Vijf interessante manieren om je geheugen te verbeteren

Vijf interessante manieren om je geheugen te verbeteren

Laatste update: 04 januari, 2017

Het geheugen is ontzettend interessant. De mechanismen die herinneringen opwekken of die ervoor zorgen dat we dingen onthouden of leren zijn onvoorspelbaar en soms onverklaarbaar. Vergeetachtigheid kan problemen creëren en sommigen van ons nemen extreme maatregelen om de menselijke geneigdheid om te vergeten te slim af te zijn.

Heb je ooit weleens je wekker ingesteld om jezelf eraan te herinneren dat je iets moet doen of heb je weleens briefjes opgehangen zodat je iets niet vergeet? We maken van vele mechanismen gebruik om dingen te herinneren en te onthouden, zelfs al lijken deze niets te maken te hebben met hetgeen we ons werkelijk willen herinneren.

Vreemd genoeg kunnen kleine gebaren ontzettend behulpzaam zijn bij het stimuleren en verbeteren van het geheugen.

Een kort dutje doen

Onderzoek wijst uit dat het doen van een snel dutje ontzettend effectief kan zijn om het geheugen te stimuleren. Uit een onderzoek waarin de deelnemers vlak voor een geheugentest een dutje deden van 45-60 minuten bleek dat het dutje had gezorgd voor grote verbetering in hun prestaties.

Dutje Doen

Veel studies tonen aan dat slaap een belangrijke rol speelt voor het geheugen. Gedurende de slaap worden herinneringen geconsolideerd en de hersenen ‘gereinigd’. Onderzoekers ontdekten ook dat als direct na het leren van iets een dutje gedaan wordt, dit invloed heeft op het geheugen.

Je ogen heen en weer bewegen

Je ogen heen en weer bewegen wanneer je iets wilt onthouden zal helpen om je geheugen te stimuleren. Hoewel de redenen hiervoor niet helemaal duidelijk zijn, stellen onderzoekers dat horizontale oogbewegingen de twee hersenhelften helpen activeren en verbinden.

In een onderzoek ontdekten onderzoekers dat de deelnemers die hun ogen elke ochtend gedurende 30 seconden heen en weer bewogen hun taken met gemiddeld 10% beter uitvoerden. Ze ontdekten ook dat deze bilaterale oogbewegingen zorgden voor een afname van 15% wat betreft onjuiste herinneringen tijdens geheugenopdrachten.

Je vuisten ballen

Het ballen van je vuisten kan je helpen om meer controle over je geheugen te krijgen. Een onderzoek toonde aan dat mensen die voordat ze iets leerden de vuist aan hun dominante kant balden en vervolgens de andere vuist balden terwijl ze het geleerde probeerden te herinneren, dingen effectiever konden onthouden.

Hoewel de verklaring hiervoor niet geheel duidelijk is, stellen de onderzoekers dat de handeling van het ballen van de vuist zorgt voor activatie van de hersengebieden die betrekking hebben op onthouden en herinneren.

Kauwgom kauwen

Kauwgom Kauwen

Kauwgom kauwen is een trucje dat je geheugen een belangrijke opkikker kan geven. In een onderzoek werd ontdekt dat de deelnemers die gedurende een geheugen- en aandachtstest op kauwgom kauwden bijna 25% hoger scoorden dan de mensen die dit niet deden.

Hoewel de reden hiervoor onduidelijk is, speculeren sommige onderzoekers dat het kauwen van kauwgom het zuurstofgehalte in de hippocampus kan verhogen. Dit is een hersengebied dat geassocieerd wordt met geheugen en aandacht.

Bovendien bleek uit weer een andere studie dat de deelnemers die vlak voor een test kauwgom kauwden 25 tot 50% meer onthielden dan degenen die dit niet deden.

Hoewel onderzoekers dit niet precies kunnen verklaren, stellen ze dat het kauwen van kauwgom de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt, wat de mentale prestatie verbetert.

Naar muziek luisteren

Muziek Luisteren

Onderzoek toont aan dat bepaalde soorten muziek ontzettend behulpzaam zijn bij het oproepen van herinneringen. De informatie die je leert terwijl je naar een liedje luistert, kan vaak al worden herinnerd door alleen maar aan het liedje zelf te denken of door het in je hoofd ‘af te spelen’.

Professor en onderzoeker Antonio Matas Terron van de Universiteit van Malaga stelt dat het luisteren naar muziek de schoolprestatie verbetert, hoewel dit afhankelijk is van het ritme, de stijl en het volume van de muziek. Volgens Matas Terron verandert het muzikale ritme ons besef van tijd.

Wel is het belangrijk dat we hiervoor niet gebruik maken van muziek met tekst, wat juist een averechts effect kan hebben op het aandachtsvermogen. Ook zou de muziek alleen voor perioden van twintig minuten moeten worden afgespeeld, omdat als de muziek te lang aanhoudt, de aandacht weer afneemt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.