Vijf tips om je te helpen beslissen hoe je op een leugen kunt reageren

Liegen schaadt je zelfvertrouwen en wordt een bron van negatieve emoties. We geven je enkele tips om je te helpen omgaan met dit soort situaties.
Vijf tips om je te helpen beslissen hoe je op een leugen kunt reageren
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Al je sociale banden zijn gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen vertelt je of een werknemer zijn werk zal doen, of een vriend loyaal zal zijn, of dat je partner je relatie zal respecteren. Als ze tegen je liegen, verzwakt deze fundamentele pijler, waardoor er verschillende emoties in je ontstaan. In feite is het niet eenvoudig om te beslissen hoe je op een leugen moet reageren. Daarom geven we je in dit artikel enkele handige tips.

Als je ontdekt dat een naaste tegen je liegt, heb je niet altijd genoeg zelfbeheersing om na te denken voordat je handelt. Inderdaad, viscerale en automatische reacties komen in deze gevallen heel vaak voor, vooral als je het als een serieuze leugen beschouwt en je je diep beledigd en verraden voelt.

Als het je eenmaal lukt om afstand te nemen en te kalmeren, moet je bedenken wat je vervolgens moet doen. Dan kunnen de volgende tips nuttig zijn.

1. Analyseer je relatie met de andere persoon

Dit eerste punt is essentieel wanneer je beslist wat je gaat doen. Dat komt omdat er een groot verschil is tussen voorgelogen worden door iemand die je nog maar net hebt ontmoet en een naast familielid. In eerste instantie is het waarschijnlijk een vroeg waarschuwingssignaal voor jou om de relatie niet voort te zetten. Als het een geliefde betreft is de oplossing echter niet zo eenvoudig.

In het laatste geval moet je uitzoeken of het de eerste keer is dat ze tegen je hebben gelogen of dat het een herhalend patroon is. Tegelijkertijd wil je misschien rekening houden met bepaalde andere factoren, zoals de factoren die we hieronder noemen, om te beslissen wat je moet doen.

Vrouw voelt zich beschaamd

2. Beoordeel de ernst van de situatie

Het is waar dat, ongeacht het soort leugen, je vertrouwen altijd wordt geschaad. Iemand die af en toe doet alsof hij iets anders doet omdat hij geen zin heeft om uit te gaan, is echter lang niet zo serieus als een partner die een affaire verbergt.

Jij bent verantwoordelijk voor het bepalen van je grenzen. Die lijnen die, als ze worden gekruist, een point of no return in je relatie vertegenwoordigen. Vraag jezelf daarom af of wat er is gebeurd de grenzen overschrijdt van wat voor jou acceptabel is.

3. Weeg de mogelijke oorzaken af voordat je op een leugen reageert

Het is belangrijk om te bedenken dat een leugen om verschillende redenen kan voorkomen. Soms is iemand oneerlijk omdat hij een ongewenst gevolg wil vermijden of een bepaald voordeel wil behalen. Ze liegen bijvoorbeeld heel goed om hun imago en persoonlijke geschiedenis in het bijzijn van anderen te bewaren.

Dit soort meer egoïstische motivaties zijn anders dan andere die voortkomen uit emotionele of karaktertekortkomingen. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld vreemd vanwege een gebrek aan zelfrespect of de behoefte om de erkenning, bewondering en goedkeuring van anderen te krijgen.

Zo verzinnen ze details over belangrijke aspecten van hun leven, in de hoop dat ze niet ontdekt worden. Bovendien, als hun neiging om te liegen herhaaldelijk is, kan het mogelijk zijn dat ze lijden aan een onderliggende aandoening die professionele interventie vereist.

In beide gevallen rechtvaardigen de onderliggende redenen nooit het bedrog, en mogen ze je ook niet dwingen om te vergeven en in contact te blijven met de persoon die tegen je heeft gelogen. Ze kunnen je echter helpen de situatie beter te begrijpen en te weten hoe je moet reageren.

4. Sta jezelf toe om je emoties te uiten

Zoals we eerder vermeldden, reageren sommige mensen abrupt en oncontroleerbaar op een leugen. Aan de andere kant zijn er mensen die om verschillende redenen niet reageren of hun gevoelens onderdrukken.

Misschien willen ze bijvoorbeeld voorkomen dat de situatie erger wordt of uit angst de ander te verliezen. Als dit klinkt zoals jij, moet je weten dat het zowel noodzakelijk als gezond is om jezelf toe te staan te voelen en uit te drukken wat je voelt.

Boosheid is een natuurlijke en noodzakelijke emotie die je beschermt en je in staat stelt grenzen te stellen. Als iemand je vertrouwen beschaamt, is het normaal dat je boosheid voelt en dat moet je kunnen uiten. Natuurlijk moet je proberen dit op een assertieve en gecontroleerde manier te doen. In feite is je uiteindelijke doel om een verklaring van de ander te krijgen en vervolgens naar oplossingen te zoeken als je dat wilt.

Een vrouw die zich afvraagt hoe ze moet reageren op een leugen van haar partner

5. Neem een beslissing

De laatste stap van het reageren op een leugen is het nemen van een beslissing. Op dit punt is het belangrijk om te onthouden dat je door je acties anderen leert hoe ze je moeten behandelen. Daarom zal het negeren van de situatie en doorgaan alsof er niets is gebeurd, meer dan waarschijnlijk alleen maar meer leugens opleveren in de toekomst.

Daarom moet je met de andere persoon praten, naar hem luisteren en je mening geven. Bepaal vervolgens of je bepaalde grenzen moet stellen of dat je de relatie tussen jullie twee wilt beëindigen. Het zal grotendeels afhangen van wat er is gebeurd met betrekking tot de bovenstaande tips.

Uiteindelijk heeft elke situatie zijn eigen kenmerken waar je rekening mee moet houden voordat je reageert. Probeer in ieder geval zelfbeheersing te ontwikkelen om niet te handelen op een manier waar je later spijt van kunt krijgen.

Onthoud echter ook dat je het recht hebt om jezelf zowel te voelen als te uiten. Inderdaad, als er tegen je is gelogen, moet je vertrouwen worden hersteld, anders werkt je relatie niet meer.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Maureira, F. (2016). La mentira y las narraciones que nos hacemos de nosotros mismos y de los demás. Ludus Vitalis18(33), 195-202.
  • DePaulo, B. (2015). Cómo y Porqué Mentimos. Babelcube Inc..

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.