Acht manieren om het niveau van oxytocine in je lichaam te verhogen

Oxytocine is een van de krachtigste hormonen die je lichaam aanmaakt. Bovendien zijn de effecten ervan essentieel om een goede geestelijke gezondheid te behouden. Hieronder presenteren we acht manieren om de aanwezigheid van dit hormoon in je lichaam op natuurlijke wijze te verhogen.
Acht manieren om het niveau van oxytocine in je lichaam te verhogen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel bespreken we hoe je het niveau van oxycotine in je lichaam kunt verhogen. Oxytocine, bekend als het liefdeshormoon, is veel meer dan alleen een biologische component.

Naast het bevorderen van sociale interacties, borstvoeding, zorg en bevalling, dient dit hormoon, met neurotransmitterfuncties, nog veel meer doelen. Het verlaagt bijvoorbeeld de bloeddruk en het cortisolgehalte, verhoogt de pijndrempels en vermindert angst.

In feite is oxytocine een van de krachtigste hersenchemicaliën als het gaat om het moduleren van je gedrag. Bovendien, zoals professor Miranda Olff et al. van de Universiteit van Amsterdam uitleggen (Engelse link) in het medische tijdschrift Psychoneuroendocrinology, is oxytocine een promotor van de geestelijke gezondheid.

Het genereert inderdaad een uiterst positieve respons bij de behandeling van verschillende psychische stoornissen.

Er moet echter worden gezegd dat externe toediening buiten het klinische veld niet wordt aanbevolen. Toch kun je op natuurlijke wijze je niveau van oxytocine verhogen. Daarom, wat je moet doen, is uitzoeken hoe je de aanwezigheid ervan in uw lichaam kunt versterken, en dus kunt profiteren van de effecten ervan.

In sommige situaties, zoals bij geslachtsgemeenschap of een bevalling, komt oxytocine op natuurlijke wijze vrij.

Er zijn veel manieren om de hoeveelheid van dit hormoon in je lichaam te verhogen om stress te verminderen en je beter te voelen. Laten we eens kijken hoe.

Wat de wetenschap te zeggen heeft over het verhogen van je niveau van oxytocine

Het was in de jaren ’70 dat neurowetenschappers grote interesse begonnen te tonen in oxytocine. Ze waren vooral geïnteresseerd in de relatie met moederlijk gedrag en sociale binding bij verschillende soorten, waaronder mensen. Bovendien ontdekten ze dat oxytocine een effect heeft dat verder gaat dan de moeder-kindrelatie en het sociaal gedrag verbetert.

Wanneer de mens of een ander dier gedrag genereert dat de hersenen als heilzaam beschouwen, produceert het oxytocine en endorfine. Met andere woorden, het werkingsmechanisme is tweeledig. Het bepaalt je gedrag, maar je kunt het ook laten verschijnen met je acties en gedrag.

Er werd zoveel enthousiasme opgewekt door de bevindingen over dit hormoon, dat wetenschappers andere mogelijkheden begonnen te overwegen. Ze vroegen zich bijvoorbeeld af of het geven of verhogen van het niveau van oxytocine bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) hun gezelligheid, openheid en emotionele verbondenheid zou kunnen verbeteren.

Uit een recent onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Seoul blijkt echter dat er tot op heden nog geen sluitende relatie is op dit gebied.

Recreatie van oxytocine

Desalniettemin is er absoluut geen twijfel dat mensen het niveau van oxytocine in het lichaam van nature kunnen verhogen. In feite wordt al het positieve, belonende en verrijkende gedrag beloond met dit molecuul.

1. Fysiek contact

Oxytocine activeert een uitzonderlijk beloningssysteem elke keer dat je fysiek contact maakt met iemand die belangrijk voor je is. Het is bijvoorbeeld bekend dat geslachtsgemeenschap het oxytocinegehalte verhoogt. Bovendien zijn knuffels van vrienden of familie, en knuffels met je kinderen en zelfs je huisdieren buitengewoon verheugend voor je hersenen.

2. Bemoedigende woorden

Als iemand je complimenteert, aanmoedigt of troost, voel je je goed. Het kalmeert je en verhoogt je gevoel van welzijn. Hun bemoedigende woorden zorgen ervoor dat je je geliefd en gewaardeerd voelt. Ze hebben ook een ander effect op je, ze zorgen ervoor dat je oxytocine aanmaakt.

Woorden zijn een krachtig wapen. Ze geven jou en anderen een goed gevoel en kunnen vriendelijkheid, mededogen en liefde overbrengen. Bovendien verbinden ze je met anderen en zijn ze een fundamentele pijler in je sociale relaties.

3. Luister naar anderen

Luisteren naar anderen is een geweldige manier om oxytocine te verhogen. Iedereen wil zich immers erkend voelen. Zich begrepen, geaccepteerd en gewaardeerd voelen. Het is gewoon nog een essentieel onderdeel in het dagelijks leven.

Daarom kan het nooit kwaad om de kracht van actief luisteren te onthouden. Je moet er ook voor zorgen dat je altijd luistert zonder te oordelen. Oefen ook niet met multitasken wanneer iemand je aandacht nodig heeft. Geef ze honderd procent aandacht. Je inspanningen zullen de moeite waard zijn.

Goed luisteren

4. Meditatie

Meditatie ontspant je lichaam en geest. Het stelt je in staat om kalm en evenwichtig te worden, waardoor stress wordt verminderd.

Deze praktijk die zijn wortels heeft in de oudheid, wordt in de huidige samenleving steeds groter. Bovendien erkent het veld van de psychologische praktijk al de voordelen ervan. Mindfulness is inderdaad een benadering die echt algemeen wordt gewaardeerd en geaccepteerd.

In de westerse cultuur komt het woord meditatie van het Latijnse meditatio, dat oorspronkelijk een soort intellectuele oefening aanduidde. In die zin is meditatie een waardevol instrument om je angsten te lessen en oxytocine vrij te maken.

“Stil de geest en de ziel zal spreken.”

-Ma Jaya Sati Bhagvati-

5. Oefening

Lichaamsbeweging houdt niet alleen je lichaam gezond. Bij inspanning en lichamelijke activiteit nemen endorfines en oxytocine toe. Bovendien is je bloed zuurstofrijk en bereikt het je hersenen en andere delen van je lichaam met meer impuls en gemak. Tijdens dit proces maak je veel hormonen vrij.

Om te sporten en al deze voordelen te krijgen, hoef je niet te gaan hardlopen, fietsen of naar de sportschool te gaan als je dat niet wilt of kunt. In feite is een wandeling maken of matige lichaamsbeweging thuis voldoende. Hierdoor komt ook voldoende oxytocine vrij.

6. Huilen

“Huilen activeert het lichaam op een gezonde manier,” beweert Dr. Stephen Sideroff, een klinisch psycholoog aan de Universiteit van Californië, Los Angeles. Huilen werkt inderdaad als een uitlaatklep voor je emoties, verlaagt je stress en cortisol en verhoogt je oxytocinegehalte.

Bijgevolg veroorzaakt het opkroppen van je gevoelens stress en fysieke problemen beginnen dan te verschijnen.

Huilende vrouw naast het raam

Huilen is een daad van expressie en een goed beheer van deze energie. Denk aan hoe je je voelt na die momenten waarop je niet lijkt te kunnen stoppen met huilen. Je voelt je meestal rustig en opgelucht.

“Tranen desinfecteren pijn.”

-Ramón Gómez de la Serna-

7. Wees genereus door iets aan anderen te geven

Je voelt je goed als je geeft. Door genereus en liefdadig te zijn, en je tijd op een onbaatzuchtige manier aan anderen aan te bieden, floreert dankbaarheid en verbinding met anderen, waardoor grote doses oxytocine vrijkomen.

Een ander genereus gebaar dat oxytocine vrijmaakt, is iemand een cadeau geven vanuit je hart. Het hoeft geen verjaardag, jubileum of zelfs maar een speciale gelegenheid te zijn. Wat de afgifte van oxytocine in je triggert, is liefdevol aan de andere persoon denken en willen dat hij of zij gelukkig is.

8. Voedsel

Voedsel alleen levert je geen oxytocine op. Dat komt omdat het een nonapeptide is dat alleen door levende organismen in je lichaam kan worden aangemaakt. Het feit dat voedingsmiddelen dit hormoon niet bevatten, betekent echter niet dat ze je niet kunnen helpen het te verhogen.

Er wordt zelfs aangenomen dat bepaalde ingrediënten de productie van oxytocine zouden kunnen stimuleren en verhogen. Bijvoorbeeld kruiden als rozemarijn, peterselie, tijm, groene munt en dille.

Een ander ingrediënt dat de productie van oxytocine helpt verhogen, is chocolade. Bovendien staat het bekend om zijn lustopwekkende krachten.

Zoals je hebt gezien, is het natuurlijk niet ingewikkeld om je niveau van oxytocine te verhogen. Het gaat over het algemeen om het bevorderen van je welzijn en het verbinden met anderen op een oprechte, liefdevolle en respectvolle manier. Probeer het eens. Wellicht ook interessant voor jou

Oxytocine, het hormoon van liefde en geluk
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Oxytocine, het hormoon van liefde en geluk

Oxytocine is een hormoon dat zorgt voor verbinding tussen mensen, maar ook tussen mensen en dieren en mensen en hun omgeving. Het is actueel en bel...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.