Vijf uitspraken van de filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel was een belangrijke figuur op het gebied van de filosofie. Vandaag bekijken we vijf van zijn uitspraken.
Vijf uitspraken van de filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Laatste update: 26 november, 2021

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) was een van de belangrijkste filosofen van zijn tijd. In feite behoren zijn werken tot de moeilijkste om te interpreteren voor onderzoekers, aangezien Hegel probeerde zoveel mogelijk onderwerpen te behandelen.

Naast zijn studie liet deze filosoof enkele uitspraken na die de moeite waard zijn om over na te denken. In dit artikel bekijken we er vijf. Misschien herken je er zelfs een paar.

We mogen niet vergeten te vermelden dat Hegel wordt beschouwd als vertegenwoordiger van filosofisch idealisme. Tot zijn meest opmerkelijke werken behoren de wetenschap van de logica, de fenomenologie van de geest, de filosofie van de subjectieve geest, de rechtsfilosofie en de encyclopedie van de filosofische wetenschappen. Nu gaan we vijf uitspraken van Georg Wilhelm Friedrich Hegel bekijken.

Oude boeken

1. Alleen de dapperen maken fouten

“Ik heb de moed om me te vergissen.”

De eerste uitspraak van Hegel heb je waarschijnlijk al meermaals gehoord. In feite is ongelijk hebben helaas nog steeds iets dat door de huidige samenleving wordt afgekeurd. De angst om een fout te maken, om het te verknallen, lijkt ondraaglijk. Hier leer je echter het meest van.

De Algemene Raad voor Psychologie van Spanje (COP) stelt dat ‘angst geen immobiele emotionele toestand is’, maar voedt gevreesde stimuli, anticipatie en zelfkritische gedachten. In feite is het een vicieuze cirkel die negatieve ervaringen en aanhoudend herkauwen veroorzaakt. Maar hoe kun je aan deze neigingen ontsnappen en voorkomen dat je in een oneindige cirkel blijft ronddraaien? Door fouten te durven maken.

2. Rust wint altijd

“Hij die woede overwint, overwint zijn vijanden.”

Deze tweede zin van Hegel stelt je in staat om na te denken over het belang van het leren omgaan met je emoties, vooral die met betrekking tot woede of woede. Deze emoties sporen je aan om te handelen zonder na te denken over de gevolgen. Dit vergroot de kans dat je spijt krijgt van je acties.

Zonder kalmte, zoals Hegel aangeeft, is het moeilijk om vijanden te verslaan, omdat je de controle verliest en dus alle kans op overwinning. Mediteren, mindfulness beoefenen of yoga doen zijn activiteiten die u kunnen helpen uw emotionele management te verbeteren. Natuurlijk kun je ook professionele hulp inroepen.

3. Om ver te komen, heb je passie nodig

“We kunnen absoluut bevestigen dat niets groots in de wereld is bereikt zonder passie.”

In dit derde deel van de zinnen van Georg Wilhelm Friedrich Hegel gaat hij in op het onderwerp passie. Het soort enthousiasme dat je aanspoort om doelen te stellen die je met verve wilt bereiken. Ook al hoor je de woorden ‘je hebt het mis’ of ‘dat brengt je nergens’, passie is als een motor die je aanspoort, ongeacht welke moeilijkheden je onderweg tegenkomt.

Maar is het alleen passie die je nodig hebt? Nee, je hebt ook discipline nodig om projecten, ideeën en ondernemingen uit te voeren. Desalniettemin is passie het antwoord op de vraag die je je misschien meer dan eens stelt. Het waarom doe ik dit?’ vraag. Sterker nog, als je enthousiasme hebt voor wat je doet, zul je er geen probleem mee hebben om eraan te beantwoorden.

4. De moeilijke beslissing

“Echte tragedies in de wereld zijn geen conflicten tussen goed en kwaad. Het zijn conflicten tussen twee rechten.”

De vierde uitspraak van Hegel nodigt uit om na te denken over de besluitvorming. Iedereen kent het verschil tussen goed en kwaad, dus kiezen tussen deze twee opties is niet moeilijk. Welke je ook kiest, je weet wat er kan gebeuren. Maar wat als de beslissing tussen twee rechten is?

Wanneer je kiest tussen twee mogelijke juiste beslissingen, heb je de vreselijke angst om ongelijk te hebben. Inderdaad, aangezien beide opties haalbaar zijn, is uw onzekerheid groter. Bovendien, als het een belangrijke beslissing is, moet je nog moediger zijn. Door alle alternatieven te analyseren, kunt u de juiste keuze maken.

Een waterweg splitst zich in tweeën

5. Als je alles wilt, heb je niets meer

“Hij die alles wil, wil in werkelijkheid niets en krijgt niets”.

Deze laatste van de uitspraken van Georg Wilhelm Friedrich Hegel gaat over hebzucht en het verlangen om alles te willen. Als je altijd alles wilt, definieer je niet echt wat je doel is. Als gevolg hiervan kom je nergens, omdat je niet echt weet wat je wilt.

Misschien moet je jezelf de vraag stellen: ‘wat wil ik?’ Het antwoord geeft je een idee van waar je heen moet, welke beslissingen je moet nemen, waar je je op moet concentreren… Want alles willen is soms synoniem met leegte.

Had je voor vandaag van Hegel gehoord? Herken je een aantal van deze zinnen? Zoals je kunt zien, nodigen ze je allemaal uit om een beetje in jezelf te kijken om na te denken over verschillende aspecten die misschien een beetje verbetering zouden kunnen gebruiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hegel, G. W. F. (2017). Fenomenología del espíritu. Fondo de cultura económica.
  • Hegel, G. W. F., & Larroyo, F. (1917). Enciclopedia de las ciencias filosóficas. Librería General de Victoriano Suárez.
  • Hegel, G. W. F., & Marx, K. (1955). Filosofía del derecho (pp. 7-22). Buenos Aires: Claridad.
  • Hegel, G. W. F., Mondolfo, R., & Mondolfo, R. (1968). Ciencia de la lógica. Buenos Aires: Solar.
  • Martín, F. N. (2014). Lecciones sobre la filosofía del espíritu subjetivo. I. Introducciones de GWF Hegel, trad. de Ñ. de Alberto Ciria y Juan J. Padial. Cuadernos de filosofía, (63), 97-98.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.