Uitingen van je diepste gevoelens door middel van knuffels

Echte knuffels zijn een oprecht teken van de liefde die je voelt voor iemand anders. In dit artikel kun je ontdekken hoe belangrijk ze zijn en hoe je de echte van de valse kunt onderscheiden.
Uitingen van je diepste gevoelens door middel van knuffels
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 15 oktober, 2023

Knuffels zijn de mooiste uitingen van liefde die mensen aan elkaar kunnen geven. Dit komt door de enorme hoeveelheid liefde die in een knuffel vervat kan zitten. In feite zijn er geen woorden of andere handelingen nodig bij deze uiting van pure liefde.

Knuffels zijn emotionele bruggen die ons dichter bij elkaar brengen.

De schoonheid van knuffels

Een mooi deel van een knuffel zit in het gebaar zelf. Als je over straat loopt, is er dan iets mooiers dan het zien van twee mensen die van elkaar houden en om elkaar geven in een prachtige omhelzing? Het maakt niet uit of ze een stel, vrienden of familie zijn. Alleen al het zien van een knuffel voedt je ziel.

“Soms is het beter om liefde in knuffels te stoppen dan in woorden.”

-Anoniem-

Stel knuffelt elkaar in de lucht

In feite heeft een knuffel, zelfs als je niet de persoon bent die hem geeft of ontvangt, altijd een mooie betekenis die genegenheid, interesse en liefde uitdrukt.

Met knuffels kun je jezelf uiten. Soms helpen ze je zelfs om jezelf weer op te bouwen.

Je zult niet altijd aan de ontvangende kant staan van buitengewoon mooie knuffels. Maar de eenvoudigste en meest gewone knuffel heeft het vermogen om je te ontroeren. In feite kan een knuffel je kalmeren en zelfs je boosheid verzachten, zolang ze oprecht en liefdevol zijn.

De warmte van knuffels

Daarnaast kunnen knuffels warm en liefdevol zijn. Ze stellen je in staat om allerlei gevoelens te uiten zonder te hoeven praten. In die zin kun je onderscheid maken tussen gevoelens die je geeft en gevoelens die je ontvangt:

  • Als je een liefdevol persoon bent, kun je, telkens als je knuffels geeft, de emotie uitdrukken die je op dat moment voelt. Mits het een echte knuffel is, natuurlijk. Als je daarom liefde, begrip, nabijheid, waardering of een ander gevoel wilt overbrengen aan een ander, laat je met een knuffel zien dat je er bent als ze je nodig hebben. Je hoeft niet eens een woord te zeggen.
  • Aan de andere kant, als je aan de ontvangende kant van een knuffel staat, maakt het je ook gemakkelijk om je emoties te uiten. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je neerslachtig voelt en een geliefde geeft je een knuffel, waarmee ze hun begrip, hulp en steun tonen. Natuurlijk ga je je dankbaarheid en tederheid aan hen tonen. Sterker nog, je laat de warmte zien die je voelt met een knuffel die oprecht en liefdevol is.

Bovendien dienen knuffels om je emoties en alles wat je voelt voor de persoon die je omhelst uit te drukken. Een knuffel laat hem of haar zien hoe belangrijk hij of zij is in je leven. Ook toont het hoe je hem of haar nodig hebt.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Ik hou van die knuffels die het verdriet laten verdwijnen


Valse knuffels

Aan de andere kant zijn er ook valse knuffels. Die kunnen een negatief of pejoratief gevoel uitdrukken bij zowel de persoon die ze ontvangt als de persoon die ze geeft. Ze tonen vaak onoprechte gevoelens of een ongevraagde benadering die geen van beide echt wilde.

  • Als je een knuffel geeft aan iemand voor wie je niets voelt, verliest hij al zijn betekenis. Daarom is het een goed idee om ze te bewaren voor de belangrijke mensen in je leven.
  • Op andere momenten ben jij misschien degene die knuffels krijgt van mensen die niet echt iets voor je voelen. Dit kunnen mensen zijn die het doen om zich belangrijk te voelen, om valse genegenheid te tonen of om belangrijker in je leven te lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

De ware betekenis van knuffels

De ware betekenis van knuffels ligt in wat je ermee wilt uitdrukken. Ze laten de genegenheid zien die je voelt voor je dierbaren, een huisdier of zelfs een bepaald gekoesterd voorwerp, en wat ze voor je betekenen.

Girls hugging an elephant

Er zijn ongetwijfeld veel mensen in je leven die je knuffels verdienen. Maar als ze je terugknuffelen en zo je liefde teruggeven en laten zien hoeveel je voor hen betekent, voel je je dubbel beloond. Want een knuffel is een geweldige manier om geweldige gevoelens uit te drukken zonder dat daar woorden of uitleg voor nodig zijn.

“Ik geloof alleen in wat ik kan aanraken, kussen of knuffelen. De rest is gewoon rook”

Edward Paul Abbey

Expressie op biologisch niveau

Knuffels drukken niet alleen uit wat je van binnen draagt op emotioneel niveau, maar ook op biologisch niveau. Een liefdevolle knuffel kan namelijk oxytocine vrijmaken.

Zoals psychologe Solange Anuch uitlegt, “komt er bij affectief lichamelijk contact oxytocine vrij, een hormoon dat niet alleen gevoelens van tevredenheid en plezier opwekt, maar ook de afgifte van cortisol vermindert, een hormoon dat geassocieerd wordt met stress”.

Verder stelt psychologe Jaime Silva dat “het immuunsysteem nauw verbonden is met stress. Mensen die periodes van zeer intense stress hebben, lopen meer risico op ziekten en knuffels verbeteren ook het immuunsysteem.

Neuroloog Lucía Graterón beweert dat knuffels ook dopamine en endorfine vrijmaken. Deze hormonen verlichten pijn en verbeteren je humeur. Daarnaast verbeteren ze cognitief je geheugen en aandacht. Tot slot, nu we weten wat knuffelen allemaal met zich meebrengt op zowel emotioneel als fysiologisch niveau, kan er absoluut geen reden meer zijn om niet te gaan knuffelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.