Vijf tips van Marcus Aurelius voor een goed leven
Marcus Aurelius’ advies over een goed leven komt uit zijn bekende en onsterfelijke werk Meditaties. Het maakt eigenlijk niet uit dat er meerdere eeuwen zijn verstreken sinds deze beroemde keizer van het keizerlijke Rome het – in het Grieks – schreef in de jaren 170 en 180. Want vandaag de dag blijven zijn woorden een referentie als gids voor een goed leven, verstandige ethiek en innerlijke vrede.
Het is merkwaardig om te leren dat de reeks leerstellingen die Aurelius in zijn boek vastlegde alleen bedoeld was als een oefening in introspectie voor hemzelf. Hij drukte zijn gedachten uit in korte paragrafen die de essentie van het stoïcisme bevatten.
Uiteindelijk integreerde hij deze filosofie in zijn eigen leven. Bovendien werd Marcus Aurelius, bijna zonder het te beseffen, beschouwd als een expert op het gebied van psychologie.
Bekend als de laatste van de vijf goede keizers, beschreven mensen Marcus Aurelius als een vriendelijke man. Daarnaast was hij een trouwe dienaar van Rome en een groot filosoof.
“Als het niet juist is, doe het dan niet; als het niet waar is, zeg het dan niet.”
-Marcus Aurelius –
Marcus Aurelius over een goed leven
Aurelius vond dat filosofie niet alleen een theorie moest zijn. Het moet worden beoefend. Daarom gaf hij in zijn Meditaties een aantal basisrichtlijnen voor actie en gedrag die op zijn zachtst gezegd inspirerend zijn. In feite gaat zijn inspirerend advies veel verder dan het stoïcisme.
In de pagina’s vinden we invloeden van het oosterse boeddhisme samen met de gedachten van Heraclitus en de cynici. Aurelius was een wijs man en bovenal nieuwsgierig. Dit maakt zijn kennis en zijn benadering van zijn lessen tijdloos.
Zijn gedachten klinken ons niet vreemd in de oren en ze irriteren ons niet omdat hij een gevoel voor logica en inspiratie gebruikte dat in staat was om elke ziel en elke geest te leiden, ongeacht het tijdperk waarin ze leefden.
Tegelijkertijd boeit hij ons met zijn filosofie van kalmte. In feite is deze staat van serene kalmte, bekend als ataraxia, die door Democritus, de Stoïcijnen en de Epicuristen werd geïdentificeerd, ook aanwezig in Meditaties. Het verwijst naar een serene geestestoestand waarin geen angsten, verlangens of zorgen worden waargenomen. Gewoon evenwicht.
Marcus Aurelius’ tips voor een goed leven blijven vandaag de dag relevant. Laten we er vijf bekijken.
1. Ga om met kritiek om beter te leven
“ Je hebt macht over je geest – niet over externe gebeurtenissen. Besef dit en je zult kracht vinden”.
Een van de tips van Marcus Aurelius voor een goed leven betreft het leren omgaan met kritiek. Ongetwijfeld kreeg hij daar in zijn publieke positie veel mee te maken. Bovendien werden veel van de passages in de Meditaties geschreven in pauzes tijdens veldslagen.
In veel opzichten was Aurelius een echte goeroe in de kunst van het omgaan met conflicten, of het nu ging om oorlog of het dagelijks leven. Met betrekking tot kritiek herhaalde hij vaak één bepaalde mantra. Het was het idee dat wat buiten gebeurt pas macht krijgt als je het in je geest aanwezig laat zijn.
Inderdaad, wat daarbuiten gebeurt zijn slechts perspectieven, maar geen waarheden. Jij kiest waar je waarde aan hecht.
2. Dingen waar je niet bang voor moet zijn
“Het is niet de dood die een mens moet vrezen, maar hij moet vrezen dat hij nooit zal beginnen te leven”.
Aurelius liet zich leiden door de uitgangspunten van het stoïcisme. Deze filosofische school, opgericht door Zenón de Citio, verheerlijkte het domein van de geest, het gedrag en de passies die de interne rust verstoren. Zij geloofden dat angst het element is dat alles verstoort. Het verzwakt ons en maakt ons kwetsbaar.
Een van de tips van Marcus Aurelius voor een goed leven was dus om deze ontkrachtende emotie onder ogen te leren zien. Om dit te doen, raadde hij een aantal stappen aan:
- Wees niet bang om hulp te vragen. “Schaam je niet om hulp nodig te hebben. Net als een soldaat die een muur bestormt, heb je een missie te volbrengen. En als je gewond bent geraakt en een kameraad nodig hebt om je overeind te trekken? Nou en?”
- Je hoeft niet bang te zijn voor de dood. Sterker nog, wat het meeste leed zou moeten veroorzaken is het niet volledig durven leven.
3. Maak een rustig leven voor jezelf
“Nergens kan de mens een rustiger en onbezorgder toevluchtsoord vinden dan in zijn eigen ziel”.
Zoals we al eerder zeiden, betekende een bevredigend leven voor de Stoïcijnen een vredig en harmonieus leven. Psycholoog Bruce K. Alexander deed onderzoek (Engelse link) dat ons herinnert aan een terugkerend thema in het advies van Marcus Aurelius.
Alexander beweert zelfs dat zijn leer het idee van het zelfvoorzienende zelf bevorderde . Dit concept betekent dat alleen wanneer je de deugd bereikt meester te zijn over je eigen gedachten en dit soort psychologisch comfort ontwikkelt, er kalmte en rust komt. Het maakt inderdaad niet uit wat je omringt, als je geest in balans is, zul je daar het beste toevluchtsoord vinden.
Dit artikel is ook interessant: Het nut van hellenistische filosofie vandaag de dag
4. Vereenvoudig je bestaan
“Er is heel weinig nodig voor een gelukkig leven, het zit allemaal in jezelf, in je manier van denken”.
Maak je zo min mogelijk zorgen, richt je blik op de fundamenten van het bestaan om te overleven en gelukkig te zijn… Het advies van Marcus Aurelius is een ode aan het minimalisme. Een ontsnapping aan materiële gehechtheden en een focus op je innerlijke welzijn.
5. Authentiek geluk en het goede leven
“Leef een goed leven. Als er goden zijn en ze zijn rechtvaardig, dan maakt het ze niet uit hoe vroom je bent geweest, maar zullen ze je verwelkomen op basis van de deugden waarnaar je hebt geleefd. Als er goden zijn, maar onrechtvaardig, dan moet je ze niet willen aanbidden.”
Het goede leven voor de filosofische keizer begon met eenvoud en innerlijke rust. Hij was van mening dat er verder niets nodig was. Terwijl andere benaderingen pleitten voor het nemen van verantwoordelijkheid en voor het dragen van het gewicht van de wereld op onze eigen schouders, nodigden Marcus Aurelius en zijn stoïcisme ons uit om onszelf te bevrijden.
Geluk ligt in deugdzaam zijn, in het vinden van zelfbeheersing en in het vormgeven van een zo eenvoudig mogelijk bestaan. Dat is de sleutel.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alexander, B., & Shelton, C. (2014). Stoicism: Marcus Aurelius and the sufficient self. In A History of Psychology in Western Civilization (pp. 98-133). Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/CBO9781139017541.004
- Aurelio, Marco (2007) Meditaciones. Madrid: RBA libros
- Irvine, William B. A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-1522632733.
- Kamtekar, Rachana, “Marcus Aurelius”, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (edición de primavera de 2018), Edward N. Zalta (ed.), URL = <https://plato.stanford.edu/archives/spr2018/entries/marcus- aurelius />.