Zeven tips om tijd voor jezelf vrij te maken in je dagelijkse routine

Denk je er al een tijdje over om een dagje vrij te nemen, maar laat je agenda het niet toe? Heb je het gevoel dat je onder water zit en niet naar de oppervlakte kunt komen? Zo ja, dan vind je in dit artikel een aantal nuttige tips.
Zeven tips om tijd voor jezelf vrij te maken in je dagelijkse routine
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 22 augustus, 2023

Het einde van de dag nadert en je denkt aan alles wat je vandaag hebt bereikt: het huis schoonmaken, koken, je project op tijd afleveren, naar de fysiotherapeut gaan…. De lijst eindigt omdat je in slaap valt zodra je hoofd het kussen raakt. Als dit als jou klinkt, moet je misschien wat tijd vrijmaken in je dagelijkse routine.

In feite voelt het vaak alsof het hebben van vrije tijd de zoveelste verplichting is. Dat komt omdat je er ruimte voor moet maken tussen de duizend andere dingen die je gisteren had moeten doen. Bovendien heeft het chaotische leven dat je leidt de neiging om je af te leiden van enige rust, waardoor je niet op de rem kunt trappen en de verbinding kunt verbreken.

Daarom vind je hier enkele tips om al je taken te optimaliseren en wat gaten vrij te maken waarvan je kunt profiteren zonder het gevoel te hebben dat je andere, dringender dingen te doen hebt. Of, die dingen die je uiteindelijk wel moet doen zullen je zeker niet storen terwijl je uitrust.

1. Stel een volgorde van prioriteiten vast

Misschien is het voor jou niet nodig om vandaag boodschappen te doen, of is die taak die je baas wil dat je doet niet meer zo urgent. Je tijd optimaliseren houdt in dat je een volgorde van prioriteiten vaststelt die een constante en positieve stroom van actie mogelijk maakt.

Neem daarom, voordat je aan je dag begint, een seconde de tijd om te visualiseren wat je verwacht dat er de komende uren met je gaat gebeuren. Als dat doen overweldigend voelt, moet je prioriteit geven aan de taken die het meest urgent zijn en de andere voor later laten liggen. Als je ze eenmaal hebt opgelost, kun je zien hoeveel vrije tijd je hebt.

Vrouw drinkt koffie bij het raam
Het vaststellen van een volgorde van prioriteiten in je dagelijks leven helpt je om jezelf te organiseren.

2. Identificeer je piekprestatie-uren

Sommige mensen presteren beter in de middag, anderen in de ochtend, het hangt allemaal af van het individu. Een manier om je tijd optimaal te benutten is om je te concentreren op de meest vervelende taken in de periode dat je op je best bent, want dan doe je ze sneller en beter.

Reserveer de tijden dat je je niet zo goed concentreert voor de lichtere en minder urgente taken.

3. Vraag om hulp

Soms zorgt de hectiek van het afvinken van elk item op je dagelijkse to-do lijst ervoor dat je alles wilt doen en wel nu. Er moet echter iemand in je omgeving zijn die je een handje kan helpen om je een moment van respijt te geven.

Als je bijvoorbeeld je dochter moet ophalen van karate, de auto moet wassen en moet koken voor de week, kan je partner misschien het koken doen. Dit betekent dat het hele gezin het bevredigende gevoel krijgt van werken als een team. Ook zullen ze wat tijd vinden om samen door te brengen.

4. Vermijd afleiding

We weten dat Instagram je meldingen stuurt, zelfs als er niets te melden valt. Inderdaad, de afleidingen van de moderne wereld staan niet alleen haaks op het optimaliseren van je productiviteit, maar creëren uiteindelijk mentale ruis die voorkomt dat je geniet van vrije tijd in je dagelijks leven.

Daarom, als je wat tijd voor jezelf wilt vrijmaken in je dagelijkse routine, schakel alle niet-urgente meldingen uit. Besteed al je mentale energie aan wat je moet doen. Ook al weet je het diep van binnen, je zult verbaasd zijn over hoe efficiënt je bent als de wereld om je heen stil valt. Zelfs al is het maar voor even.

5. Automatiseer processen

Het automatiseren van taken zoals e-mails of meldingen, vooral op de werkplek, bespaart meer tijd dan je misschien denkt. Er worden immers vele uren verspild aan kleine opdrachten die door een machine of kunstmatige intelligentie zouden kunnen worden gedaan.

Zo bevatten taakbeheertools vaak bots om papierwerk te verdelen in plaats van te vergaderen of ze een voor een met de hand uit te delen.

6. Respecteer je tijd en je capaciteiten

Niet iedereen heeft dezelfde energieniveaus of capaciteiten. Er zullen altijd mensen zijn die minder werken dan jij, maar ook mensen die meer doen en het beter doen. Stel je eigen doelen, vergelijk jezelf niet, en als je moet stoppen, doe dat dan ook.

Soms komt het niet hebben van vrije tijd doordat je meer taken op je neemt dan je kunt uitvoeren. Misschien heb je het gevoel dat je beter moet werken dan een ander.

Dat je naar de sportschool moet gaan, een relatie moet hebben. Of het gevoel dat je de was moet doen en elke zaterdag moet gaan feesten. Dat hoeft niet. Sterker nog, als je van deze lijst maar twee activiteiten kunt doen, is dat prima. De rest kun je een andere dag doen.

Uitgeputte vrouw
Van tijd tot tijd een pauze nemen is nodig en aan te bevelen om je goed te voelen.

7. Sla je zelfzorg niet over

Dit laatste punt is uiterst belangrijk. Het houdt rechtstreeks verband met de prioriteiten die we aan het begin van het artikel noemden. Want soms zet je, zelfs zonder het te beseffen, je eigen welzijn als laatste in je piramide van hangende taken.

Als je je echter bewust wordt van rugpijn (Engelse link), of dat je je al drie dagen voortdurend angstig voelt, of dat je je moeder al twee weken niet hebt gezien, realiseer je je dat je zelfzorg ook een plaats heeft in je eigen agenda. Trouwens, als je eenmaal het besluit neemt om kwaliteitstijd aan jezelf te wijden, dan is er geen weg meer terug.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Waongenngarm, P., Areerak, K., & Janwantanakul, P. (2018). The effects of breaks on low back pain, discomfort, and work productivity in office workers: A systematic review of randomized and non-randomized controlled trials. Applied ergonomics68, 230-239.
  • Ayes, C. C. B., Ruiz, A. L., & Estévez, G. A. (2020). Autocuidado: una aproximación teórica al concepto. Informes psicológicos20(2), 119-138.
  • Rodríguez-Muñoz, J. V., & Gómez-Lorca, J. (2002). Integración de las tecnologías de flujo de trabajo y gestión documental para la optimización de los procesos de negocio. Ciencias de la Información, 17-28.
  • González, A. M. C., & Rubio, J. M. L. (2010). Engagement: un recurso para optimizar la salud psicosocial en las organizaciones y prevenir el burnout y estrés laboral. 28 de abril, revista digital de salud y seguridad en el trabajo, (1), 1-22.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.