Vier manieren om een connectie te maken met mensen

Vier manieren om een connectie te maken met mensen

Laatste update: 17 maart, 2017

Iedere relatie begint met een connectie. Dit is hoe vriendschappen beginnen en liefde opbloeit. Weten hoe je met anderen een connectie kunt maken, helpt ons betere vrienden te zijn, of betere minnaars, partners en werkgevers. Het helpt ons ook om meer indruk te maken in het leven van anderen en verrijkt ons eigen leven.

Het maken van connecties met anderen helpt ons te groeien in onze carrière, omdat we hierdoor anderen kunnen bereiken, of het nu gaat om het sluiten van een deal, het motiveren van onze collega’s of op effectievere wijze communiceren.

In principe is het makkelijk om een connectie te maken met mensen die niet veel verschillen van ons. Als we dezelfde interesses en persoonlijkheid hebben, is het makkelijk om een connectie te maken, maar om datzelfde te doen met mensen die heel verschillend zijn van ons, is lastiger.

We moeten er niet naar streven om alleen maar relaties te hebben waarbij de verbinding makkelijk is. We moeten zelfs vaak communiceren met mensen waar we maar moeilijk een connectie mee kunnen maken, maar het is belangrijk om het toch te doen. Een succesvolle relatie met je collega, je werkgever, je cliënt, je kind, je leerling, je buren en zelfs je partner is hiervan afhankelijk.

Hoe maak je een connectie met iedereen die je ontmoet?

Goed zijn in het maken van verbintenissen zal ervoor zorgen dat je relaties op de juiste manier beginnen. Het zal problemen oplossen, bijdragen aan oplossingen en je persoonlijke en professionele leven makkelijker maken met meer kans van slagen. Hieronder zijn een paar goede manieren om te beginnen.

Let goed op

Iets zo simpel als aandachtig luisteren naar een ander en goed opletten kan de sleutel zijn om een connectie te maken vanaf het begin en die verbinding later vast blijven houden. Actief luisteren naar iemand laat een duidelijk bericht zien: dat je je voor hem/haar interesseert.

Als je niet luistert, of als het lijkt alsof je niet luistert, verzend je het tegenovergestelde bericht: je bent niet in hem/haar geïnteresseerd, hij/zij zijn niet belangrijk genoeg voor jou om ook maar een minuut van je tijd aan hen te besteden.

Om actief te luisteren, moet je oogcontact met de spreker maken. Mensen die oogcontact maken, zijn beter in staat om een connectie aan te gaan met anderen, omdat dit een teken is van interesse, respect en zelfverzekerdheid.

Oogcontact

Het is ook belangrijk om externe prikkels die dreigen om het gesprek te verstoren, te negeren. Bijvoorbeeld: in plaats van je telefoon te beantwoorden of je berichten onmiddellijk na ontvangst te bekijken, zet je je telefoon op stil. Als iemand anders om je aandacht, vraag hem/haar dan beleefd even te wachten.

Let op feedback en stel vragen

Om je vermogen om verbinding te maken met anderen te verbeteren, is het belangrijk om goed op de feedback die je krijgt te letten. Een goede manier om dit te doen, is door vragen te stellen die zich richten op het leren kennen van de ander, omdat mensen graag over zichzelf praten.

Wanneer je andere mensen een kans geeft om over zichzelf te praten en jij actief naar hen luistert, geef je hen een kans om zich voor je open te stellen, het beste van zichzelf met je te delen en te laten zien wie ze zijn of hoe ze willen dat anderen hen zien.

Zelfs als je niet veel over jezelf praat, zal de andere persoon het gevoel hebben dat hij/zij een uitstekend gesprek met jou had. Zelfs als hij/zij niets over jou te weten is gekomen, zal hij/zij het gevoel hebben dat hij/zij veel gemeen met je heeft.

Herinner je hoe mensen heten

We kennen allemaal mensen die echt slecht zijn met namen, maar dit is geen goede manier om verbinding te maken met mensen. Als je slecht bent met namen, dan moet je alles doen wat je kunt om de namen van de mensen die je ontmoet te onthouden. Het onthouden van iemands naam is de sleutel om hen het gevoel te geven belangrijk te zijn en het opbouwen van een effectieve verbinding met hen.

Het noemen van mensen bij hun naam laat een boodschap zien van belang, respect en vertrouwen. Wanneer je iemand bij zijn of haar naam noemt, zorg je ervoor dat ze zich belangrijk voelen. En als ze zich belangrijk voelen, zullen ze meer open en ontvankelijk zijn voor jou.

“Denk eraan dat voor iemand zijn of haar naam het belangrijkste en meest geliefde geluid is in iedere taal.”

-Dale Carnegie-

Praten

Probeer er niet uit te zien alsof je alles weet

Als je met andere mensen praat, wil je soms laten zien dat je bent opgeleid en goed geïnformeerd bent. Het kan moeilijk zijn voor sommige mensen om toe te geven dat ze iets voor de eerste keer leren, maar dit kan een belemmering vormen voor het accepteren van advies en het verbeteren van je vaardigheden en mensen zouden kunnen denken dat je arrogant bent en niet over nederigheid beschikt.

Om een goede connectie te maken, moet je je bewust zijn van je eigen ego en je gedrag beheersen. Je moet bereid zijn om te leren van anderen. Probeer er niet uit te zien alsof je alles weet.

In plaats van je te concentreren op het bewijzen van jezelf, wees je bezorgd om de andere persoon. Hecht waarde aan zijn/haar woorden, wees bemoedigend en positief en bied steun en hulp. Laat hem/haar weten dat je hem/haar waardeert en om hem/haar geeft. Kleine details, zoals het onthouden van een datum of vragen naar iemand om wie ze geven is een zeer effectieve manier om verbinding te maken met anderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.