Vijf slechte gewoonten die je dag kunnen verpesten

Er zijn veel subtiele en onbewuste manieren waarmee je vaak je dag verpest. In dit artikel onderzoeken we vijf van de meestvoorkomende.
Vijf slechte gewoonten die je dag kunnen verpesten
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Je leven bestaat uit dagen. Daarom is het een goed idee om er het beste van je dagen te maken en in elk ervan een moment van plezier te vinden. Laat slechte gewoonten ze niet bederven.

Gewoonten zijn niet alleen gedragingen die verband houden met wat je doet, ze verwijzen ook naar je cognitieve gedrag. Die mentale routes activeer en volg je keer op keer, dag na dag. In feite is het net zo belangrijk om je gedragsroutines te detecteren die je dag beperken, als om je bewust te zijn van je cognitieve gewoonten die het ook conditioneren.

We hebben allemaal een veelheid aan giftige gewoonten en routines. Door bepaalde stimuli te beheersen en de manier waarop je je taken organiseert te veranderen, kun je ze echter minimaliseren. In dit artikel gaan we vijf van de meestvoorkomende gewoonten identificeren die de neiging hebben om je dag te verpesten en je vertellen hoe je ze kunt veranderen.

Uitstel

Het is natuurlijk prima om elke dag vroeg op te staan om op tijd op je werk te zijn of om door te gaan met je studieroutine. Als je echter denkt dat je de dag goed kunt beginnen door je wekker te zetten en vroeg op te staan, heb je het mis.

De zinsnede “Ik zal het doen als ik opsta in de ochtend” is de belangrijkste oorzaak van de ochtend stress. Inderdaad, ‘s morgens vroeg kan een moeilijke tijd zijn, omdat je reflexen misschien een beetje traag zijn en je de neiging hebt om een bepaalde vindingrijkheid te missen. Daarom zou je kunnen proberen een verandering aan te brengen.

In feite is de beste manier om te organiseren wat er in de ochtend gebeurt, de avond ervoor wat voorbereiding te doen. Natuurlijk weten we dat je aan het eind van de dag waarschijnlijk uitgeput bent. Als het je desondanks lukt om een paar dingen te doen die niet al te veel moeite kosten, bespaar je ‘s ochtends zowel tijd als gemoedsrust.

Klok begraven in het zand

Bedenk bijvoorbeeld wat je mee moet nemen naar je werk en organiseer je handtas of aktetas. Als je een diner moet bereiden, maak dan van de gelegenheid gebruik om je lunch voor de volgende dag te bereiden als je eenmaal in de keuken staat.

Neem een ontspannende douche en maak je kleren voor de volgende dag klaar, zodat je ze kunt zien. Op deze manier zullen je hersenen, wanneer je wakker wordt, gevoelens van kalmte en rust verwerken, en zul je je onbewust minder gestrest en afgeleid voelen.

Voortdurend nadenken over wat je moet doen

Er is geen slechtere manier om iets te doen dan met verlies van focus. Sterker nog, als je je concentratieverlies excuseert en denkt dat het gerechtvaardigd is om op dat moment niet op te letten, zal de taak mislopen en moet je hem mogelijk opnieuw doen.

Dit kost tijd die je voor andere dingen had kunnen gebruiken. Wees daarom eerlijk tegen jezelf en reguleer zelf je emoties. Sta niet toe dat ze je opsluiten.

Gebruik je wil en mentale kracht om je concentratie te vergroten. Je bespaart veel tijd en gemoedsrust.

Je hoeft de meest afleidende gedachten niet meteen aan te pakken. Laat ze met rust en plan een bepaalde tijd van de dag of week waarop je niets doet, in het bijzonder om ze te herzien of op te lossen als ze dat nodig hebben.

Jezelf omringen met afleidende prikkels

Jezelf onttrekken aan afleidende prikkels betekent niet dat je je mobiele telefoon uit het raam gooit of je computer uitzet. Je moet echter proberen prikkels onder controle te houden, zodat ze je dagelijkse routine niet verstoren.

Als je op een computer werkt en een nieuwspagina opent of verbinding maakt met sociale media, is de tijd die je eraan verspilt niet alleen beperkt tot de tijd dat je naar het scherm kijkt. In feite is het het cognitieve spoor dat het in je geest achterlaat.

Inderdaad, je zult meestal minstens een paar minuten nadenken over wat je net hebt gezien. Dus als je op een computer werkt, open dan alleen de app die direct verband houdt met wat je moet doen.

Man op een mobiel, een gewoonte die je dag kan verpesten

Als je denkt dat je de wilskracht niet hebt om dit te doen, zijn er programma’s die bepaalde pagina’s een paar uur kunnen deactiveren.

Als je persoonlijke gesprekken moet voeren, voer ze dan snel uit en wees ‘to the point’. Het is tenslotte één ding om je partner te bellen en met hem of haar te overleggen over het kopen van een vliegticket voor een aanstaande reis. Het is echter heel iets anders om te beginnen met bespreken hoe het weer zal zijn en welke uitstapjes je gaat maken als je daar bent.

Geen moment van de dag toewijzen om te rusten en los te koppelen

Als je je lunchpauze gebruikt om e-mails te verzenden, met je baas te praten of vacatures te bekijken, sta je je geest geen seconde toe de verbinding te verbreken. Je zou het inderdaad net zo goed ‘een stressverlengende pauze’ kunnen noemen.

Je lunch moet een aangename ervaring zijn. Bovendien, als je je vrije tijd besteedt aan een beetje rust of zelfs een snel dutje, denk dan geen moment dat het tijdverspilling is. Sterker nog, het geeft je juist meer tijd. Want een goede pauze, wanneer je je loskoppelt van de wereld, geeft je gemoedsrust en verbetert ook je werkproductiviteit.

Niet zelfversterkend

Hart dat een bos bloemen geeft aan een brein

Tijd verspillen is niet handig. Evenmin handig is het jezelf voortdurend straffen omdat je gelooft dat je er meer gebruik van zou kunnen maken.

Als je echter al het bovenstaande doet, zullen je dagen beetje bij beetje productiever en bevredigender worden. In feite zullen deze acties dienen als zelfmotivatie en je de stimulans geven om door te gaan met verbeteren. Bovendien zul je jezelf niet psychologisch veroordelen en saboteren omdat je denkt dat je je maximale prestatieniveau niet hebt bereikt.

Je laten meeslepen door luiheid is net zo negatief als jezelf voortdurend veroordelen omdat je denkt dat het niet goed met je gaat.

Slechte gewoonten nemen langzaam deel aan je dagelijkse routine totdat ze uiteindelijk automatismes worden. Een manier om dit te voorkomen, is door al die tijd die je in het verleden hebt verspild uit te bannen en kalmer en vaardiger te doen wat je moet doen. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders

Fulltime moeders ervaren dit wellicht als een zeer bevredigende baan. Dat betekent echter niet dat je andere delen van je leven zou moeten verwaarl...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.