Je kunt pas van een ander houden als je weet hoe je van jezelf moet houden

Leer van jezelf te houden voordat je van anderen gaat houden. Dit is de enige manier om blijvende en onwrikbare emotionele banden te creëren.
Je kunt pas van een ander houden als je weet hoe je van jezelf moet houden
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 06 oktober, 2023

Ze lieten je geloven dat “grote liefde” maar één keer voorkomt, en meestal voordat je 30 bent. Ze hebben je niet verteld dat liefde niet zomaar aangaat als een lichtknopje. Het komt ook niet alleen op een bepaald moment in je leven.

Ze lieten je geloven dat ieder van ons een halve sinaasappel is en dat het leven pas betekenis heeft als we de andere helft vinden.  Ook hebben ze je niet verteld dat je heel geboren wordt, dat niemand in het leven het verdient om de last te dragen van het gevoel incompleet te zijn.

Ze lieten je geloven in de “twee als één” formule. Dat de enige juiste manier is dat twee mensen hetzelfde denken en handelen. Ze hebben je niet verteld dat een dergelijk proces je eigenlijk opheft. Sterker nog, alleen door een individu te zijn met je eigen persoonlijkheid kun je gezonde relaties hebben.

Ze lieten je geloven dat trouwen verplicht is en dat je alle twijfels daarover moet onderdrukken. Ze hebben je laten geloven dat de schattige en de magere altijd meer geliefd zijn. Bovendien lieten ze je geloven dat er maar één manier is om gelukkig te zijn, dat die voor iedereen hetzelfde is en dat degenen die eraan ontsnappen verschoppelingen worden.

Plaatje van een vrouw die op een walvis ligt

Ze hebben je niet verteld dat deze formules verkeerd zijn, dat ze mensen alleen maar frustreren. Sterker nog, ze werken vervreemdend. Er zijn echter alternatieven.

Helaas zal niemand je dit vertellen. Ieder van ons moet het zelf ontdekken. Eigenlijk kun je pas echt gelukkig zijn als je van jezelf houdt. Dan zul je verliefd worden.

“We leven in een wereld waarin we ons moeten verstoppen om de liefde te bedrijven, terwijl geweld op klaarlichte dag wordt beoefend.”

John Lennon

Liefde kan niet wachten tot morgen

Hoe vaak heb jij niet gedacht dat jouw liefde een beetje uit balans was? En hoe vaak heb je zoveel meer gegeven dan je terugkreeg? Hoe vaak heb je al je krachten uitgeput en je gewoon overgegeven? s Je hebt waarschijnlijk niet eens bijgehouden hoe vaak.

Het lijkt erop dat je geen liefde kunt bedenken zonder opoffering, pijn en overgave. Je maakt de fout om meer te werken aan het houden van een ander dan aan het liefhebben van jezelf. Je creëert gekke soorten liefde en raakt uit balans. Als gevolg daarvan zeg je je geduld, zelfkennis en hoop vaarwel.

Je lijkt vaak wonderen te verwachten in je relaties. Je wacht en wacht op liefde. Daarnaast blijf je hopen en hopen dat het langskomt. Je moet de liefde echter nooit tot morgen laten wachten.

Doe nooit met liefde wat een kind met zijn ballon doet. Ze raken hem kwijt door ermee te spelen. Dan huilen ze omdat ze hem kwijt zijn…

Opgroeien is afscheid leren nemen

Op een goede manier afscheid nemen kost veel moeite. Het is vooral heel pijnlijk. Je houdt jezelf vaak in omdat je bang bent om afscheid te nemen. Dan raak je de weg kwijt, ook al realiseer je je dat op dat moment niet.

Als je liefhebt, moet je je individualiteit niet verliezen en je manier om naar de wereld te kijken of erin te leven niet veranderen. Met andere woorden, liefde voedt zich niet met onderwerping, maar met vrijheid.

Het is allemaal een kwestie van voorkeur in plaats van behoefte. Als koppel moet je jezelf opnieuw bevestigen. Je moet samen groeien. Verder moet je zijn wat je wilt zijn, of dat nu een sinaasappel, een peer, een banaan of een mango is. Maar wat je ook bent, je bent helemaal heel in je eentje. Je hebt geen andere helft nodig om je compleet te maken.

Daarom, als je geen relatie hebt waarin je twee verschillende en unieke mensen bent die samen genieten van zowel je aparte als je gezamenlijke leven, is het beter om afscheid te nemen en los te laten. Ze zijn tenslotte toch nooit echt van jou geweest.

“Als liefde een boom zou zijn, dan zouden de wortels je eigenliefde zijn. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer vruchten je liefde aan anderen zal geven en hoe langer het zal duren.”

-Walter Riso-

Leer van jezelf te houden en doe het dan met wie je maar wilt

Daarom moet je leren “Ik hou van mezelf” te zeggen voordat je “Ik hou van jou” zegt. Alleen dan zul je ware liefde kennen. Liefde is geen spel of wedstrijd. Het gaat niet om winnen of verliezen, maar om groeien.

Het is echter buitengewoon ingewikkeld om het belang van je zelfzorg boven alles te stellen. Toch is het de enige manier om je niet leeg en verlaten te voelen. Om je hart vol te houden.

Je akker zaaien met de zaden van zelfliefde, ze liefdevol bemesten en de vruchten beschermen tegen stormen zal je helpen om je liefde voor anderen op een gezonde manier te voeden. Daarom moet je, voordat je eraan denkt om van iemand anders te houden, eerst vragen of je echt van jezelf houdt. Het is de enige manier om blijvende en onwankelbare emotionele banden te creëren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.