je geen honger meer hebt.

Omgaan met emoties: draagkracht

Mensen gebruiken voeding vaak om hun negatieve emoties te verdringen. Het dient dan als een negatieve en een positieve bekrachtiging. Telkens als je je slecht voelt, ga je terug naar de koelkast of de provisiekast. Op die manier bedaart het negatieve gevoel en je voelt je beter.

Het probleem is dat je je slechts eventjes beter zal voelen. Daarna begin je je schuldig te voelen. Je moet dus leren om met je emoties om te gaan. Koester ze als een deel van jezelf. Probeer om er niet van weg te lopen door ze met een schuldgevoel door te schuiven naar je maag.

Eet zes maaltijden per dag

Het achterliggende idee is dat je vermijdt dat je honger krijgt en dan veel gaat eten om dit te compenseren. Het is vergelijkbaar met het volgen van een calorie-arm dieet. Het is ook niet goed om slechts een paar keer per dag te eten. Want dan ga je tussendoor eten. Het is beter om zes stevige maaltijden te eten. Dan zullen er geen leegtes tussendoor optreden waar je honger krijgt en de verleiding moet trotseren.

Verbied geen enkel voedingsmiddel

Alles wat verboden is, wordt uiteindelijk aantrekkelijk. Het heeft dus geen zin om voedingsmiddelen te bannen uit je dieet. Dat betekent niet dat je alles mag eten wat jij wil en op elk moment. Maar je moet jezelf minstens één keer per week verwennen. Op die manier kan je het uit je hoofd zetten en zal de verleiding verminderen.

Denk rationeel over voeding

De meeste voedingsmiddelen die het meest aangenaam zijn voor het gehemelte en de hersenen, zijn de minst gezonde. Daarom is het een goede strategie om een rationele innerlijke dialoog te voeren over de voeding die je kiest.

Gewicht verliezen door te kiezen voor gezonde dingen in plaats van ongezonde dingen

Als je bijvoorbeeld een hotdog wil eten, dan kan je tegen jezelf zeggen dat dit een ongezond voedingsmiddel is dat gemaakt is met vlees van een slechte kwaliteit, gemengd met suiker. Het enige wat het me kan geven is een tijdelijk aangenaam gevoel. Zou je het dan nog steeds eten?

Naast deze strategieën mag je ook niet vergeten om dagelijks aan lichaamsbeweging te doen. Zorg dat je gehydrateerd blijft, omring jezelf in je sociale omgeving met goede mensen, pak uitdagingen aan met integriteit en zoek oplossingen die werken. Zorg ervoor dat deze technieken een onderdeel worden van je dagelijks leven. Zonder dat je het beseft, zal iets dat aanvankelijk echt moeilijk leek, in de toekomst één van je dagelijkse gewoonten worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.