Vier soorten emotionele vampieren
Een van de belangrijkste factoren die gezonde persoonlijke ontwikkeling bevordert, is onze omgeving: mensen die op een positieve manier bijdragen en goede waarden aan ons leven toevoegen. Helaas hebben niet alle mensen om ons heen een positieve invloed op ons en er zijn meestal een paar emotionele vampieren die zich tussen hen bevinden.
Je wil samenzijn met vrienden die ervoor zorgen dat je je goed voelt, omdat er geen conflict is en omdat je geen moeite hoeft te doen. Maar het is onvermijdelijk, op een bepaald moment in ons leven kom je altijd wel iemand tegen die je op emotioneel gebied wil verzwakken.
Er zijn veel redenen waarom emotionele vampieren ervoor zorgen dat we ons zo slecht voelen. Hieronder zullen we kort de vier soorten emotionele vampieren en hun kenmerken bespreken. Op die manier zul je in staat zijn om ze te herkennen en kun je afstand van ze nemen, zodat je kunt blijven groeien.
“Ik heb liever een paar goede vrienden om me heen dan één slechte, maar ze moeten weten wanneer ze moeten komen en gaan.”
-Friedrich Nietzsche-
Hoe is een relatie met een emotionele vampier?
Er zijn twee dingen die een emotionele vampier nodig heeft om te krijgen wat hij wil. Het eerste is tijd: om dichtbij iemand te kunnen komen met wie ze een band willen ontwikkelen, moeten emotionele vampieren consequent zijn en hun vertrouwen winnen.
Pas als het ze is gelukt om hun sympathie te winnen, brengen ze het tweede in de praktijk: nabijheid. Ze beginnen misbruik te maken van de gevoeligheid van de ander en het te gebruiken voor hun eigen voordeel.
Je kunt niet van het leven genieten als je vertrouwen misbruikt wordt door een emotionele vampier. Het kan een vriend zijn, een familielid of zelfs je partner. Hoe meer vertrouwen en intimiteit je deelt met een emotionele vampier, hoe moeilijker het is om afstand van ze te nemen en de negatieve effecten te bestrijden die als resultaat op kunnen treden.
1. De negatieve persoonlijkheid
De vampier met de negatieve persoonlijkheid zorgt ervoor dat je je minderwaardig voelt. Ze presenteren alles dat met jou te maken heeft op een negatieve manier, wijzen je altijd op je fouten en tekortkomingen. Een kenmerkende uitdrukking die ze veel gebruiken is “je kunt het niet zo goed”. Ze zijn het ook niet eens met je persoonlijke mening, zelfs als ze weten dat ze het mis hebben.
Het grote nadeel is dat als je twijfelt aan de manier waarop ze zich gedragen, ze hun gedrag goedpraten door te zeggen dat ze gewoon het beste voor je willen. Nadat je tijd met ze heb doorgebracht, zul je merken dat ze zich alleen maar door middel van kritiek uit kunnen drukken.
2. Het slachtoffer
Het slachtoffer is een emotionele vampier die nooit stopt met klagen over ieder klein negatief iets dat ze ervaren. Hun woordenschat is gebaseerd op constante, ongerechtvaardigde klachten en angsten. Zelfs als dingen goed gaan, hebben ze altijd iets negatiefs te zeggen. Ze creëren hun eigen redenen om te klagen en het slachtoffer uit te hangen.
Ze zijn niet in staat om op een gezonde manier emotionele steun te bieden, omdat ze altijd hun eigen leven voorop stellen en hun eigen problemen belangrijker vinden dan die van jou. Ze nemen niet de tijd om naar je te luisteren en zich op jou te richten en ze zullen nooit onvoorwaardelijke hulp aanbieden als je het nodig hebt.
3. De non-empathische persoonlijkheid
Een ander soort emotionele vampier is de non-empathische persoonlijkheid. Empathie is een belangrijk onderdeel van interpersoonlijke intelligentie, een term die gecreëerd is door Howard Gardner en die refereert naar de cognitieve vaardigheid om de emotionele wereld van een andere persoon te begrijpen.
In hun relaties laten emotionele vampieren door middel van egoïsme zien dat ze niet over empathie beschikken. Ze denken niet na over wat ze hun vrienden aandoen. Op geen enkel moment proberen ze zichzelf in de schoenen van een ander te plaatsen.
4. De melancholische en gewelddadige persoonlijkheid
Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn de acties en gebaren van emotionele vampieren gebaseerd op het zien van het glas als half leeg in plaats van half vol. Ze kunnen iets negatiefs zien in iedere situatie en ze zijn altijd bang om nieuwe alternatieven te accepteren. Ze zijn moeilijk te overtuigen en hun levensmotto is “het is het niet waard”.
De term ‘vampier’ maakt dit heel duidelijk. Het is niet moeilijk gevoelig te zijn voor anderen, maar omdat ze geen empathie hebben, zullen ze zich altijd agressief gedragen zonder reden. Hun emotionele gemoedstoestand is iedere dag gebaseerd op boosheid, woede en arrogantie.