Vijf tips om je partner te helpen verdriet te overwinnen

Om je partner te helpen bij het overwinnen van verdriet, moet je eerst proberen hem en zijn ervaring te begrijpen. Lees er hier meer over.
Vijf tips om je partner te helpen verdriet te overwinnen

Laatste update: 04 januari, 2022

Iemand helpen zijn verdriet te overwinnen is nooit gemakkelijk, maar het is altijd de moeite waard om het te proberen, want ook al lijkt het op dat moment niet zo, je kunt echt helpen. Misschien heeft je partner er last van en wil je weten hoe je hem kunt helpen. In dit artikel vertellen we je hoe je dat doet. Maar eerst willen we heel kort uitleggen wat rouw is en hoe het zich kan manifesteren.

Verdriet of rouw is de emotionele en natuurlijke reactie op het verlies van een belangrijk persoon, dier of object. Het is een gedrag in de vorm van lijden en een aandoening als gevolg van het verbreken van een emotionele band. Deze reactie omvat psychologische, fysieke en sociale componenten met een intensiteit en duur die evenredig zijn aan de betekenis van het verlies (Dávalos et al., 2008).

Verdriet kan zich manifesteren door fysieke sensaties, gedachten, emoties en gedragingen die de persoon in staat stellen de pijn en het verdriet die ze ervaren te verwerken of uit te drukken.

  • Tot de lichamelijke gewaarwordingen behoren symptomen als een leegte in de maag, druk op de borst en keel, overgevoeligheid voor geluid, depersonalisatie, kortademigheid, spierzwakte, gebrek aan energie en een droge mond (Worden, 2004).
  • Emoties zijn de hoofdrolspelers van alle rouw, zoals je misschien hebt gemerkt bij je partner. Onder hen zijn depressie, woede, angst, eenzaamheid, opluchting, nostalgie, jaloezie en hulpeloosheid (Muñiz, 2010). Gevoelens van schuld of hopeloosheid worden ook ervaren in het aangezicht van verlies.
  • Ook tijdens rouw spelen gedachten een centrale rol. In feite kunnen ze de intensiteit van de emoties verhogen. Voorbeelden hiervan zijn obsessieve gedachten over de gebeurtenis, nachtmerries en een actieve zoektocht naar strategieën om te voorkomen dat we denken aan wat er is gebeurd (Casado et al., 2001).
  • Ten slotte zijn op gedragsniveau de manifestaties van zuchten, huilen, slaap- of eetstoornissen, hyper- of hypoactiviteit, sociaal isolement en afgeleid gedrag (Worden, 2004).
Vrouw met angst

Vijf tips om je partner te helpen verdriet te overwinnen

Om je partner te helpen bij het overwinnen van verdriet, moet je eerst proberen te begrijpen wat ze doormaken door jezelf in hun plaats te stellen. Met andere woorden, je moet met hen meeleven. Empathie zal je helpen contact te maken met wat ze voelen en hun pijn oprecht te benaderen.

1. Help hen hun verlies te accepteren

Gevoelens van onwerkelijkheid bij rouw of verlies komen heel vaak voor. In veel gevallen kiest de patiënt namelijk voor ontkenning. Sterker nog, ze gaan door alsof het verlies niet heeft plaatsgevonden. Dit is slechts een mentale strategie om het feit geleidelijk te verwerken, in een poging de emotionele klap te verzachten die totale en onmiddellijke acceptatie met zich mee zou brengen.

Het is niet aan te raden om met de schijn mee te gaan. Je moet ze echter ook niet met de realiteit confronteren. Geef ze de ruimte.

Als je partner desondanks de feiten blijft ontkennen, raadpleeg dan een professional. Probeer ze niet in je eentje de realiteit onder ogen te zien, want dit kan hen niet alleen enorme pijn bezorgen, maar het kan ze ook van je wegduwen en dan zou je ze helemaal niet kunnen helpen.

2. Zorg dat je er bent

Er voor je partner zijn, zal hen ook helpen hun verdriet te overwinnen. Het simpele feit dat ze weten dat ze het niet alleen doorstaan, zal hen enorm helpen.

Zorg ervoor dat je op elk moment voor hen beschikbaar bent voor het geval ze willen praten. Een knuffel en een “ik ben er voor je” kunnen op deze momenten een enorm verschil maken.

3. Help ze hun emoties te doorstaan

Om je partner te helpen bij het overwinnen van verdriet, is het belangrijk dat je niet in de verleiding komt om hun emoties ongeldig te maken. Een stuk papier betekent bijvoorbeeld misschien niets voor jou, maar het kan veel voor hen betekenen.

Of één wegwerpopmerking die je maakt, lijkt misschien gek voor je, maar het kan je partner echt pijn doen. Het is belangrijk dat ze erkennen dat ze het recht hebben om zich zo te voelen.

Aan de andere kant, als je ze hun emoties laat uiten, wil dat nog niet zeggen dat je ze dingen moet laten breken of zichzelf of anderen pijn moet laten doen. Gevoelens zijn één ding, gedrag een ander. Het accepteren van hun emoties en hun pijn betekent niet dat je ze destructief moet accepteren of toestaan.

4. Zorg goed voor je partner

Te midden van de pijn van verdriet is het normaal dat mensen stoppen met voor zichzelf te zorgen. Daarom is het essentieel dat je je partner kunt ondersteunen, zodat het genezingsproces kan vorderen en ze hun autonomie volledig kunnen herwinnen.

Zoals je weet, heb je de neiging om bepaalde zelfzorggewoonten los te laten als je je gekwetst voelt. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met naar de kapper te gaan, minder regelmatig scheren en nee zeggen tegen veel plannen.

Het kunnen de soorten zijn die op dat moment niet belangrijk voor je lijken, maar die uiteindelijk zowel plezierig als onvergetelijk kunnen zijn. Degenen die je uit je comfortzone halen en je er op de een of andere manier aan herinneren dat je nog leeft. In die zin kun je een heel nuttige rol spelen voor je partner.

Vrouw troost haar partner

5. Laat ze rouwen

Om hun verdriet te boven te komen, is het noodzakelijk dat je partner er doorheen leeft. Dat komt omdat ze niet kunnen overwinnen wat ze niet hebben meegemaakt. Sta je partner daarom toe om de pijn te voelen en door de verschillende stadia van rouw te gaan. Probeer ze niet te pushen of onder druk te zetten, probeer gewoon bij hen te zijn en hen emotioneel te ondersteunen.

Rouw is een normaal proces. Het kan echter soms pathologisch worden (Engelse link). Als dit gebeurt, moet uw partner hulp zoeken bij een deskundige.

Het verwerken van verdriet kost tijd en de bereidheid om verder te gaan. In dit proces is het enorm belangrijk om er voor je partner te zijn. Inderdaad, je sociale steun geven zal altijd helpen. Uiteindelijk is de strijd tegen verdriet een moeilijke die altijd draaglijker wordt gemaakt door in het gezelschap te zijn van dierbaren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Casado, E., Venegas, M., Páez, D., & Fernández, I. (2001). Factores Psicosociales en la separación de pareja. Akademos3(2), 7-35.
  • Dávalos, E. G. M., García, S., Gómez, A. T., Castillo, L., Suárez, S. S., & Silva, B. M. (2008). El proceso del duelo. Un mecanismo humano para el manejo de las pérdidas emocionales. Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas13(1), 28-31
  • Worden, J. W., Aparicio, Á., & Barberán, G. S. (2013). El tratamiento del duelo: asesoramiento psicológico y terapia. Barcelona: Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.