Waarover moet je in een nieuwe relatie zeker praten?

Waarover moet je in een nieuwe relatie zeker praten?
Anet Diner Gutverg

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Anet Diner Gutverg.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer je een nieuwe relatie begint, dan is het een goed idee om over bepaalde dingen te praten. Dat geldt vooral als je in de toekomst vervelende verrassingen wil vermijden. Open communicatielijnen zijn erg belangrijk. Op die manier bouw je de basis voor een goede communicatie voor de volledige duur van de relatie.

Er zijn veel belangrijke dingen om over te praten. Je maakt ze het best bespreekbaar wanneer de relatie pas begonnen is. Dit zal je helpen de persoon met wie je samen bent, beter te leren kennen. Bovendien zal je merken of de verschillen tussen jullie al of niet verzoenbaar zijn.

In mijn praktijk heb ik gevallen gezien waarin koppels uiteengaan omdat ze in het begin van de relatie niet duidelijk waren over de dingen die het meest belangrijk zijn. Nu zijn ze kwaad, niet alleen omdat de relatie voorbij is, maar ook omdat ze deze verschillen niet vroeger omschreven hadden.

Als ze jou graag hebben, dan zullen ze waarschijnlijk dingen verbergen en proberen jou de beste versie van zichzelf te laten zien. Later tonen ze dan wie ze werkelijk zijn. Mensen veranderen niet (of toch niet erg veel)! Als je op een eerlijke manier over bepaalde onderwerpen praat, dan zal de basis van je nieuwe relatie steviger en langduriger zijn.

“Dat is de reden waarom er nooit een perfect koppel zal bestaan. We zijn niet in staat te aanvaarden dat alleen in de wiskunde twee het resultaat is van één plus één.”

-Julio Cortazar-

Praat in een nieuwe relatie over jouw levensfilosofie en jouw visie voor de toekomst

Praat over je kijk op de wereld, je politieke en religieuze ideeën, je doelstellingen op werkvlak en in je leven. Zeg het bijvoorbeeld als je graag in een ander land wil leven. En hoewel het misschien wat moeilijk en ongemakkelijk is, moet je het ook over trouwen en kinderen hebben. Bespreek zelfs hoe je kinderen wil opvoeden. Hierbij hoef je niet over alles akkoord te zijn.

Tijdens het gesprek kunnen ook vragen opkomen waaraan je zelfs nog niet gedacht had.

Twee mensen in een nieuwe relatie die elkaar hand vasthouden op een steiger

We geven je nog twee tips. Dit soort gesprekken zijn niet alleen handig om de andere persoon te leren kennen. Want ze zijn ook nuttig om jezelf te leren kennen. Onthoud ook dat het belangrijk is dat je tijdens deze gesprekken open en respectvol bent. Maar toon ook dat je oprecht bent en bereid te delen wat je denkt.

Vertel over je kinderjaren en je verleden

Plezierige gevoelens delen is een leuke manier om samen tijd door te brengen. Je babbelt over je eerste liefde, je eerste kater, de problemen waarin je als kind verzeild raakte enzovoort. Maar wees niet bang om je partner ook pijnlijke of beschamende herinneringen te vertellen. Durf te praten over het misbruik dat je ervaren hebt of iets anders dat je als persoon getekend heeft. Kwetsbaarheid tonen zorgt ervoor dat de andere persoon zich meer op zijn gemak voelt om zijn eigen gevoeligheid te tonen.

Je kan van dit gesprek ook gebruik maken om te vertellen over vroegere relaties maar altijd op een respectvolle manier en door alleen de nodige details te vertellen. Ontrouw is een gevoelig onderwerp, maar het is altijd belangrijk dat je het bespreekbaar maakt.

Het is geen goed idee om in een nieuwe relatie informatie achter te houden. Ben je ooit bedrogen of heb je ooit iemand bedrogen, dan is het belangrijk dat je hierover met je partner praat. Vertel hem de redenen en de gevoelens die deze situatie omringden.

Praat over seks

Zorg ervoor dat jullie je in een ontspannen en besloten omgeving bevinden, wanneer je dit onderwerp wil bespreken. Want dit ligt gevoelig en kan wat ongemakkelijk zijn, vooral als de relatie nieuw is en het vertrouwen nog niet echt sterk is. Seks is een belangrijk deel van elke romantische relatie. Op dit vlak is communicatie essentieel. Behandel dit onderwerp dus niet als taboe.

Praat over je fantasieën, over wat je graag en niet graag hebt. Bespreek ook of je al of niet nieuwe dingen wil uitproberen. Praten over seks kan de vertrouwelijkheid vergroten. Het is een privézaak. Wat gezegd wordt, blijft dus best tussen jullie twee.

Twee mensen bij een meer die net een nieuwe relatie zijn begonnen

Praat over geld, schulden en alle wettelijke problemen

Vertel hoeveel geld je per maand verdient en hoeveel je per maand uitgeeft. Laat de ander weten of je spaart voor iets speciaals of als je van reizen houdt of van vaak naar een restaurant gaan. Praat ook over het feit of je een spaarrekening hebt of schulden.

Het is belangrijk deze onderwerpen te bespreken zodat je ze niet van iemand anders hoort. Als ooit problemen gehad hebt met de wet, dan moet je ook daarover praten.

Wanneer je in je leven een nieuw project opstart, dan moeten jullie elke beslissing (met inbegrip van de beslissingen die met geld te maken hebben en dan vooral met gezamenlijke rekeningen) bespreken en samen nemen. Want het is nodig dat jullie het eens zijn over wat er zal gebeuren. Niemand mag beslissingen nemen zonder de andere persoon te raadplegen.

Praat over je familie en vrienden

Dit is een lastig onderwerp. Ik raad je niet aan om jouw meningen over je familie te delen. Praat ook niet over de conflicten die je hebt. Want dit kan vooroordelen doen ontstaan en de relatie vertroebelen.

Het is ook geen goed idee om je relatieproblemen met je familie te delen. Want dat is een privékwestie. Je familie zal altijd jouw kant kiezen. Later kunnen ze dan misschien een gevoel van wrok hebben over dingen die jij al vergeten bent.

We moeten dus de informatie die we over onze familie met onze partner delen, zorgvuldig uitkiezen. Dit geldt ook voor wat we met onze familie delen over onze partner. Meestal is het niet nodig om te liegen. Maar het is echt belangrijk dat we respectvol en zorgvuldig zijn met de informatie die we delen.

Twee mensen op een bankje die net een nieuwe relatie zijn begonnen

Vrienden zijn een volledig ander verhaal. Sommige mensen vinden dat hun partner te veel tijd doorbrengt met vrienden of dat sommige vrienden een slechte invloed hebben. Praat over je vriendschappen, maar altijd met respect.

Plaats jezelf ook nooit in de ongemakkelijke situatie dat je moet kiezen tussen je vrienden en je partner. Respecteer de tijd die jouw partner met vrienden doorbrengt. Probeer een evenwicht te vinden en alles zal gemakkelijker zijn.

Praat over de dingen die jou storen

Dit is een erg belangrijk onderwerp, zelfs in een nieuwe relatie. Ga dit niet uit de weg omdat je bang bent dat het zal uitlopen op ruzie. Je gevoelens delen is een geweldig beginpunt voor een open en eerlijk gesprek. Probeer dit op een rustige en respectvolle manier te doen. Gebruik geen woorden die de andere persoon kunnen beledigen.

Relaties en het leven zelf vereisen voortdurend inspanningen. We moeten over onze behoeften en verlangens praten. Het is nodig dat we zo vroeg mogelijk in het spel duidelijk zijn over de dingen die we niet graag hebben.

Deze onderwerpen zijn fundamenteel in een nieuwe relatie. Maar we mogen ook niet aannemen dat deze kwesties niet ook later besproken moeten worden. Het is een goed idee om terug te keren en ze weer op te nemen telkens als dingen veranderen of als er vragen optreden.

“Het huwelijk is 97% communicatie.”

-Oscar Wilde-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.