Vijf betekenisvolle citaten van Wislawa Szymborska

Vijf betekenisvolle citaten van Wislawa Szymborska

Laatste update: 19 maart, 2019

Wat is er zo interessant aan de citaten van Wislawa Szymborska? De wijze waarop zij haar manier van denken en haar kijk op de wereld overbrengt, is scherpzinnig. Zij is ongetwijfeld één van de beste stemmen in de hedendaagse poëzie.

Wislawa Szymborska schreef vaak over dingen die altijd in onze gedachten moeten zijn maar die we vaak vergeten. Deze Poolse dichteres bezat de gave van een echt indrukwekkende gevoeligheid. Het stelde haar in staat om de gewone wereld op een heel bijzondere manier te zien en te beschrijven.

De citaten van Wislawa Szymborska zijn eenvoudig en authentiek. Zij werd geboren in een arm gezin. Dat was de reden dat zij altijd financiële problemen had. Het heeft haar echter niet tegengehouden om één van de beste dichters te worden.

“Niets is een geschenk, alles is geleend. Tot mijn oren verdrink ik in de schulden. Ik zal gedwongen worden om met mezelf voor mezelf te betalen, om mijn leven te geven voor mijn leven.”

-Wislawa Szymborska-

Citaten van Wislawa Szymborska

1. Het is een wrede wereld

Hoe vaak hebben we deze zin gehoord? Waarschijnlijk heb zelfs jij het een paar keren gezegd. Het is één van die cliché zinnen die zich verspreid hebben en de verklaring werden voor de negatieve dingen die gebeuren.

Eén van de citaten van Wislawa Szymborska gaat hierover:

“De wereld is wreed maar hij verdient ook meer mededogende beoordelingen.”

Wat zo prachtig is aan dit citaat, is dat het verwijst naar de tegenstrijdigheid tussen de zin zelf en zijn verborgen wreedheid.

Het is een wrede wereld

2. Citaat van Wislawa Szymborska over de tijd

Dit is nog een andere uitspraak van Wislawa Szymborska:

“Elk begin is tenslotte slechts een vervolg en het boek der gebeurtenissen ligt altijd halverwege open.”

In dit citaat stelt zij dat de tijd geen begin en geen einde heeft. Wanneer je met iets begint, ga je gewoon verder met een werkelijkheid te beleven die al bestaat. Alles dat geboren wordt, heeft al een verleden. Niets eindigt dus ook. Elke gebeurtenis en elk feit maakt deel uit van een tijdlijn die het voorafgaat en het opvolgt.

3. De toekomst behoort tot het verleden

Dit is nog een andere van haar bedenkingen over de tijd:

“Wanneer ik het woord Toekomst uitspreek, behoort de eerste lettergreep al tot het verleden.”

Met dit citaat herinnert ze ons dat elk moment uniek is en niet terugkomt. De tijd gaat voorbij. Niets is hetzelfde als voorheen. De tijd keert niet terug. Wat was, zal nooit opnieuw zijn.

4. Echte liefde

Wislawa Szymborska heeft dit citaat gewijd aan de mensen die zeggen dat echte liefde niet bestaat:

“Laat de mensen die nooit echte liefde vinden, maar zeggen dat zoiets niet bestaat. Hun overtuiging zal het hen gemakkelijker maken om te leven en te sterven.”

Zij stelt de mensen dus in vraag die niet in de liefde geloven. Aangezien zij geloven dat de liefde nergens bestaat, bestaat het dan ook niet. Het zal ook nooit hun verantwoordelijkheid zijn om ervoor te zorgen dat het gebeurt.

Echte liefde

5. Poëzie en meer poëzie

Wislawa Szymborska maakte van poëzie haar levensstijl. Bovendien was zij geen afstandelijke schrijver. Zij communiceerde daarentegen altijd met haar lezers en luisterde naar hun vragen en gedachten. Ze begreep dat een dichter zijn zoveel meer was dan alleen maar met wat rijmpjes op de proppen te komen.

“Ik verkies de absurditeit van het schrijven van gedichten boven de absurditeit van het niet schrijven van gedichten.”

In 1996 hebben veel mensen feest gevierd toen ze de Nobelprijs Literatuur won. En nog veel meer mensen huilden toen ze in 2012 stierf. De wereld verloor toen immers een heel getalenteerde en diepgaande dichteres.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Szymborska, W., Poniatowska, E., & Beltrán, G. (2008). Poesía no completa (No. 821.162. 1). Fondo de Cultura Económica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.