Vertrouw op je intuïtie

Bij veel gelegenheden leidt je intuïtie je op het juiste pad. Weet jij er naar te luisteren en er aandacht aan te schenken?
Vertrouw op je intuïtie

Laatste update: 29 maart, 2022

Traditioneel werd gedacht dat de rede nauwkeuriger is dan intuïtie. Sommige wetenschappelijke studies, zoals die uitgevoerd door een groep wetenschappers onder leiding van professor Marius Usher (Engelse link) aan de Universiteit van Tel Aviv, hebben deze verklaring echter in twijfel getrokken.

In deze studie beweren de onderzoekers dat in een hoog percentage van de gevallen beslissingen op basis van formele intuïtie (Spaanse link) net zo valide of meer valide zouden zijn dan beslissingen die op redelijkheid zijn gebaseerd. Met andere woorden, je intuïtie zou gelijk hebben.

Heeft jouw redenering je ooit iets als geldig gepresenteerd dat je diep van binnen niet volledig vertrouwde? Toch kon je geen dwingende redenen vinden voor je gebrek aan vertrouwen. In feite waren er geen rationele redenen voor je gevoelens, maar je intuïtie waarschuwde je.

“Ik geloof in intuïties en inspiraties… Ik VOEL soms dat ik gelijk heb en ik WEET niet dat ik dat ben.”

Albert Einstein

Leren geeft goed advies

In de loop van de tijd heeft je geest oneindige ervaringen vastgelegd. Je hebt herinneringen die teruggaan tot toen je vier jaar oud was. Sindsdien, en gedurende je hele leven, heb je veel mensen ontmoet en veel situaties meegemaakt, zowel goede als slechte.

Vrouw bezorgd over haar intuïtie

Al deze ervaringen zijn vastgelegd in een deel van je geheugen, hoewel je ze niet levendig kunt herbeleven en het buitengewoon moeilijk voor je is om ze te lokaliseren. Ook weet je soms niet waarom, maar heb je het gevoel dat iemand niet te vertrouwen is. Je zou ook kunnen voelen dat een bepaalde gebeurtenis mis zal gaan als je een bepaalde beslissing neemt.

Dit kan zijn omdat je ooit iemand hebt ontmoet met die eigenschappen en die persoon geen goed persoon bleek te zijn. Of je hebt in het verleden een soortgelijke beslissing genomen die fout is gegaan. Dit zijn engrammen of geheugensporen, zeer waardevol voor de menselijke soort vanwege hun grote adaptieve belasting.

Als mens is je geest het meest waardevolle dat je bezit. Het leren van je geest, gebaseerd op je ervaringen, helpt je intuïtie sterker te worden. Je moet tenslotte talloze beslissingen nemen, en het is niet alleen je redenering die je zal helpen ze te nemen. Ook je intuïtie is hierbij behulpzaam.

Hoe werkt je intuïtie?

Met behulp van je intuïtie neem je binnen enkele seconden beslissingen. Het zijn het soort beslissingen dat je elke dag neemt. Bijvoorbeeld beslissen of je de metro of de bus gaat nemen. Je gebruikt zelfs geen redenering meer om deze specifieke beslissing te nemen, omdat je het al zo vaak hebt gedaan en je weet welk vervoermiddel sneller is. Op deze manier leidt je instinct je.

Stel je echter een persoon voor die in de jungle is geboren en buiten de beschaving is opgegroeid. Als je ze naar de stad zou brengen, zouden ze niet weten of de metro of de bus de betere optie was. Dat komt omdat ze het nooit eerder hadden gedaan.

Daarom zou dat leren niet in hun gedachten worden vastgelegd. Omdat intuïtie niet iets magisch is waarmee je geboren wordt. In feite is het ontwikkeld door te leren van alles wat je doormaakt en om je heen ziet.

Volgens de wetenschapper Margarita Amestoy de Sánchez (Engelse link) verbindt het gebruik van ervaring, samen met instinct en zelfs inventiviteit, drie sferen. Dit zijn het intellectuele, het ervaringsgerichte en het contextuele. Deze drie velden integreren, op een evenwichtige manier, logisch-kritisch denken, creativiteit en emotionele intelligentie.

Vrouw test haar intuïtie

Instinct en intuïtie

Twee van de aangeboren instincten waarmee je bent geboren, zijn overleven en seksuele voortplanting. Deze hebben ons als soort in staat gesteld om honderden eeuwen te blijven bestaan. Ze stellen ons in staat om te vluchten voor wat ons bedreigt, zonder dat we hoeven te redeneren. Instincten zijn het resultaat van eerder geleerdheid van onze voorouders.

Daarnaast, om nu te weten hoe je aan een brand kunt ontsnappen, moest je eerst het gevaar van vlammen leren kennen. Om nu te weten dat je je hand niet in de hete olie moest steken, moest je als kind leren dat het gevaarlijk was om te doen en dat je uit de buurt moest blijven van hete pannen. Met andere woorden, veel van wat vandaag wordt geoogst, is de vrucht van wat eeuwen geleden werd geplant.

Als je eenmaal hebt geleerd wat je in gevaar brengt, reageert je lichaam binnen enkele seconden en vlucht je wanneer je iets als een bedreiging ziet. Je intuïtie is betrouwbaar en je hebt het omdat je hebt geleerd van ervaringen, boeken, films, enz.

Daarom moet je bij het nemen van beslissingen je intuïtie nooit onderschatten, aangezien deze vrij nauwkeurige informatie bevat.

Verduidelijking. Dit betekent niet dat elke keer dat je intuïtie je iets vertelt, je gelijk zult hebben. Bijvoorbeeld bij het kopen van een lot of het kiezen van het juiste restaurant. Waar we het hier over hebben zijn basale overlevingsinstincten, waardoor mensen zich hebben kunnen aanpassen. We bedoelen niet vaardigheden van waarzeggerij of succesvol zijn in zaken van toeval.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bunge, M. (2013). Intuición y razón. Sudamericana.
  • Echavarría, J. D. L. (2009). La intuición en la psicología y la psicoterapia. Revista de Psicología Universidad de Antioquia1(1), 85-94.
  • Sánchez, J. C., Fernández, T. R., & Loy, I. (1995). La génesis de la intuición. Helmholtz y la naturalización del sujeto trascendental kantiano. Revista de Historia de la Psicología16(3-4), 375-382.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.