Adem en wees niet bang, oprechte liefde blijft duren

Adem en wees niet bang, oprechte liefde blijft duren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Oprechte liefde ontstaat wanneer gelijkgezinde geesten elkaar ontmoeten. Het wordt verzekerd wanneer twee volwassen en bewuste geesten zich in wederzijds respect verenigen. In vrijheid houden ze van elkaar. Ze beslissen om de reis samen te maken. Blijf daarom je vertrouwen behouden en wees niet bang. Zaai geen twijfel en onzekerheid in je hart. Authentieke liefde zal blijven duren. Iets wat mooi is, zorgt voor zichzelf en veroorzaakt geen pijn.

We weten dat tegenwoordig veel mensen niet meer in de liefde geloven. Ze hebben het geprobeerd en hun enige ervaring was grote ontgoocheling. Mensen hebben zelfs nog minder vertrouwen in het woord ‘duurzaamheid’.

Hoe kunnen we het bereiken? Want we leven in een tijd waar alles al achterhaald is. Alles heeft een houdbaarheidsdatum. Tegelijkertijd zien we in de filosofie trends verschijnen als die van Zygmunt Bauman, vader van de vloeibare moderniteit. Een andere filosofische stroming is die van de altijd uitdagende Slavoj Žižek. Zijn ideeën over sociale ontgoocheling zijn hard. Hij schildert een realiteit af waarin niets blijft duren. En wat toch blijft, is niet erg positief.

“Liefde is niet naar elkaar kijken. Het is samen in dezelfde richting kijken.”

-Antoine de Saint Exupéry-

Vandaag de dag voelen de meeste mensen zich sociaal ontevreden. Het leven is een en al verandering. Hoe kunnen we er in deze omgeving vertrouwen in hebben dat duurzame dimensies nog steeds bestaan? Hoe kunnen we geloven in stabiele gevoelens, in eeuwige liefde, in relaties waarin mensen nooit opgeven?

Francis Bacon zei dat mensen bereid zijn te geloven wat ze graag als waarheid zouden zien. Om iets oprecht zoals een gelukkige, bevredigende en duurzame relatie op te bouwen, is het niet genoeg om alleen te vertrouwen in de liefde. We moeten er ook in geloven. We moeten onze tijd, inspanning en genegenheid investeren in die speciale persoon die we graag zien. Wat we graag zien, waar we om geven en waar we voor zorgen, heeft de meeste kans om te blijven duren.

Vrouw en man die elkaar liefdevol omhelzen als voorbeeld van oprechte liefde

Oprechte liefde overwint crisismomenten en overstijgt de neurowetenschap

Liefde in tijden van crisis is niet gemakkelijk. Dat geldt ook in perioden van economische problemen. Want mensen hebben dan de middelen of de bronnen niet om onafhankelijk te zijn. Ze kunnen geen stabiele basis creëren waarop ze een relatie met redelijke toekomstverwachtingen kunnen bouwen. Voor werklozen die zich in een crisisperiode bevinden, is het ook moeilijk. Want werkloosheid kan een fase van onzekerheid en angst zijn. Het heeft een impact op de eigenwaarde van een persoon. Zijn levensplannen staan rechtstreeks onder druk. Daardoor raakt hun persoonlijke ontwikkeling op een negatieve manier aangetast. Al deze dingen hebben een impact op een liefdesrelatie.

Oprechte liefde weet hoe je vaardig op een dun touw moet lopen. We weten dat het leven niet gemakkelijk is. Maar waardevolle en hardnekkige liefde weet hoe ze het evenwicht moet behouden wanneer ze met ontbering geconfronteerd wordt. Ze geeft niet op en loopt niet weg tijdens externe en vooral tijdens interne crisismomenten. Echte liefde blijft zelfs vechten op die momenten wanneer je aan jezelf twijfelt. Je verliest hoop, je zelfvertrouwen en je overtuigingen wankelen, maar je zet door.

Een goede partner, een bewuste minnaar, een uitzonderlijk persoon… Dit zijn de personen die weten hoe ze onze kern kunnen zijn. Ze zijn onze Noordster, de schitterendste ster in de nachtelijke hemel. Het is die ster die ons naar huis leidt.

De meesten onder ons geven toe dat de neurowetenschappelijke verklaring voor de liefde hen niet interesseert. Want volgens de wetenschap is liefde gewoon het resultaat van drie ingrediënten: dopamine, oxytocine en norepinefrine. Het kan ons niet schelen. Want de neurobiologische werkelijkheid doet niets af aan de magie van de liefde. We weten wat houden van is en hoe we dat moeten doen.

Donderwolken waarin een man en een vrouw te zien zijn die elkaar kussen als voorbeeld van oprechte liefde

Oprechte liefde: een onverwacht geluk dat we moeten koesteren

Stephen Hawking heeft ook gezegd dat de liefde veel ingewikkelder is dan scheikunde. Hij zei dat we soms te veel naar de hemel staren en de belangrijkste dingen op aarde vergeten. Wat ook de reden is, we verwaarlozen de liefde, zelfs wanneer we weten dat onze gevoelens echt zijn en dat we met de juiste persoon samen zijn. We gedragen ons op die manier omwille van complexe, afwisselende en soms onbegrijpelijke redenen.

“Liefde gaat niet alleen over verlangen, maar vooral over begrijpen”

-Francoise Sagan-

Liefde is ongetwijfeld vreemd. Maar zoals Haruki Murakami in zijn boek Blind Willow, Sleeping Willow, zegt : de liefde komt slechts nu en dan langs. Iemand vinden die onze gemoedsstemming precies begrijpt en met wie we op een perfecte manier kunnen communiceren… Dat is een onverwacht geluk dat niet iedereen zal ervaren.

Als we die prachtige kans krijgen, waarom maken we er dan niet het beste van? Waarom zetten we onze voeten dan niet stevig op de grond, concentreren we op ons hart en verheffen we onze geest naar een niveau waar volwassenheid en verantwoordelijkheid heersen?

Het is het zeker waard. De persoon die ons zag terwijl we voor iedereen onzichtbaar waren, verdient alles. De persoon die bij jou wil zijn zonder je nodig te hebben, zal voor je zorgen op een manier die jij verdient. De vlam zal langzaam branden, geduldig maar levendig. Zo zullen tijd en geluk de kans krijgen om een langdurige liefde te smeden.

Man en een vrouw die elkaar omhelzen als voorbeeld van oprechte liefde

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.