Verwerf een beter begrip van anorexia door deze 5 films te kijken

Verwerf een beter begrip van anorexia door deze 5 films te kijken
Leah Padalino

Geschreven en geverifieerd door filmrecensent Leah Padalino.

Laatste update: 15 november, 2022

De term eetstoornis omvat vele verschillende kwalen die te maken hebben met de manier waarop iemand eet. We kunnen een beter begrip van anorexia verwerven door de vijf films te kijken die we in die artikel voorstellen.

Meestal zijn de oorzaken een verscheidenheid aan psychologische factoren. Er bestaan ook meerdere vormen. Waarschijnlijk kunnen we allemaal heel gemakkelijk enkele van die redenen bedenken: zelfvertrouwen, angstgevoelens, lichaamsbeeld…

Anorexia en boulimie zijn wellicht de bekendste eetstoornissen. Het zijn echter niet de enige. Meestal beginnen ze tijdens de adolescentie. Het is ook echt niet gemakkelijk om eruit los te raken. Ze komen ook meer voor bij vrouwen. Toch zijn ook steeds meer mannen op zoek naar een behandeling voor eetstoornissen.

Vele gezondheidsproblemen kunnen tot deze stoornissen leiden. Bovendien gaan ze meestal ook gepaard met andere stoornissen en aandoeningen. Dit zijn enkele psychologische gevolgen van eetstoornissen:

  • depressie
  • angstgevoelens
  • persoonlijkheidsstoornissen

Tot de lichamelijke gevolgen behoren:

  • een verlaagde hartslag
  • vermindering in het haar op het hoofd en vermeerdering van het lichaamshaar
  • een droge huid
  • uitdroging
  • vermoeidheid

Wat zijn de oorzaken van eetstoornissen?

Er zijn veel verschillende oorzaken. Ook de persoon is heel bepalend. Meestal (maar zoals we al zeiden, is iedereen verschillend) hebben we het over mensen met een laag zelfvertrouwen, tegenover zichzelf veeleisende perfectionisten met problemen in hun familiale omgeving of in hun vriendschappen.

Er is dus niet zomaar één factor. Meestal is er sprake van een groep factoren. Het is dus niet eenvoudig om tot een goed begrip van anorexia te komen.

Deze stoornissen hebben altijd bestaan. De verschijningsvormen zijn ook heel verschillend. Niets van dit alles kan ons echter laten ontkennen dat de laatste tientallen jaren steeds groter aantallen mensen aan deze stoornissen lijden.

Het is moeilijk om hiervoor een precieze oorzaak aan te duiden. Misschien zijn de modewereld en de starre lichaamsnormen de boosdoeners.

De invloed van films op eetstoornissen

De magere schoonheidsnorm voor vrouwen heeft al lang niets meer met gezondheid te maken. De media hebben dit beeld zo zwaar opgedrongen dat velen van ons geconditioneerd zijn en denken dat het normaal is om extreem mager te zijn.

Het probleem is hier dat de media ons niet tonen wat eigenlijk voor de meeste mensen de werkelijkheid is. We zijn niet allemaal gelijk. Het normaliseren van extreem mager zijn kan tot enkele ernstige problemen voor onze maatschappij leiden.

In diezelfde lijn is het belangrijk dat de filmindustrie en de media zich meer richten op bewustmaking en op het bevorderen van een beter begrip van anorexia. Ze moeten ophouden met zich te gedragen als een bedrieglijke spiegel die jou een vervormd beeld van de werkelijkheid geeft. De reclame stelt het als ideaal, wenselijk en normaal voor.

Je hoeft je alleen maar gedurende een seconde de lichamen voor te stellen van sommige van de grootste Hollywoodsterren. Lijken ze echt op iemand van ons? Leeft één van hen in dezelfde realiteit als wij?

Beroemdheden en de media

Het is moeilijk om films te beschouwen als een onbevooroordeelde weergave van de werkelijkheid. Denk maar hoe weinig acteurs buiten de overheersende schoonheidsnormen vallen. We idealiseren personages, acteurs en modellen. Uiteindelijk willen we er precies als hen uitzien.

Maar dat is heel gevaarlijk, vooral voor jonge meisjes. Het is dus geen verrassing dat veel beroemdheden toegeven dat ze ooit aan anorexia of boulimie geleden hebben. De lijst is lang, met mensen als Allegra Versace, Mary-Kate Olsen, Victoria Beckham, Lady Gaga en Elton John.

Het komt ook heel vaak voor dat we krantenkoppen lezen die kritiek hebben op beroemdheden met gewichtstoename. Denk maar aan wat Christina Aguilera enkele jaren geleden overkwam toen ze besloot om te stoppen met diëten. Ze kwam een paar kilo’s aan en de media verscheurden haar.

Zodra een beroemd persoon gewicht bijkomt of verliest, houden de kritiek en de commentaren nooit op. Helaas lijkt het alsof hun uiterlijk belangrijker is dan hun echte talenten.

“Perfectie is een gepolijste verzameling van fouten.”

-Mario Benedetti-

Films kunnen ons een beter begrip van anorexia kunnen verschaffen

Als we de werkelijkheid willen weerspiegelen in films, dan moeten we acteurs en actrices proberen vinden die de werkelijkheid vertegenwoordigen. We hebben mensen nodig met een lichaam dat lijkt op de gemiddelde mens en dat geen idealisering is.

Wat moeten we dus doen, wanneer we een film over anorexia willen maken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen een beter begrip van anorexia verwerven?

Wat betreft het tonen van anorexia in films, zijn er enkele problemen. Er bestaan ook weinig voorbeelden. Bovendien zijn de meeste films over anorexia niet goed.

De personages in deze films hebben dan wel anorexia of boulimie. De films gaan echter nooit dieper in op die personages. Er zijn gewoon niet echt voldoende films die werkelijk proberen om je te tonen hoe het is.

Het is ook niet erg gemakkelijk om te tonen hoe dit soort aandoeningen zijn. Iedereen is immers verschillend. Bovendien zou het betekenen dat de acteurs veel gewicht moeten verliezen om in staat te zijn de rol te spelen. Uiteraard is dit niet goed voor hun gezondheid. Er bestaan dus niet veel films over dit onderwerp.

Toch kunnen wij jou vijf films voorstellen die anorexia op een goede manier weergeven. We hopen dat ze tot wat meer bewustmaking over deze kwestie kunnen leiden. Door deze stoornis op een correcte manier weer te geven, kunnen we een beter begrip van anorexia verwerven.

1. Primo amore

Dit is een Italiaanse film uit 2004. Hij toont een ander perspectief op anorexia: de mannelijke obsessie voor extreem magere vrouwen. Vittorio is een man met een obsessie voor perfectie. Hij wil dus een vrouw vinden die met dit verlangen overeenstemt: een extreem magere vrouw.

Al in het begin van de film ontmoet hij Sonia. Ze is niet zo mager als hij graag zou willen. Toch worden ze verliefd en beginnen een relatie. Sonia zal uit liefde proberen om gewicht te verliezen. Wat daarna komt, is een echte nachtmerrie.

De film brengt jou in de hel die anorexia is maar vanuit een ander standpunt. Het gaat niet alleen over anorexia maar ook over de manier waarop we bepaalde lichaamstypes idealiseren.

Primo Amore, een film over anorexia

2. Girl, interrupted

Dit is een film uit 1999 met Winona Ryder. Eetstoornissen zijn echter niet het centrale onderwerp van de film. Het gaat eigenlijk over meerdere verschillende stoornissen die eigen zijn aan tieners: een uitermate onzekere periode in ons leven wanneer de beginsymptomen meestal optreden.

Sommige personages in deze film hebben anorexia en boulimie. Het personage dat opvalt hier, is Daisy. Zij is een jonge vrouw die boulimie heeft en het slachtoffer was van seksueel misbruik.

Girl Interrupted

3. Malos hábitos (Slechte gewoonten)

Deze Mexicaanse film uit 2005 gaat over een kleine familie en toont verschillende soorten eetstoornissen. In de film zal je een harde kritiek opmerken op de huidige schoonheidsnormen. Je zal bijvoorbeeld zien hoe de moeder van een tienerdochter zich schaamt wegens de molligheid van haar dochter.

4. Thin

Dit is eigenlijk geen film of toch niet in de fictieve zin. Het is een documentaire maar het verdient een plaats op deze lijst. De film gaat heel diepgaand in op het onderwerp anorexia en de obsessie van onze maatschappij met uiterlijk.

Hij verschaft ons een beter begrip van anorexia. Het doel van de documentaire is ons te laten nadenken over de manier waarop we zelf bijdragen aan deze schoonheidsnormen.

Malos Hábitos, een film over anorexia

5. To the Bone

Dit is een Netflixfilm die voor het eerst getoond werd op het Sundance Film Festival in 2017. De film werd omgeven door een enorme controverse omdat sommige mensen vinden dat het een ernstig onderwerp mooier voorstelt dan het is. Sommige mensen vinden echter dat de film zijn doel bereikt, een beter begrip van anorexia.

Via Ellen, een jonge vrouw met anorexia, leren we iets meer over de moeilijke strijd die zij moeten voeren om eruit te raken. We zien ook hoe het niet altijd zo doeltreffend is als we graag zouden denken.

We merken tussendoor even op dat Lily Collins achteraf toegaf dat ze anorexia heeft. Zij is de actrice die de rol van Ellen speelt. Ze zei dat ze al genezen was toen ze gewicht moest verliezen voor de film, maar mensen prezen haar omdat ze zo extreem mager was.

Opnieuw zien we hier die gevaarlijke normalisering van de schoonheidsnormen waarover we het gehad hebben. Mensen bekrachtigden haar gewichtsverlies omdat het paste bij ons ideaalbeeld van vrouwen.

“Op een dag verliet ik mijn appartement en iemand die ik al lang ken, van de leeftijd van mijn moeder, zei tegen mij, ‘Oh, wow, hoe zie jij eruit!’. Ik probeerde het uit te leggen [Ik moest gewicht verliezen voor een rol] en zij bleef doorgaan, ‘Nee, ik wil weten wat je doet, je ziet er geweldig uit!’ Ik stapte in de auto met mijn moeder en zei, ‘Dat is de reden dat dit probleem bestaat’.”

-Lily Collins-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.